1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘KAFATASI HIRSIZLIĞI’ iddiası, ‘GERÇEK’ çıktı…
 ‘KAFATASI HIRSIZLIĞI’ iddiası, ‘GERÇEK’ çıktı…

‘KAFATASI HIRSIZLIĞI’ iddiası, ‘GERÇEK’ çıktı…

Geçitkale’de 2011 yılında meydana geldiği belirtilen “mezarlık açma iddiası” doğru çıktı… Mezarlık açıldı, önceden ‘kepçeyle kazıldığı’ belirlenen mezardan KAFATASI ÇIKMADI!...

A+A-

YENİDÜZEN’in duyurduğu, tüyler ürperten ‘KAFATASI HIRSIZLIĞI’ iddiası, ‘GERÇEK’ çıktı…
 


• Geçitkale’de 2011 yılında meydana geldiği belirtilen “mezarlık açma iddiası” doğru çıktı… Mezarlık açıldı, önceden ‘kepçeyle kazıldığı’ belirlenen mezardan KAFATASI ÇIKMADI!...

• Mezarda, ‘kepçe izleri’ bulundu, mezarın önceden açıldığı kesinleşti. Ayak kemikleri baş tarafında bulunurken, kafatası mezardan çıkmadı. Mezardaki kemiklerin ‘darmadağın’ hali ve eksik kemikler oluşu, iddiaların doğruluğunu ortaya çıkardı.

• Mezarın Emirname’nin belirttiği koşullarda açılıp kafatasının mezarda olmadığı tespiti ve dozerle daha önceden kazıldığı bulgularının ardından soruşturma hız kazandı, polis savcılıkla birlikte ileri işlem başlattı.

TÜYLER ÜRPERTEN İDDİA NEYDİ:
• Geçitkale belediye işçisi Sonuç Kunna, 2011 yılında belediye başkanı Kıvanç Buhara’nın emriyle Geçitkale Belediyesi’ne ait mezarlıkta bir mezarı açarak bir kafatası aldığını ve Buhara’ya verdiğini iddia etmişti.
• Sonuç Kunna bu kafatasının Kıvanç Buhara’nın, o dönemde “Diş Hekimliği” eğitimi gören oğlu için, alındığını söylemişti.


Meltem SONAY
Fotoğraflar: Mert ÖZDAĞ

Bakanlar Kurulu’nun, Kamu Sağlığı (Defin ve Mezardan Çıkarma) Yasası’nın kendisine verdiği yetkiyle, Geçitkale Mezarlığı’ndaki Mezarın Açılması ve Tekrar Defnedilmesine ilişkin Emirname’ yayınlamasının ardından dün söz konusu mezar açıldı, kafatası bulunamadı.
Tüyler ürperten ‘KAFATASI HIRSIZLIĞI’ iddiasının gerçek olduğu ortaya çıktı.
Mezarda dozer kepçesinin izlerine rastlanırken, bacak kemikleri baş tarafında bulundu. Mezardan, kalça, çene birkaç göğüs kemiği ve bir bacağın kemikleri çıkarken, KAFATASI bulunamadı.

Ayaklar başta… Kafatası yok… Kepçe izleri!..
Savcılık, polis, belediye yetkilileri ve ekipleri, mezarlık sorumluları, Temel Sağlık Hizmetleri görevlileri, olay yeri inceleme ekipleri ve din adamları nezaretinde dün açılan mezarda, ‘kepçe izleri’ bulundu, mezarın önceden açıldığı kesinleşti.
Ayak kemikleri baş tarafında bulunurken, kafatası mezardan çıkmadı. Mezardaki kemiklerin ‘darmadağın’ hali ve eksik kemikler oluşu, iddiaların doğruluğunu ortaya çıkardı.

