1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Alevlerin ardındaki trajedi
Alevlerin ardındaki trajedi

Alevlerin ardındaki trajedi

Lefkoşa Terminal bölgesindeki bir evde meydana gelen yangının ardından tam bir aile dramı ortaya çıktı

A+A-

Alevlerin arasından son anda kurtulan ailenin, yardıma muhtaç olduğu ortaya çıktı. Yangınla birlikte trajedi de büyüdü.

Bölge sakinlerinin iddialarına göre; olay sırasında 8 kişilik ailenin yaşadığı evde 2'si ağır engelli, bakıma muhtaç 3 kardeş yalnızdı.

Annenin “kiralık ev aramak için” çocuklarını evde yalnız bırakarak çıktığı iddia edildi. Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt ise babanın cezaevinde olduğunu kaydetti.

Çocukları kurtaranlardan biri olan mahalle sakini Muhammed Wasim: “Evin içinden bağırma sesleri geliyordu fakat ön kapı kilitliydi. Kapıyı kırdık, çocukları çekerek evden çıkardık”

Ev sahibi Hüseyin Tosunoğlu: “Zararım umurumda bile değil, çocuklara bir şey olmasın da ben evimi tamir ederim.”

 

Fehime ALASYA

Lefkoşa Terminal bölgesindeki bir evde meydana gelen yangının ardından tam bir aile dramı ortaya çıktı.

Sabah 09.00 sularında başlayan yangında evde bulunan, ikisi ağır engelli, üç kardeş mahalle sakinleri tarafından evin camları kırılarak kurtarıldı.

Lefkoşa'da Şht. Recai Bağcı Sokak üzerinde bulunan ve Vakıflar İdaresi tarafından engelli çocuklar için kiralanan evde çıkan yangın, beraberinde bir ailenin dramını da gözler önüne serdi.

Alevlerin arasından son anda kurtulan ailenin yardıma muhtaç bir aile olduğu ortaya çıktı. Olay sırasında sekiz kişilik ailenin yaşadığı evde ikisi ağır engelli, bakıma muhtaç olan üç kardeş yalnızdı. Annenin kiralık ev aramak için kapıyı çocukların üzerine kilitleyerek evden çıktığı iddia edilirken, babanın da cezaevinde olduğu öne sürüldü. 

Çıkan yangın sırasında evde yalnız olan üç kardeşin yardımına mahalle sakinleri koştu.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamada yangının ‘henüz tespit edilemeyen nedenden dolayı’ çıktığı belirtildi. Olay yerinden edinilen bilgide ise engelli olan küçük çocuklardan birinin kıyafetlerini tutuşturması ve koltuğa savurması nedeniyle yangının çıkmış olabileceği söylendi.

Aileye yardımlarda bulunan ve kendilerine yetebilecek durumda olmadıklarını ifade eden Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özcömert, çocukların bir an önce aileden alınıp devlet himayesinde bakılması gerektiğini ifade etti.

Özcömert, konuşmasında insanın içini burkan detaylara yer verdi:

“Ağır engelli çocuklardan biri, ikinci kattan aşağıya atlamıştı, 40 gün yoğun bakımda kaldı, iyileşti, ardından evden kaçıp tavuk kümesine girdi, orada kendini köpek parçaladı. Bu durumdan Sosyal Hizmetler Dairesi de haberdar. Bazen geldiğimde çocukları kendi pisini yerken buldum, bazen çırılçıplak buldum, ailenin durumu gerçekten çok kötü...”

yn.jpg

Özcömert: “Bu çocukların devlet eliyle bakılması gerek”

Aileye sürekli gıda ve tekstil desteği veren Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özcömert olay yerinden bir an olsun ayrılmadı.

Burada basına açıklamalarda bulunan Özcömert, ailenin durumunun bilindiğini fakat müdahale edilmediğini iddia etti. Özcömert, “Daha önce de bu aile yine basında gündeme gelmişti. Orada da Çalışma Bakanı devreye girmiş, çözüm ise sadece onlara ev bulmak olmuştu. Ama görüyoruz ki bu bir çözüm değil. Bugün bu çocukları yaralı olarak aldıysak, yarın ölülerini alabiliriz. Başlarına bir şey gelecek…” dedi.

Ailenin durumuyla ilgili bilgi aktaran Özcömert, konuşmasında insanın içini burkan detaylara yer verdi.

Özcömert, bu çocukların daha güvenli bir ortamda, devlet himayesinde bakılması gerektiğinin altını çizdi.

Başkurt: “Bu günkü olaydan sonra her türlü önlemi alacağız”

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt ise ailenin kendi bünyelerinde yakın takipte olduğunu ifade ederek, yaşanan bu olayın ardından geçici eve yerleştirileceklerini, yapılan uzman araştırması neticesinde de gerek duyulması halinde devlet gözetimi, altına alınabileceklerini kaydetti.

