1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Bizim için bizsiz karar aldılar”
“Bizim için bizsiz karar aldılar”

“Bizim için bizsiz karar aldılar”

Güney Kıbrıs’taki Rus işadamları başkanı Pianykh'dan açıklama

A+A-

Güney Kıbrıs’taki Rus İşadamları Birliği Başkanı Yuri Pianykh, Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz döneminde, en çok Rum Hükümeti’nin, kendileri hakkında kendilerinin görüşlerini almadan kararlar almasından rahatsız olduklarını ifade etti.
Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi “Bizim İçin Bizsiz Karar Aldılar... Kıbrıs’taki Rus İşadamları Başkanı Buradaki Rus İşadamlarının Geleceğinden Bahsediyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Rusya Federasyonu’nda 20 yıllık görevinin ardından 25 yıl müteşebbis alanda Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren ve kendini emekli saysa da Güney Kıbrıs’taki Rus İşadamları Birliği Başkanlığını yapan Pianykh’in ekonomi ve Güney Kıbrıs’taki Rus işadamlarıyla ilgili gazeteye verdiği demeci aktardı.
Habere göre 2004 yılından sonra, Güney Kıbrıs AB’ye girdiğinde ve Avrupa’da düşük vergili bir ülke haline geldiğinde, adanın, Rus işadamlarının ayakta kalmaları ve müteşebbis faaliyetleri için ideal bir yer olduğunu anlatan Pianykh, bunun, Güney Kıbrıs’ın Rusya ile olan ilişkilerinden de kaynaklandığını belirtti.
İş hayatında sağlıklı rekabetin önemine dikkat çeken Pianykh, Euro Grubu’nda Güney Kıbrıs’la ilgili olanların sağlıksız rekabet olduğunu ve bunun Almanya’dan kaynaklandığını savundu.
Güney Kıbrıs’ta sözde Rus kara paralarının aklandığıyla ilgili propaganda girişiminin Almanya’dan başladığını ifade eden Pianykh, Almanya’nın çıkarları doğrultusunda, uluslararası müteşebbis merkezi olarak Güney Kıbrıs’ın kötü reklamını yapmak için kara parayı kullandığını belirtti.
İlk başta Euro Grubu’nun Güney Kıbrıs’taki tüm bankalardaki mevduatlarda “tıraşlamaya” gidilmesi kararının çıktığını anımsatarak, Rum Meclisi’nin bunu reddetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Pianykh, Lefkoşa Rum kesiminin yapacağı uygun icraatlarla, Rusya ile olan ilişkilerinin etkilenmeyeceği yönündeki inancını aktardı.


Güzergah aranıyor
En son alınan “tıraşlama” kararından dolayı Rus işadamlarının başka güzergahlar aramaya yönelip yönelmediği sorusuna karşılık, Güney Kıbrıs’ta birçok Rus şirketinin bulunduğuna dikkat çeken Pianykh, her şirketin tehlikelerin değerlendirmesini yapacağını ve kararlarını alacağını söyledi.
Pianykh, bazı şirketlerin Güney Kıbrıs’tan gideceği, ancak Lefkoşa Rum kesiminin, gelişmelerden sorumluluğu olmayan şirketlerin cezalandırılmasını engelleyecek hareketler geliştirmesi durumunda, çoğunun kalacağı yönündeki değerlendirmesini dile getirdi.
“Tüm bu durum içerisinde sizi en çok ne rahatsız etti?” sorusuna ise Pianykh, “Bizi ilgilendiren konularda bize hiçbir şey sorulmadan ve bize hiç bilgi verilmeden kararlar alınası” yanıtını verdi.
Rus Hükümeti’nin bile bilgilendirilmediğini belirten Pianykh, bundan dolayı Moskova’nın tepkisinin doğrundan ve sert olduğunu söyledi. TAK

Bu haber toplam 1389 defa okunmuştur