1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Yeteneklerine göre meslek seçsinler diye…”
“Yeteneklerine göre meslek seçsinler diye…”

“Yeteneklerine göre meslek seçsinler diye…”

Haspolat İlkokulu, 1975’ten beri bölgede yaşayan yüzlerce çocuğa eğitim yuvası oluyor…

A+A-

Dila ŞİMŞEK

Haspolat İlkokulu, 18 öğretmen, bir müdür ve bir de müdür muavini ile 215 öğrenciye eğitim yuvası oluyor. Okul Müdürü Mehmet Malek, 1975’te kurulan okulun, zor şartlar altında bugünlere geldiğini, yüzlerce çocuğa hizmet verdiğini söylüyor…
Okul Müdürü Malek, okulun ciddi derecede alt yapı sorununun bulunduğunu ifade ederken, sınıfların, bahçenin ve sahanın yetersiz olduğunu dile getiriyor. Öğrencilerin, yeterli imkanlarla çok daha iyi bir eğitim alabileceğini ve başarılı olabileceğini kaydeden Malek, ailelerin de çocuklarına ve eğitime karşı daha ilgili olması konusunda çağrı yapıyor. Branş öğretmeni Enver Vamık ise, öğrencilerin tek düze yetiştirilmemesi için branşlara önem verildiğini söyleyerek “Ne yazık ki tüm çocukların hayali öğretmen, avukat, polis veya doktor olmak. Tabii ki bunlar güzel meslekler, ancak yüzlerce farklı meslek varken, çocukların neredeyse hepsinin bunları seçmesi tek-tip insan yetiştiren bir sistem olduğunu gösteriyor. Bizler çocuklar yeteneklerine göre meslek seçsin istiyoruz” şeklinde konuşuyor.

 “Çocukların eksikliklerini, başarılı oldukları alanları ailelerle diyalog halinde konuşmamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki çoğu aile oldukça ilgisiz. Çocukların dersleri hakkında bilgi sahibi değil veya yardımcı olmuyor. Bizlerin uyarılarını ise dikkate almıyor”  Okul Müdürü Mehmet Malek

“Ciddi fiziki altyapıya ihtiyacımız var”

Fiziki altyapıdan, öğrencilerin ihtiyaçlarına kadar bir çok şeyde okulun eksikliği olduğunu kaydeden Malek, “Okul çitlerimiz bile yok ve biz kendi imkanlarımızla engel koymaya çalıştık… Bölgede yaşayan insanlar okul saatlerinde, okulun içinden geçerek, bahçeyi evlerine giden kestirme yol olarak kullanıyorlardı…” diye anlatıyor… Bunun dışında ise, resim, müzik, İngilizce gibi derslerin yapılması için bir sınıf olmadığını da ekliyor. Okuldaki basketbol sahasının ve parkın da kötü durumda olduğunu, her şeyin okulun toparlamaya çalıştığı imkanlarla yaptığını dile getiriyor.

h1-061.jpg

“Ne yazık ki çoğu aile çocuklarına karşı ilgisiz”

Malek, “Çocukların eksikliklerini, başarılı oldukları alanları ailelerle diyalog halinde konuşmamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki çoğu aile oldukça ilgisiz. Çocukların dersleri hakkında bilgi sahibi değil veya yardımcı olmuyor. Bizlerin uyarılarını ise dikkate almıyor” diye konuşuyor. Bu durumun hem çocukların gelişimine hem de ileride büyük sorunlara yol açabileceğini söyleyen Müdür Malek, ailelerle olan iletişimin iyileştirilmesini temenni ediyor.

h2-052.jpg

“Öğrencilerimiz çok daha başarılı olabilir”

Okul Müdürü Malek, okulun ciddi kısıtlı imkanları olduğunu, ancak buna rağmen etkinliklere ve yarışmalara katılıma önem verdiklerini söylüyor. Okulun altyapısının ve durumunun daha iyi olabileceğini, bu sayede öğrencilerin de çok daha başarılı olacağını kaydeden Malek, “Öğrencilerimiz, yeterli imkanlara sahip olsa çok daha başarılı olabilirdi” diyor.

“Ne yazık ki tüm çocukların hayali öğretmen, avukat, polis veya doktor olmak. Tabii ki bunlar güzel meslekler, ancak yüzlerce farklı meslek varken, çocukların neredeyse hepsinin bunları seçmesi tek-tip insan yetiştiren bir sistem olduğunu gösteriyor.” Branş öğretmeni Enver Vamık

 

Branş öğretmeni Enver Vamık:
“Bizler çocuklar yeteneklerine göre meslek seçsin istiyoruz”

“Ben dört senedir bu okulda eğitim görevlisiyim. Haspolat, sosyal olarak kapalı bir bölge olduğu için çocukların farklı aktivitelere ihtiyacı var. Onların ufkunu açacak, yeni şeyler öğretecek ve yeteneklerini keşfederek, birkaç popüler meslek dışındaki mesleklere de yöneltecek etkinlikler çok önemli. Daha fazla imkanları olan bir okul olsa, çocuklar için çok daha iyi şeyler yapılabileceğine inanıyorum. Ne yazık ki tüm çocukların hayali öğretmen, avukat, polis veya doktor olmak. Tabii ki bunlar güzel meslekler, ancak yüzlerce farklı meslek varken, çocukların neredeyse hepsinin bunları seçmesi tek-tip insan yetiştiren bir sistem olduğunu gösteriyor. Bizler çocuklar yeteneklerine göre meslek seçsin istiyoruz. Sınıf ve malzeme yetersizliğimiz var ve çevreden yardım isteyerek toparlamaya çalışıyoruz. Ailelerin de katılım ve destekleri oldukça yetersiz. Yakın zamanda model uçakçılık ile ilgili branş açtık. Amacımız çocuklara başka mesleklerin de var olduğunu göstermek ve hobi edinmelerini sağlamaktır. Uçak modelini yapmak hem el becerisi, hem de tasarım için gerekli hesaplanmaların yapılmasını gerektiriyor. Bu sayede hem geometri, matematik gibi derslere olan ilgi artıyor, hem de yeni şeyler keşfediyorlar.”

h3-028.jpg

Öğrenciler ne dedi?

Efe Taşkıran: “En sevdiğim ders fen”

“Anaokulundan beri bu okuldayım. En sevdiğim ders fen. Öğretmenlerimi de çok seviyorum. Bu okulda çok mutluydum bu yüzden mezun olacağım için biraz üzgünüm”

Kabil Ateşoğlu: “Mezun olacağım için çok üzgünüm”

“Altı senedir yani anaokulundan beri buradayım. Mezun olacağım için çok üzgünüm çünkü arkadaşlarımı çok seviyorum. Büyüyünce polis olacağım.”

Fahri Balsever: “Çok iyi arkadaşlar edindim”

“Beş senedir bu okuldayım. Çok iyi arkadaşlar edindim, öğretmenlerimin ise üzerimizde çok büyük emekleri oldu. Ayrılacağımız için tabii ki üzülüyoruz. Arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi çok özleyeceğim. Büyüyünce fikrim değişeceği için ileride ne olmak istediğime daha karar vermedim.”

Sude Köklü: “Ben de öğretmen olmak istiyorum”

“Anaokulundan beri bu okuldayım. Şimdi ise mezun oluyorum. Öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Ortaokulda TMK’yı kazanıp, sonra da öğretmen olmak istiyorum”

h4-010.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3601 defa okunmuştur
Etiketler : , ,