Başkurt, “Geçmişte çocukların kendi kendine zarar verme durumu doğmuştu, bu tür risk vardı ama bu evde böyle bir sıkıntı bize yansımadı. Bu günkü olaydan sonra her türlü önlemi alacağız. Ailenin ve çocukların kapasitesi değerlendirip karar alınacak.” dedi.

Çocukları kurtaranlardan biri olan Wasim: “Her yer simsiyahtı”

Yangın sırasında içeriden gelen sesleri duyup ilk müdahalede bulunanlar ise bölge sakinleri oldu. Yangın sırasında orada bulunan bir polis memuru ile 3 bölge sakininin camları kırarak eve girdiği ve çocukları kurtardığı öğrenildi.

Çocukları kurtaran mahalle sakini Muhammed Wasim, YENİDÜZEN’e konuştu.

O anları anlatan Wasim, itfaiye ekiplerinin müdahalede geciktiğini iddia ederken, ailenin çocuklarına bakamadığını da sözlerine ekledi.

Wasim: “Evin içinden bağırma sesleri geliyordu fakat ön kapı kilitliydi. Yandan dolaştım, benden önce mahallede olan polis arkadaş koştu, camı keser ile kırdı, içeri giremedim çünkü her yer simsiyahtı. Ardından kapıyı kırdık, çocukları çekerek evden çıkardık”

Ev sahibi: “Sosyal Hizmetler sınıfta kaldı, bu insanlara sahip çıkamadı”

Yangını duyup olay yerine gelen ev sahibi Hüseyin Tosunoğlu ise çocukların başına gelen durumdan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin onlara sahip çıkamadığını aktardı.

Tosunoğlu, “Bu insanlara sahip çıkmalılar, kendi kendilerine sahip çıkamayan çocuklardır. Sosyal Hizmetler bu insanlarla ilgilenmiyordu. Çok ilgisizler. Ben derim ki Sosyal Hizmetler sınıfta kaldı, bu insanlara sahip çıkamadı.”

Ev neredeyse tamamen yandı

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamada çıkan yangın sonucu evin iki oturma odası ve içerisinde bulunan eşyaların tamamen, mutfak kısmının kısmen yanarken,  diğer odaların ise isten zarar gördüğü açıklandı. Yanan evin üst katında bulunan daire de isten dolayı zara gördü. Üst kattaki daireye ait pencere kasası yanarken, evin bir odası isten zarar gördü.

 


Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt:

“Durumlarını değerlendirip, karar vereceğiz”

“Ekiplerimiz gün boyu hastanede yanlarında oldu,  ilgilendi. Ailenin geçici olarak bir eve yerleştirilmesiyle ilgili çalışmayı yaptık. Zaten Vakıflar ve bizim desteğimizle kiralanan bir yerdi, aile zaten dairemizin yakın takibimizdeydi. Böyle üzücü bir olay yaşandı. Önce çocukların sağlık durumu toparlansın, süreçte de uzman arkadaşlarla bir değerlendirme yapacağız.  

Aileye ev bulunana dek aile geçici bir eve yerleştirilecek. Vakıflar İdaresi ile de görüştük, yine aileye kira desteği verecek, uygun bir ev bulunup aile yerleştirilecek.

Ailenin özel gereksinimli çocukları var ama anne çocuklarına sahip çıkıyor, çocuklarıyla birlikte olma çabasındadır. Ailenin güçlendirilmesiyle ilgili uzman arkadaşlarla değerlendirme yapılacak.

Şu an geçici bir eve yerleştirip durumlarını değerlendirip, karar vereceğiz. Özel gereksinimli çocukları var, bir dönem ev sorunu yaşamışlardı, yardımcı olduk ev bulup yerleştirdik. Bu evden önce kaldıkları ev ana yol üzeri bir evdi ve çocukların kendi kendine zarar verme durumu doğmuştu, bu tür risk vardı ama bu evde bu sıkıntı bize yansımadı.

Bu günkü olaydan sonra her türlü önlemi alacağız.

Ailenin ve çocukların kapasitesi değerlendirip karar alınacak.

Baba şiddet olayı ile ilgili cezaevindedir. Burada da yine ekiplerimiz müdahale etmişti. Anne ile çalışmalarımız sürüyordu, hem ailenin hem de çocukların güvenliği için gereken neyse yapılacak.”


