
Anastasiadis: “Çıkmaza sürükleniyoruz...”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın ortak açıklamada mutabakat arayışlarının, Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum tarafının önerisini reddetmesinden sonra batağa saplandığı öne sürüldü.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın ortak açıklamada mutabakat arayışlarının, Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum tarafının önerisini reddetmesinden sonra batağa saplandığı öne sürüldü.
Kıbrıs Rum gazeteleri, ABD ve İngiltere Dışişleri bakanlarının TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, “tek ve bölünmez egemenliği kabul etmesi için Cumhurbaşkanı Ertoğlu’na müdahale etmesini istediklerini, Davutoğlu’nun ise bunu reddederek ‘Türkiye iyi – Eroğlu kötü’ efsanesinin geçerli olduğunu sanan AngloAmerikanları şaşırttığını” yazı.
Alithia “Başarısızlığa Yakın... Anastasiadis: Türk Uzlaşmazlığı Nedeniyle Çıkmaza Sürüklendik, Önümüzdeki Günler Belirleyici” başlıklı manşet haberinde, ABD ve İngiltere Dışişleri bakanlarının Türk mevkidaşları ile telefon temaslarına işaret eden diplomatik kaynakların müzakerelerin başlama ihtimali olup olmadığını önümüzdeki günlerin göstereceğini söylediklerini yazdı.
Gazete “ ‘Çıkmaza Sürükleniyoruz’... Türk Dışişleri Bakanı ABD ve İngiliz Mevidaşlarıyla Telefonda Kıbrıs Sorununu Görüştü” başlığıyla iç sayfasından detaylandırdığı haberinde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik özlü bir diyaloğun başlaması için ortak açıklamada mutabakat sağlanması çabalarında düne damgasını vuran sözcüğün “çıkmaz” olduğunu yazdı, özetle şöyle devam etti:
“Türk tarafı, ortak açıklamayla ilgili son önerimize olumsuz cevap verdi ve Başkan Anastasiadis, Türk uzlaşmazlığı nedeniyle algılanmakta olan çıkmaza işaret etti. Ancak Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina’ya yarın yapacağı ziyaret ışığı altında dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge ile telefonda Kıbrıs sorununu görüştü. Anadolu Ajansı dışişleri bakanlarının Kıbrıs sorununda devam etmekte olan prosedürün son aşamasını ele aldıklarını haber verdi.”
Anastasiadis Mısır’dan döner dönmez ulusal konseyi toplanacak
“Dün iki taraf arasında karşılıklı suçlama oyunu (blame game) başladı. Başkan Nikos Anastasiadis ‘maalesef Türk uzlaşmazlığı yüzünden çıkmaza sürükleniyoruz’ ifadesini kullandı; öte yandan Kıbrıslı Türklerin lideri Derviş Eroğlu ‘top Kıbrıslı Rumların sahasında’ cevabını verdi ve Türk tarafının bizim taraftan ‘müzakerelerin yolunu açacak adımı atmasını beklediğini’ söyledi.
Başkan Anastasiadis dün oluşan durumu betimlerken ‘şu ana kadarki gelişmeler cesaret verici değil, önümüzdeki günler, onların tavır ve davranışlarına göre şekillenecek tavrımız açısından belirleyici olacak’ dedi. Mısır’dan döndükten sonra politika belirlemek üzere Ulusal Konsey’i toplayacağını da açıklayan Anastasiadis şunları söyledi:
’39 yıl sonra tehlikeleri görmezden gelemeyiz ancak, uzlaşmaz taleplerine boyun eğmemizi de kimse beklemesin. Üzgünüm ama istemesem de, Türk uzlaşmazlığı maalesef arzu edilene; bizi Türk askerlerinden kurtuluşumuza, yeniden birleşmeye, barış içinde birlikte yaşamaya olanak tanıyacak bir diyaloğun kısa zamanda başlamasına götürmediğini söylemek zorundayım.
Kıbrıs sorununun toplumlararası anlaşmazlık olmadığı görüşündeyim. Kıbrıs’ın sorunu 1974’te başlayan ve Kıbrıs halkının tamamına sinsice dayatılan bir istila ve işgal sorunundan başka bir şey değildir. Bu dönemde Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın endişelerini veya kaygılarını görmezden gelmeyecek temel çözüm ilkelerinin sağlanması için önemli çabalar harcadık, harcıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki maalesef Türk uzlaşmazlığı yüzünden çıkmaza sürükleniyoruz.” (tak)

















