1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. YKP, Birleşik Demokratları ziyaret etti
YKP, Birleşik Demokratları ziyaret etti

YKP, Birleşik Demokratları ziyaret etti

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ile Güney Kıbrıs siyasi partilerinden Birleşik Demokratlar (EDİ), bugün, Güney Lefkoşa’da, EDİ Genel Merkezi’nde görüştü.

A+A-

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ile Güney Kıbrıs siyasi partilerinden Birleşik Demokratlar (EDİ), bugün, Güney Lefkoşa’da, EDİ Genel Merkezi’nde görüştü.
YKP ile EDİ, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili beklentileri ile son yürürlüğe giren sağlık yasası üzerine görüş alışverişinde bulundu.
YKP açıklamasına göre, görüşmeden sonra basına yapılan açıklamada, taraflar, “iki toplumlu, iki kesimli, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü gibi siyasi eşitlik temelindeki federasyon çözümü çerçevesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinde hem fikir olduklarını” bir kez daha teyit etti.
YKP adına, yürütme kurulu üyeleri Celal Devrim Önen, Murat Kanatlı ve Haluk Selam Tufanlı görüşmeye katılırken, EDİ adına başkanı Praxoula Antoniadou Kyriacou, başkan yardımcısı Kostas Georgiadis ve Spyros Hadjigregoriou görüşmede hazır bulundu.
YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, görüşme öncesi basına yaptığı açıklamada, EDİ ile geçmişi çok eskilere dayanan bir diyalogları olduğunu hatırlattı ve güneydeki siyasi partilere yapacakları ziyaretin EDİ başlıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kanatlı, bu ziyaretlere gelecek hafta cuma günü Yeşiller Partisi ve 5 Kasım’da da EDEK ile devam edeceklerini aktardı. Kanatlı, AKEL ve DISY’den halen daha uygun tarih beklediklerini ifade etti.
Kanatlı, tüm bu ziyaretlerde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirmek istediklerini, ayrıca Kıbrıslı Türkleri ciddi şekilde etkileyen yeni sağlık yasası konusunda da görüş alışverişinde de bulunacaklarını söyledi.
Kanatlı, Kıbrıs sorununa dair erken çözüme ihtiyaç olunduğunu, referandumda iki evete ihtiyaç duyulduğunu bu nedenle toplumların bu çerçevede daha yakın işbirliği içinde olması gerektiğini de söyledi.
Kanatlı çözümün parametrelerinin önceden belirlendiğini hatırlatarak bunun da iki bölgeli, iki kesimli, siyasi eşitliği temelinde federal Kıbrıs olduğunu savundu.
Kanatlı, özellikle güneyde iki bölgelilik üzerinde çok fazla durulduğunu, YKP’nin son aldığı Parti Meclisi kararında da vurgulandığı gibi bunun etnik olarak temizlenmiş iki bölge olarak algılanamayacağını da belirtti.
Kanatlı ayrıca kuzeydeki son gelişmelerle ilgili de görüşlerini aktardı.
Kanatlı, Güney’de yeni yasa ile parasız sağlık için ekonomik kriterler konduğunu söyledi ama Kıbrıslı Türklerin başvurusu ile ilgili ciddi bürokratik problemlerin bu yasa içinde yer almasından dolayı ekonomik kriterlere uysa bile Kıbrıslı Türklerin parasız sağlık hakkından mahrum bırakıldıklarını söyledi.

Kanatlı, güneyde ücretsiz sağlık hizmeti alanların çok ciddi bir kısmının ya bu hakka gerçekten ihtiyacı olan ya da kanser gibi ya da kronik hastalık gibi sorunları olanların devlet hastanesine gittiğini söyledi ve bu konuda Kıbrıslı Türklerin başvurusu ile ilgili yaşanan sorunların aşılması için yetkililere iyi niyetli çalışma çağrısı yaptı.

Kanatlı ayrıca sağlık kartı konusunun yurtdışında yaşayan öğrencileri de etkilemeye başladığını söyledi, bu yönü ile de bir çalışma yapılması talepleri olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 1497 defa okunmuştur
Etiketler :