Polis devrede!
Polis Basın Subaylığı, mezarın dün 10:05 -11:45 saatleri arasında, açıldığını ve kemiklerin düzensiz bir şekilde bulunduğunu, kafatasının ise bulunmadığını belirtti.
Mezar, Sağlık Bakanlığı’ndan iki sıhhiye müfettişi, bir imam, bir din görevlisi, Kaymakamlık adına Geçitkale Bucak Sorumlusu ve Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı’ndan iki yetkili, Savcı ve polis huzurunda açıldı.
Mezarın Emirname’nin belirttiği koşullarda açılıp kafatasının mezarda olmadığı tespiti ve dozerle daha önceden kazıldığı bulgularının ardından soruşturma hız kazandı, polis savcılıkla birlikte ileri işlem başlattı.

-----------------------------------
 

Dört tutuklu!

Kafatası hırsızlığı ile ilgili Geçitkale eski belediye başkanı Kıvanç Buhara ve eski belediye çalışanı S.K ile belediye çalışanları H.Ç ve İ.Ç dün akşam göz altına alındı. Dört tutuklunun bugün mahkemeye çıkarılması  bekleniyor.

---------------------------------------

Olay nasıl ortaya çıkmıştı?

Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara’nın, o dönemde “Diş Hekimliği” eğitimi gören oğlu için, belediye işçisi üç kişiye, bir mezar açtırıp mezardan kafatası aldığının iddia edilmişti. 2011 yılında yaşandığı söylenen olayı yaşayan görgü tanıkları konuşmuş polis konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. 
Mezarı alarak kafatasını aldığını iddia eden belediye işçilerinden Sonuç Kunna, gazetemize ulaşarak, yaşananları sindiremediğini ve olayı tüm kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirtmiş ve yaşadıklarını paylaşmıştı.

“Kafatasını kendi elimle Kıvanç Buhara’ya verdim” diyen Kunna’nın ürperten iddiaları kamuoyunda şok etkisi yaratmıştı. 
Olayın basına yansımasının ardından ise mezarda yatan kişinin ailesi de bir açıklamada bulunarak, gerekenin yapılmasını ve olayla ilgili suçluların derhal yargıya taşınması talebinde bulunmuştu.

----------------------------------------------------

AİLE PERİŞAN!
 

“Bunu yapanlar cezasını çeksin!”

Mezarın sahibi aile kazının yapıldığı mezarlığa koştu, perişan oldu. Babasının 1981 yılında öldüğünü ifade eden Osman Yaramaz, güçlükle konuşabildi. Demircilikle uğraşan Osman Yaramaz, babasının mezarının açılacağı duyması üzerine mezarlığa koştu.
“Anamın bağladığı çember durur içinde”  diyen oğul Yaramaz, “Mezar açıldı,  kemikler dağınık, kepçe izi bile duruyor. Kafatası yok” şeklinde konuştu.
Babasının mezarının açılma çalışmasını izleyen Osman Yaramaz, kazmaya başlandığında 40 santimde kalça kemiğinin bulunduğunu ve kemiklerin öfelendiğini aktardı.
İddialar ortaya atıldığından bu yana huzursuz olduklarını aktaran Osman Yaramaz, “Kafatası gerçekten de mezarda yok, bunu yapanlar cezasını çeksin” dedi.

-----------------------------------------------------

Yeni yönetim ısrarcı oldu

Geçitkale Belediyesi’nde seçimin ardından değişen yönetim, iddiaların açıklığa kavuşması için ısrarcı oldu.
Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, mezarın açılması ve iddiaların araştırması için Hükümet’e resmen başvuruda bulundu.
Bakanlar Kurulu’nun başvurular üzerine hazırladığı Emirname, Geçitkale Mezarlığı’ndaki mezarın belediye çalışanları tarafından, mezarlıkta bulunan ve kime ait olduğu tespit edilemeyen bir mezarı, dozer ile açtıktan sonra, mezardaki insan iskeletinin kafatasının alınmış olduğuna dair yapılan şikayetin incelenmesi ve tespit yapılması için mezarın açılması ve yeniden defin işlemlerine ilişkin kuralları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştı.

Polis “izne” takılmıştı
Konu ile ilgili soruşturmayı yürüten Mağusa Adli Şube Amirliği en son 2013 yılı Kasım ayında, mezarın açılması ile ilgili gerekli yazıların gerekli mercilere ulaştırıldığı bilgisini vermişti.
Polisin mezar ile ilgili yaptığı tek çalışma, mezarlığın kireç ile çevrilmesi olurken; bunun dışında herhangi bir çalışma yürütülememişti.

Başbakanlığa resmi başvuru yapılmıştı
Konunun gündemdeki yerini koruması ile birlikte, yine o dönemde Polis Basın Subaylığı’ndan bir açıklama gelmiş ve mezarlığın açılması ile ilgili Başbakanlığa resmi yazışmada bulunulduğu bildirilmişti.
Başbakanlık’tan gerekli izinlerin verilmemesi halinde, mezarlığın açılamayacağını belirten Polis Basın Subaylığı, bu nedenle tahkikatı askıya almıştı.

UBP dönemi kazı için Bakanlar Kurulu kararı çıkmamıştı        
Son olarak mezarlığın açılması yönündeki kararın Bakanlar Kurulu’nca verilebileceği bilgisi elde edilirken, dönemin Başbakanı İrsen Küçük başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’ndan, konu ile ilgili hiçbir karar çıkmamıştı. Yine aynı dönemde gazetemiz, Başbakan Küçük’e konu ile ilgili ulaşmaya çalıştıysa da, herhangi bir sonuç alınamamıştı.


----------------------------------------------------------

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş: “Siyasilerin istedikleri her şeyi yapamayacaklarını göstermek adına önemli”

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, bölge halkının esefle karşıladığı bu olayın sonuçlanmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti.
Olayın açığa çıkmasının çok önemli bir başlangıç olduğuna işaret eden Öztaş, “Siyasilerin her şeyi yapamayacağını, bulundukları makamı kötü amaçlar için kullanamayacaklarını göstermek adına önemli” şeklinde konuştu.
Yapılan kazıda kafatasına rastlanmadığını doğrulayan Başkan Öztaş, iddiaları destekler nitelikte bulgulara rastlandığını da ifade etti.

--------------------------------------------------

‘Vicdanlarda affedilemeyecek’ suç, Yasadaki ceza 3 ay veya 10 TL!

Kamu vicdanında cezası ‘affedilemeyecek’ suçun, yasadaki cezası ise ‘gülünç.
Kamu Sağlığı (Defin ve Mezardan Çıkarma’ Yasası’na göre, ‘Hiç kimse, Bakanlar Kurulu’nca bir emirname olmadan herhangi bir cesedi mezardan çıkaramaz’ diyor.
İlgili yasaya göre, emirname olmaksızın veya emirnamede belirlenen şartlara uymaksızın bir cesedi mezardan çıkaran bir kişi mahkumiyeti halinde ‘3 aya kadar hapislik cezası’ veya 10 TL para cezası veya her ikisine birden çarptırılabilir.

------------------------------------------------------------------------------------

BİR HABER BİR YORUM

‘Şimdi ya mezardan kafa çıkarsa !!!’

Cenk Mutluyakalı

Mezardan kaybolan ‘kafatası’ aslında nice ‘kafa’nın röntgenini çekmek adına önemli bir mesleki deneyim sundu hepimize…
“Gazetecilik çabamızı siyasi hesaplarınız ya da partisel kurnazlıklarınıza alet etmeyiniz” dedik, defalarca… 
Oysa ki hep ‘kolaycılığı’ seçti kimi dostlar…
Ya ‘kıskançlıkla’ yaptılar bunu.
Ya da o çok ucuz ‘partiye iliştir, basitleştir’ numarasıyla…
Oysa bizler, Kıbrıs Türk medyasının belki en iyi ‘gazeteci takımı’ ile takipçiliğimizi, üretimimizi, haberciliğimizi ‘yedirmedik’ kimselere…
İlerlemenin, çağdaşlaşmanın değil ‘feodal’ bir içe kapanmanın inadında ‘duvar’ örse de niceleri, ‘statüko’nun yıkılmasının yolunun ‘ezberlerimizi değiştirmek’ olduğunda ısrarlıyız hâlâ…

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 4580 defa okunmuştur