1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Kumyalı’da olası gömü yerleri...
Kumyalı’da olası gömü yerleri...

Kumyalı’da olası gömü yerleri...

Bir Kıbrıslırum okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi: “Sevgili Sevgül, Daha önce de konuştuğumuz gibi, Koma tu Yialu’yla (Kumyalı) ilgili olarak yaşlı bir Kıbrıslırum kadından edindiğim bilgileri seninle paylaşmak istiyorum. S

A+A-

 

 

Bir Kıbrıslırum okurumuz şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:

“Sevgili Sevgül,

Daha önce de konuştuğumuz gibi, Koma tu Yialu’yla (Kumyalı) ilgili olarak yaşlı bir Kıbrıslırum kadından edindiğim bilgileri seninle paylaşmak istiyorum.

Senin de daha önce çeşitli yazılarında kaleme aldığın gibi bu köyden dört “kayıp” Kıbrıslırum vardır:

1.    Andreas Sergiu Mihail – Andreas 51 yaşındaydı. 16 Ağustos 1974’te “kayıp” edildi.

2.    Andreas Matsangos Petri – 25 yaşındaydı. 21 Ağustos 1974’ten beridir “kayıp”tır.

3.    Loizos Karafilli Yeorgiu – henüz 16 yaşında idi ve 20 Ağustos 1974’ten beridir “kayıp”tır.

4.    Kiriakos Psara Antoni – 42 yaşındaydı. 20 Ağustos 1974’ten beridir “kayıp”tır.

Bu bölgeden bir “kayıp” şahıs daha vardır – onun adı da Vasilis Mihail Mihail’dir fakat konuştuğum yaşlı kadın, bu adamı tanımıyordu. Belki de söylendiği gibi Ayios Yeorgios Spathariku’da (Ötüken) “kayıp” olmuştur.

Benim öğrendiğim kadarıyla, Andreas Sergiu Mihail ile Andreas Matsangos Petri Kumyalı’dan alınmışlar, birisi 16 Ağustos’ta, ötekisi 21 Ağustos’ta... 16 yaşındaki Karafilli’den önce orada idarede bulunan bazı Kıbrıslıtürkler, bazı işler yapmasını istemişler, mesela direkteki bayrağı indirmesini istemişler. Sonra da Kiriakos Psara Antoni de alınmış. Ve bu dördü birden “kayıp” edilmiş.

Kiriaku Psara’nın eşinin İngiliz pasaportu vardı. Birleşmiş Milletler bu köyde idi, onlara başvurduğu halde, Birleşmiş Milletler askerleri hiçbirşey yapmadılar.

Bu “kayıp”ların akrabaları köyde bulunan ve kendilerine insan gibi davranan bazı Kıbrıslıtürkler’e, eşlerinin ve evlatlarının nereye gömülmüş olduğunu sormuşlar. Bir Kıbrıslıtürk onlara “Kumyalı’dan Vogolida’ya (Bafra) giden yol üzerinde gömülüdürler” demiş.

Bu yol üzerinde Kumyalı Muhtarı Papis’e ait bir tarla vardır. Bu tarlanın içerisinde üç tane zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu dört “kayıp” Kıbrıslırum’un işte o üç zeytin ağacının altına gömüldükleri anlatılmaktaymış.

Aynı yaşlı kadın bana Kumyalılı Kıbrıslırumlar’ın, sahildeki balıkçı barınağının yanındaki kuyunun da araştırılmasını istediklerini söyledi. O günlerde bu balıkçı barınağında Kumyalılı balıkçılar, ağlarını tamir ederlermiş. Bu alanda bir kuyu olmalı ve bu kuyuya gömülmüş olabilecekleri yönünde de söylentiler varmış. Bunu da sana yazıyorum ki o bölgeyi araştırabilesin. Gene bu yaşlı kadıncağızın sözünü ettiği bir başka söylenti daha varmış – Kumyalı’da Aya Thekli’ye doğru bazı mağaraların bulunduğu bir bölge varmış, bu mağaralara gömülmüş olabilecekleri yönünde söylentiler de duymuşlar... Bu söylentileri de araştırmamızı istiyor bu yaşlı kadın.

Sevgili Sevgül,

Eğer istiyorsan bu yaşlı kadından bizimle birlikte Kumyalı’ya gelerek, bu olası gömü yerlerini bize göstermesini isteyebilirim...”

Bu Kıbrıslırum okurumuza, Kumyalılı dört “kayıp” Kıbrıslırum hakkında yaptığı bu araştırmayı bizimle paylaştığı için sonsuz teşekkürler.

Önümüzdeki günlerde okurumuzu ve yaşlı kadını da alarak, Kayıplar Komitesi yetkililerinin de bizimle birlikte gelmesini rica ederek, bu olası gömü yerlerini ziyaret etmeyi tasarlıyoruz.

Kumyalı’da balıkçı limanı yakınında bulunan otelin hemen yanında göstermiş olduğumuz olası gömü yeri yakınında geçtiğimiz yıl Kayıplar Komitesi kazı ekibi tarafından yürütülen kazılarda bir “kayıp” Kıbrıslırum’dan geride kalanlar bulunmuştu. Ancak bulunan şahıs yaşlı idi ve sözkonusu dört “kayıp”tan birisinin olmadığı sanılıyordu.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımı, isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi görevlisi Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur