1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeşil Hat’ta 100 mülteci iddiası
Yeşil Hat’ta 100 mülteci iddiası

Yeşil Hat’ta 100 mülteci iddiası

Kıbrıslı Rum yetkililer, Yeşil Hat’ta 100 mülteci bulunduğunu iddia ederken, BM ve Kıbrıslı Türk yetkililer iddianın doğru olmadığı yönünde açıklama yaptı.

A+A-

Kıbrıslı Rum Hükümet Sözcüsü Kyriacos Kousios, dün yaptığı açıklamada, Yeşil Hat'ta sığınma talebinde bulunan yaklaşık 100 kişi olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü ise, böyle bir bilgi ve duyum olmadığını açıkladı.

KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı dün basın açıklaması yapılarak, mültecilerle ilgili iddiaların ‘manipülasyon’ olduğunu söyledi.

Basın toplantısında Kousios, “Türkiye'den yeni göçmen akışları olduğuna dair bilgi aldık” dedi.

Cyprusmail’in haberine göre, mültecilerin 180 kilometrelik ara bölgenin neresinde oldukları henüz bilinmiyor.

YENİDÜZEN’in edindiği bilgiye göre, Mülteci Hakları Derneği ve SOS Çocukköyü görevlileri olayın doğruluğunu ve detaylarını öğrenmeye çalışıyor. Örgütler, mültecilerin yüksek olasılıkla adanın güneyinde olduğunu belirtti. Kuzeydeki yetkililerin duyum aldığını ancak bu kişilerin adanın kuzeyinde olmadığının öngörüldüğü ifade edildi.

Hükümet sözcüsü, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis'in, Yunanistan'daki Başbakan Kyriacos Mitsotakis ile telefonda Yunanistan-Türkiye sınırındaki ‘mülteci krizi’ hakkında konuşacağını da söyledi.

Kousios, “Bu bir Avrupa meselesi olarak ele alınmazsa nereye varacağımızı bilmiyorum” dedi. “Yunanistan, İtalya, Malta ve Kıbrıs'ın AB'nin sınırları olduğu anlaşılmalıdır” diye ekledi.

 

BM: “Böyle bir durum yok”

Cyprusmail’e konuşan Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique, “130 kişi sığınma talebinde bulunmuştu, bu kişilerin 105’i Lefkoşa’da kalıyor. Ancak Yeşil Hat’taki kişilerle ilgili henüz bir bilgimiz yok. Ara bölgeye 100 kişi geçmedi” açıklaması yaptı.

Kıbrıslı Rum Hükümet Sözcüsü, Anastasiadis'in Yunanistan'ın Başbakanı Kyriacos Mitsotakis ile telefonda Yunanistan-Türkiye sınırındaki mülteci krizi hakkında konuşacağını söyledi.

Sözcü Kousios, AB ve Frontex ile iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Kousios, Kıbrıs’ın güneyinin %3,5 oranında mültecilerden oluştuğunu belirterek, sayının Türkiye’nin mülteciler konusundaki tutumu nedeniyle artacağını öngördüklerini dile getirdi.

 

“Kapatılan 4 geçiş noktası kararını meşrulaştırmaya çalışıyorlar”

 

KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı dün basın açıklaması yapılarak, mültecilerle ilgili iddiaların ‘manipülasyon’ olduğunu söyledi.

Yapılan açıklama şu şekilde: “Rum lider Anastasiades dayanaksız gerekçelerle kapattığı 4 geçiş kapısı kararını meşrulaştırmak için manipülasyon yapmaya devam ediyor. Kıbrıs Rum liderliği bu sefer de gerçek olmayan yasadışı mülteci geçişini kullanarak halkını ve uluslararası toplumu kandırma çabası içerisine girdi. Kıbrıs Rum liderliği manipülatif haberlerle ara bölgeden yasadışı yollarla GKRY’ne organize geçiş olduğu iddiasını basın yoluyla duyurmuştur. Bu haberlerin ertesinde ilgili tüm güvenlik birimlerimizle basında yer alan bilgiler ışığında araştırma başlatılmış ve iddiaların gerçek olmadığı anlaşılmıştır. Rum yönetimine yakın haber kaynakları bu iddiaları ileriye götürüp Rum muhaceret dairesinde mülteci başvurusunda bulunan Bangladeş, Pakistan, Kamerun, Siera Leone, Hindistan ve Senegal vatandaşlarını bu manipülasyona alet etmiştir.”

 

Kıbrıslı Türk yetkililer BM ile iletişime geçti…

“Gerçek olmadığı netleşen bu haberlerin ardından görüşlerine başvurulan BM Barış Gücü ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri de ara bölgeden herhangi bir geçiş olmadığını teyit etmişlerdir. Anlaşılmaktadır ki, Rum lider Anastasides tek yanlı olarak dayanaksız gerekçelerle geçtiğimiz Cumartesi sabahı kapattığı 4 kapı ertesinde kendisine yöneltilen baskıyı bertaraf etmeye çalışmaktadır. Kıbrıs Türk tarafı olarak Anastasiades’in kapı kapatma kararını meşrulaştırma girişimini hayretle izlemekteyiz. Konunun diğer boyutu ise, tüm dünyanın gözleri önünde mültecilere insanlık dışı uygulamalarda bulunan Yunanistan’ın itibar kaybını hedef şaşırtarak unutturmak için yeni kılıflar aramasıdır.

Bu türden manipülasyonları kınıyor, mülteciler konusunda halihazırda yapmış olduğumuz işbirliği önerimizin geçerli olduğunu Kıbrıs Rum liderliğine bir kez daha duyururuz.”

 

Foto: arşiv

Bu haber toplam 2427 defa okunmuştur