1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Birleştirilmiş Gelir Vergisi Yasa Tasarısı” onaylandı
“Birleştirilmiş Gelir Vergisi Yasa Tasarısı” onaylandı

“Birleştirilmiş Gelir Vergisi Yasa Tasarısı” onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul, “Birleştirilmiş Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onayladı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul, “Birleştirilmiş Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onayladı.

Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, yasa tasarısını oylayacak milletvekillerinin Meclis’te yer almasını beklediğini ancak Meclisin boş olduğunu ifade ederek, milletvekillerinden duyarlılık beklediğini kaydetti.

Bütçede 40 milyon TL’lik ek kaynak ihtiyacı doğuracak Kamu Çalışanlarının Ödeneklerini Düzenleyen Yasa Önerisine gösterilen ilginin vergi ile ilgili yasalara da gösterilmesini isteyen Tatar, vergi rakamlarını görmek istediklerini ifade etti, yasaya karşı endişelerini dile getirdi ve tasarıyı madde madde değerlendirdi.

Önemli olanın vergi yasalarında değişiklikler yapılırken adaletli vergi alınmasına dikkat edilmesi olduğunu ifade eden Tatar, günün sonunda en başta gelir vergisinin kamu çalışanlarından alınan vergiler olduğunu kaydetti.

Ülkede büyük şirketlerin bulunduğunu, bu şirketlerin gelir vergilerini ödemesi gerektiğini, devletin de bu konuda zaafiyeti olduğunu söyleyen Tatar, tasarıya yönelik eleştiri ve düşüncelerini ortaya koyduğunu ve bunların dikkate alınmasını beklediğini söyledi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, vergi dairesinin ekonominin kayıt altına alınabilmesi için büyük çaba harcadığını, yasalar hazırladığını, denetimler yaptığını ifade ederek, Ersin Tatar’ın önerilerini dinlediğini, notlar aldığını söyledi ve katkılarına teşekkür etti.

Vergi yasalarına yönelik çalışmaları anlatan ve bilgi veren Mungan, Maliye Bakanlığının vergi rakamlarında şeffaf olduğunu, her hafta web sayfasından açıkladığını, bu konuda destekler aldıklarını, her geçen gün kendilerini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Bütçede ön gördükleri yerel gelirlerde yıl sonu itibariyle 100 milyon TL’nin üzerinde bir gelişme yakalamayı ön gördüklerini ifade eden Mungan, Kıdem Tazminatlarının ise kaldırılmayacağını kaydetti.

Vergi Dairesinin teknolojiyi kullanarak tüm işletmeleri yakın takip altına alacağını anlatan Mungan, vergi dairesinin üzerine düşen tüm görevleri yerine getireceğini vurguladı.

Bütünlüklü bir Gelir Vergi Yasasının tatil sonrası Meclise getirileceğini ifade eden Mungan, milletvekillerine kıdem tazminatları ile ilgili yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

Konuşmalar sonrası yasa tasarısının oylamasına geçildi ancak nisap olmadığından Meclis Başkanı Sibel Siber toplantıya 10 dakika ara verdi.

Siber, 10 dakika aranın ardından birleşimi yeniden açtı ve yasa tasarısını madde madde oyladı. Ardından Tasarı, oyçokluğu ile kabul edildi. Milletvekilleri tasarıya 24 kabul, 5 ret oyu verdi, 21 milletvekili toplantıya katılmadı.

Genel Kurul, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığının, Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin Meclis tatili sırasında çalışmasına yetki verilmesine ilişkin tezkeresi ile Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının Cumhurbaşkanına geri gönderilen yasaların Genel Kurul gündemine girme süresine ilişkin kararını onayladı.

Genel Kurul, Dilekçe ve Ombudsman Komitesinin 12 Haziran’da yaptığı toplantıda aldığı kararları gösteren cetvelin görüşülmesini bir sonraki toplantıya erteledi.

Bunun ardından da güncel konuşmalara geçildi.

GÜNCEL KONUŞMALAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, kamu kuruluşlarının ekonomik sorunu ile ilgili yaptığı güncel konuşmada, Kıb-Tek’te yapılan sayaç ihalesine değinerek, bu konuda birçok kez konuşma yaptığını, bu ihalede sıkıntı olduğunu anlattığını ancak dikkate alınmadığını söyledi.

Tatar, hükümetin ve hükümete destek veren milletvekillerinin bu konuya duyarsız kaldığını savundu. Bu konuda Sayıştay raporu olduğunu, Kıb-Tek’te yönetim kurulu üyelikleri düşen insanlar olduğunu ifade eden Tatar, bu konuda çok yanlışlar olduğunu savundu.

Tatar, görevinin Kıb-Tek’te yapılanları kamuoyu gündemine taşımak olduğunu belirterek, bu konulara hükümetin eğilmesini istedi.

Tarım, Gıda Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, Kıb-Tek’in 80 milyon TL borçlanma konusunun doğru olduğunu, bu borçla yeniden yapılandırılma yapılacağını, kuruma yeni yükler getirilmeyeceğini, borç faiz oranlarının düşürüleceğini ve kurumun menfaatine olacağını anlattı.

Sennaroğlu, bunu herkesin taktir etmesi gerektiğini, sayaç ihalesinin ise büyük bir ihale olmadığını, bu konuya büyük bir hassasiyet gösterdiğini, kimsenin cebine para girmeyeceğini söyledi, öyle bir endişe duyulmamasını istedi.

Sayaçların 4 yılda ödeneceğini, bu sayaçların kaçak elektriği ve kayıpları engelleyeceğini, bunun da kuruma kar olarak döneceğini, yani kuruma bir borçlanma yaratmayacağını anlatan Sennaroğlu, Kıb-Tek’te ne yapılıyorsa Kıb-Tek’in yarınları için yapıldığın ve yapılmaya devam edeceğini kaydetti.

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, CAS ile ilgili yaptığı konuşmada, 170 çalışanın bulunduğu CAS’ın, ülkeye yapılan 7 charter uçuşun 6’sının iptal edilmesinden dolayı zarar edeceğini, sıkıntıya gireceğini ayrıca bu uçuşların durdurulmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

Bu sıkıntılı sürecin CAS’ın kapatılmasına kadar gideceğini, buradaki insanların işsiz kalacağını ileri süren Saner, bu şirketin ayakta kalması için bakanlığın ne yaptığını sordu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de, CAS şirketinin yapı itibariye bakanlığına bağlı göründüğünü ancak tamamen Ekonomi Bakanlığına bağlı olduğunu, durumunun kötü olduğunu, bu şirketin ayakta durması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Kaşif, bu yönde yapılan toplantıları ve sıkıntıların aşılması için yapılan çalışmaları anlatarak, orada çalışan vatandaşlara değer verdiklerini, oradaki insanların işsiz kalmaması için sorumluluk hissettiklerini ifade etti.

Hükümetin çözüm bulmaktan sorumlu olduğunu belirten Kaşif, bu konuda en erken zamanda çözüm bulunacağını kaydetti. Şirketin yüzdürülmeye devam etmesi için çalışmaların sürdüğünü, Temmuz ayı sonuna kadar sürelerinin olduğunu, ancak çalışanların mağdur olmaması için yönetim kurulunun en kısa zamanda toplanıp karar üreteceğine inandığını belirten Kaşif, hükümet olarak CAS konusunun üzerine gittiklerini vurguladı. (tak)

Bu haber toplam 2695 defa okunmuştur
Etiketler : ,