1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Vicdani Ret HAKTIR”
“Vicdani Ret HAKTIR”

“Vicdani Ret HAKTIR”

Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkanı Doğuş Derya: “Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı için tüm tarafların görüşünü aldık. Dışişleri Bakanı üzerine düşeni yapmadı. Hükümet devam etseydi, yasa oylanacaktı.”

A+A-

Devrim DEMİR

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü, gözleri Meclis komitesindeki tasarıya çevirdi. Vicdani Ret Yasa Tasarısı ile ilgili, Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkanı CTP Milletvekili Doğuş Derya, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel sekreteri, “Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi” aktivistlerinden Murat Kanatlı ve Vicdani Retçi Halil Karapaşaoğlu, YENİDÜZEN’e konuştu.

“Yasa üzerinde büyük emekler var”

Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, vicdani rette ilişkin önemli düzenlemeler içeren “Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam edildiğini, gerçekleşen 6 toplantıda ilgili tüm tarafların düşüncelerini dinlediklerini söyledi.

Derya,  yasa ile ilgili çok fazla bilirkişiden görüş alındığını belirterek “Bu yasa ile ilgili Barolar Birliği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, emekli albaylar ve subaylardan görüş aldık. Mecliste bir ilk gerçekleştirdik ve SKYPE’la bağlanarak İngiltere ve Türkiye’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Vicdani Retçilerin avukatlığını yapan kişilerin görüşlerine başvuruldu ve yurt dışından gelen iki avukat komite görüşmelerimize katıldı. Mart ortasında yasanın genel görüşmesini tamamladık” dedi.

“Hükümet bozulmasaydı oylamaya geçecektik”

Yaklaşık iki ay yasada bir takım teknik düzenlemeler yapması için Dış İşleri Bakanlığının düzenleme yapması için beklediklerini kaydeden Derya, “Hükümet bozulmasaydı oylamaya geçilecekti. Dışişleri Bakanlığı üzerine düşeni yapmadı. Hükümette değişiklik olunca, yasalara da hükümetin önceliğine göre değişir. UBP kategorik olarak bu yasaya zaten karşıydı.”

Derya: Vicdani Ret bir haktır

Komiteye katılıp negatif görüş verenlerin de vicdani rettin hak olduğu görüşünü kabul ettiklerini ifade eden Derya, “Ateşkes olduğunu biz de kabul ettik biz Vicdani Ret kriterleri konuşuldu. Vicdani Ret bir haktir ve ülkemizde mevzuata girmesi lazım. Anayasa Mahkemesi, 2011 yılında mevzuatta eksiklik olduğunu belirtmişti. Davaların mahkemede birikmemesi için Vicdani Rettin sivil hizmet hakkının tanınmasını talep ediyoruz” dedi.


 

Murat Kanatlı: “Mahkeme ve Cezaevi tehdidi altında bugünü kutlayacağız”

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü nedeniyle YENİDÜZEN’e konuşan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel sekreteri ve “Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi” aktivistlerinden Murat Kanatlı ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını anlattı.

Kanatlı, mecliste görüşülen yasayı anımsatarak yasa için çok emek konulduğunu çok farklı kesimlerin komiteye gelerek görüşlerini sunduğunu ifade eden Kanatlı, “Süreç pişti, ancak yasayı hazırlayan taraf olarak Dış İşleri Bakanlığı yasayı düzenleme yapmak için geri çekti. Bu aşamada Vicdani Retçilerin yanı sıra, zorunlu olarak askerlik yapması gerekenler asker kaçağı pozisyonunda ve her an işlemler başlayabilir bu sürçte tutuklama ve cezaevi süreci demektir. Biz yine mahkeme ve cezaevi tehdidi altında bugünü kutlayacağız” dedi.

18 Mayıs’ta Askeri Mahkeme önünde kitlesel açıklama yapılacak

Ülkenin birçok yerinde binlerce kişinin vicdani ret hakkından yararlandığını ifade eden Kanatlı, Kıbrıs’ın kuzeyinde hala bu konuda her hangi bir ilerleme yapılmadığını kaydederek, hükümet bozulmadan önce tüm koşulların uygun olmasına rağmen Dış İşleri Bakanlığının yasayı görüşmediğini söyledi.

Kanatlı, 18 Mayıs saat 10.00’da Asal Şube önünde kitlesel açıklama yapılacağını ve açıklamada sürecin konuşulacağını ifade etti.


Halil Karapaşaoğlu: “Vicdani ret haktır ve bu hakkı alacağız”

YENİDÜZEN’e konuşan Vicdani Retçi Halil Karapaşaoğlu, hükümetin bitmesine rağmen umutlarını yitemediklerini ifade ederek, “İktidarda kimin olduğu çok önemli değil. Bu mücadele yıllardır devam ediyor ve Haluk ile benim tarihleri henüz belli olmayan davalarımız var bir arkadaşımız daha askere gitmeden vicdani reddini açıklayacak. Toplum vicdanı bu tutuklamaları kabul edecek mi? İnsan Hakları özgürlüklerin kısıtlamasını asla kabul etmeyecektir. Vicdani Ret haktır ve bu hakkı alacağız” dedi.

yeniduzen-satin-aliniz-20190515112749.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2448 defa okunmuştur