1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ve kenevir yağına izin çıktı!
Ve kenevir yağına izin çıktı!

Ve kenevir yağına izin çıktı!

Kenevir yağı (Cannabis Oil) ile ilgili YENİDÜZEN’in yayınları etkili oldu, yağın ülkeye getirilmesiyle ilgili ‘ithal’ sıkıntısı aşıldı… Bazı kanser hastalarının beklediği ‘cannabis oil’e ithal izni çıktı.

A+A-

- DERYA’NIN AİLESİ MUTLU… Aylardır evlatları için mücadele eden ailelerden Uzunkaya ailesi, bu kararı mutlulukla karşıladı. Beyin tümörü bulunan Derya Uzunkaya’nın babası yeniden YENİDÜZEN ile duygularını paylaşarak, kızının acısız tedavi göreceğinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

- TEDAVİSİ SÜRÜYOR… Uzunkaya, şunları aktardı: “Kızım için 40 gramlık Kenevir yağı için sipariş verildi. 10- 15 gün içerisinde gelmesini bekliyoruz. Kızım Çocuk Onkolojisinde doktor kontrolünde kalmayı sürdürüyor. Şuanda tek dileğim, bu ilacın kızıma yararlı olmasıdır”

 

Didem MENTEŞ

Terminal (ölüm sürecindeki) hastaların acılarının azaltılması amacıyla Kenevir yağının (Cannabis Oil) kullanılmasıyla ilgili ülkeye ithal yasağı aşıldı.

Kenevir yağı ile ilgili YENİDÜZEN’in yaptığı yayınlar etkili oldu, ithal yasağına ‘toslayan’ Kenevir yağının ülkeye onkolog doktorları adına getirilmesi kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulu, ‘cannabis oil’ isimli ilacın ithal edilebilmesini sağlayacak kararı aldı, karar dün Resmi Gazetede yayınlandı. İlaç ilk önce kanser tedavisi gören Nefes Demirpençe ve Derya Uzunkaya’ya, Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen tarafından uygulanacak.

PGM kontrolünde

Kurul, 8 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantıda, Uzman Onkologların uygun göreceği kanser türlerinde doktor tarafından önerilen dozda Cannabis Oil isimli ilaca, İlaç Kurulu ve Bakanlar Kurulu onayı şartıyla ithal, tasarruf ve kullanım izni verilmesine ilişkin kararı aldı.

Bakanlar Kurulu, daha önce almış olduğu H(K-I)1136-2016 sayı ve 6.10.2016 tarihli kararı doğrultusunda hali hazırda kanser tedavisi görmekte olan Nefes Demirpençe ve Derya Uzunkaya isimli hastalarda Cannabis Oil isimli ilacın kullanılabilmesi için İlaç Kurulu kararı uyarınca Polis Genel Müdürlüğü kontrolünde olması koşuluyla Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Birgen adına ithal iznin verilmesine karar verdi.

YENİDÜZEN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

5 Kasım 2016 tarihinde YENİDÜZEN, ‘bir babanın isyanı’ haberiyle, Bakanlar Kurulu’nun Ekim ayında karar almasına rağmen kenevir yağının ülkeye getirilmediğini baba Halil Uzunkaya’nın ağzından aktarmış, acil ihtiyaç duyulduğunu gündeme getirmişti.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise kenevir yağının uyuşturucu kapsamına girdiği için diğer ülkelerden ithal edilmesinin yasal olmadığını önergeyi geçirdikten sonra öğrendiklerini ve o noktada ‘tosladıklarını’ itiraf etmişti.

Baba Uzunkaya: Mutluyuz

YENİDÜZEN’in yayınları ardından Bakanlar Kurulu, 8 Kasım’daki toplantısında Uzman Onkologların uygun göreceği kanser türlerinde doktor tarafından önerilen dozda Cannabis Oil isimli ilaca, İlaç Kurulu ve Bakanlar Kurulu onayı şartıyla ithal, tasarruf ve kullanım izni verilmesine ilişkin kararı aldı.  Karar ışığında ilk tedavi Nefes Demirpençe ve Derya Uzunkaya isimli çocuklara uygulanacak. Aylardır evlatları için mücadele eden ailelerden Uzunkaya ailesi, bu kararı mutlulukla karşıladı.
Beyin tümörü bulunan Derya Uzunkaya’nın babası yeniden YENİDÜZEN ile duygularını paylaşarak, kızının acısız tedavi göreceğinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Uzunkaya, şunları aktardı: “Kızım için 40 gramlık Kenevir yağı için sipariş verildi. 10- 15 gün içerisinde gelmesini bekliyoruz. Kızım Çocuk Onkolojisinde doktor kontrolünde kalmayı sürdürüyor. Şuanda tek dileğim, bu ilacın kızıma yararlı olmasıdır. Bizimle birlikte diğer tüm ihtiyaç duyan herkese yararlı olmasını dilerim. Nihal Hanım 3 ay önce bu ilacın getirilmesi için başvuruyu yaptı, biz de elimizden geleni yaptık. Biraz sıkıntılı bir süreç geçse de sonuca ulaşıldı. Umarım kızıma iyi gelir. Bu ilacın ülkeye daha çok getirilmesi hatat radyoterapi ve kemoterapi masraflarından daha az tutuyorsa bu yönde bir eğilim olması daha faydalı olacak diye düşünüyorum. Mutluyuz, herkese çok teşekkür ederiz”

Sucuoğlu, “önergeyi geçirdik ama tosladık” demişti

Hatırlanacağı üzere ‘Cannabis Oil’ ile ilgili ithal yasağı haberini YENİDÜZEN gündeme getirmişti. 30 Ekim’de YENİDÜZEN’e konuyla ilgili demeç veren Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, kenevir yağının uyuşturucu kapsamına girdiği için diğer ülkelerden ithal edilmesinin yasal olmadığını önergeyi geçirdikten sonra öğrendiklerini söylemiş, yağı resmi olarak hangi yolla ve nereden ithal edebilecekleri konusunda büyük bir sorunla karşılaştıklarını açıklamıştı. Sucuoğlu, “Bir ürünü nereden ve nasıl temin edebileceğinizi önergeyi geçirmeden önce araştırmazsınız. Önce önergeyi geçirir daha sonra bu adımları atabilirsiniz. Biz de önergeyi geçirdikten sonra bu adımı attık, orda da tosladık” demişti. 8 Temmuz’da Bakanlar Kurulu toplantısında yeni bir önerge sunacaklarını aktaran Sucuoğlu, “Kenevir yağını sorumlu bir doktor arkadaşımızın ismine gelecek şekilde önergeyi düzenleyeceğiz. Tıbbi amaçla getirileceği amacıyla daha kolay ulaşımını sağlamaya çalışacağız” demişti.

Bu haber toplam 34968 defa okunmuştur
İlgili Haberler