Yangın sırasında müdahale edip içeridekileri kurtaran bölge sakinlerinden Muhammed Wasim:

“Benimle birlikte 4 kişi hemen müdahale etti”

yard.jpg

“Burada çalışıyordum, birden alttaki kadın komşunun bağırdığını duydum, koştum, evin içinden bağırma sesleri geliyordu fakat ön kapı kilitliydi. Yandan dolaştım, benden önce mahallede olan polis arkadaş koşturdu, camı keser ile kırdı, içeri giremedim çünkü her yer simsiyahtı. Ardından kapıyı kırdık, çocukları çekerek evden çıkardık. Yangın ilk olarak çok azdı, itfaiyeyi aradılar ama çok geç geldi.

Merkezi bir yerdeyiz, yetişemediler, ya daha kötü bir şey olsaydı… Benimle birlikte 4 kişi hemen müdahale ettik, yoldan geçenler ise video çekiyordu.

Sosyal dernekler, belediye, insanlar, aileye çok destek çıkıyor, belediye, ama çocukların hepsi engelli, bu aile çocuklarına bakamıyor ama herkes yardımlarına koşuyordu.”  


 Ev sahibi Hüseyin Tosunoğlu:

“Bu insanlara sahip çıkılmadı”

ev-sahip.jpg

“Burası Baf Türk Birliği Dernek Binası'ydı. Burayı altı ay önce, bir yıllığına aileye kiralamıştım. Burayı kiralamamda Vakıflar ve Sosyal Hizmetler Dairesi ile birlikte aracı olmuşlardı. Ailenin durumunu görünce çok üzüldüm. Daha kiramı dahi ödemediler ama önemli değil. Ben insanlık peşindeyim. Bu insanlara sahip çıkmalılar, kendi kendilerine sahip çıkamayan çocuklardır. Sosyal Hizmetler bu insanlarla ilgilenmiyordu. Çok ilgisizler. Bu ailedeki baba 33 gün yanımda çalışmıştı, ardından kaçmıştı. Zararım umurumda bile değil, çocuklara bir şey olmasın da ben evimi tamir ederim. Ben derim ki Sosyal Hizmetler sınıfta kaldı, bu insanlara sahip çıkamadı.”


Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özcömert:

“Ev bulmak çözüm değil, çocukların devlet eliyle bakılması gerek”

zeyt.jpg

“Lefkoşa Türk Belediyesi öğlen yemeklerini, Merit Otel ise akşam yemeklerini veriyordu, biz de aileye gıda yardımında bulunuyorduk. Çocukların okul erzakları ve kıyafetlerini karşılamaya çalışıyoruz ama yeterli değil. Bu çocukların devlet eliyle bakılması gerek.

Şu anda başlarında anne yoktu, çocuklar 17 yaşındaki ablaya bırakılmıştı. Ağır engelli olan Mehmet Yakışıklı 17 yaşında, Muhsine Yakışıklı 18 yaşında, Mert ve ikiz Merve 9 yaşındalar, bir de 13 yaşındaki Muhsin… Daha önce Haspolat’ta kalıyorlardı, mahalleli, yaşam tarzlarından dolayı imza toplayıp oradan attırdı, ardından Balıkesir’de ev tuttuk, oradan da mahalleli imzasıyla atıldılar. Buranın kirasını da Vakıflar İdaresi ödüyor.

En son yaşanan olayda ağır engelli çocuklardan biri, ikinci kattan aşağıya atlamıştı, 40 gün yoğun bakımda kalmıştı, iyileşti. Toparlandı, ardından kısa bir süre sonra evden kaçıp tavuk kümesine girdi, orada kendini köpek parçaladı, yine hastanede kaldı. Bu durumdan sosyal hizmetler dairesi de haberdar. Bu çocukların ailenin elinden alınması lazım. Sosyal Hizmetler, çocukları muhafaza edecekleri alan olmadığı için alamadığını söylüyor. Anne baba yeterli değil, geldiğimiz noktada bunu gördük. Bu çocuklar içeride ölebilirlerdi. Birkaç duyarlı vatandaş dışında herkes seyredip kameraya çekti. Polis üç dakikada buraya gelebilir diyor ama polisi bile arayan olmadı.  

Ailenin durumu gerçekten çok kötü, bu çocukların burada kalmaması gerek. Ailenin elinden alınıp güvenli bir ortamda bakılmalılar. Bazen geldiğimde çocukları kendi pisini yerken buldum, bazen çırılçıplak buldum, bakıma muhtaç buldum. Üç ayda bir evi döşettik hiç döşenmemiş gibi bulduk. Yani devletin bir an önce el atması gerekiyor. Daha önce de bu aile yine basında gündeme gelmişti. Orada da Çalışma Bakanı devreye girmiş, çözüm ise sadece onlara ev bulmak olmuştu. Ama görüyoruz ki bu bir çözüm değil. Bugün bu çocukları yaralı olarak aldıysak, yarın ölülerini alabiliriz. Başlarına bir şey gelecek…”

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3573 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler