1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akansoy: Müzakereler bir yıl askıya alınsın
Akansoy: Müzakereler bir yıl askıya alınsın

Akansoy: Müzakereler bir yıl askıya alınsın

Akansoy,müzakereler devam ettiği sürece hem Kıbrıs Rum tarafı hem de Barbaros araştırma gemisinin faaliyetlerini durdurulması gerektiğini söyledi

A+A-

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs konusunda son gelişmeler konulu güncel konuşmasında, Kıbrıs konusunda yeni bir kritik aşamaya gelindiğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda yaşanan tıkanıklığın sadece bir tarafa bağlanamayacağına işaret eden Akansoy, Kıbrıs konusunda yaşanan tıkanıklığın uluslararası camianın da sabrını zorladığını söyledi.

Kıbrıslı Türkler olarak, BM tarafından kaydedilmiş, çeşitli bağlamlarda karara dönüştürülmüş çözümün temel değerleri için herhangi bir tartışma ya da pazarlık içerisinde olunamayacağına işaret eden Akansoy, bunun Kıbrıslı Rumlar için de geçerli olduğunu kaydetti.

Doğal gaz konusuna da değinen Akansoy, bugün, Doğu Akdeniz’de en önemli dinamiklerin başında gelen doğal gaz konusunun Kıbrıs’ı doğrudan etkilediğini söyledi.

Bölgede istikrarın sağlanabilmesi için, doğal gazın varlığının üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğine işaret eden Akansoy, “Gelinen noktada sağduyu ile davranmamız, bu bağlamda siyaset üretmemiz ve Doğu Akdeniz’de olası sıcak gelişmelerin önleyici ve ortak kazanım yaratıcı katalizörü olmamız gerekir” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının müzakereler devam ettiği sürece tek yanlı olarak doğal gaz arama girişiminin kesinlikle dondurulması gerektiği yönünde aktif bir siyaset üretilmesi ve ilgili tüm çevrelere konunun taşınması gerektiğini de vurgulayan Akansoy, Barbaros araştırma gemisinin faaliyetlerini de ileri taşınmaması ve durdurulması gerektiğini söyledi.

“MÜZAKERELER BİR YIL ASKIYA ALINSIN”

Akansoy şöyle devam etti:

“Bugün gelinen noktada, müzakere sürecinin en azından bir yıl askıya alınması gerektiğini düşünmekteyim. Bu anlaşılır bir durumdur. Bu durumu zorlayıcı ve gerçekçi olmayan ifadelere büründürmemek gerekir.”

ERTUĞRULOĞLU: “BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK DEDİĞİNİZ ZAMAN, BİZİ RUM’UN İNSAFINA BIRAKIRSINIZ”

Akansoy’un konuşmasına cevaben söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bugüne kadar “Rumlar neden Kıbrıslı Türklerle müzakerelerde neticeye varmak istesin” sorusunun cevabını kimsenin veremediğine işaret ederek, Rumların buna, bir çözüme ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Rum tarafına “bizim başka çaremiz yoktur, müzakereleri bir yere bağlamak zorundayız” mesajı verildiği sürece bir anlaşmaya varılamayacağını söyleyen Ertuğruloğlu, “Rumlar neden böyle bir neticeye varmak istesinler?” diye sordu.

Bu haber toplam 1718 defa okunmuştur