1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ve Halil serbest
Ve Halil serbest

Ve Halil serbest

20 gün hapislik cezası alan ve istinafa başvuran Vicdani Retçi Halil Karapaşaoğlu dün akşam saatlerinde serbest kaldı. Mahkeme 20 gün cezayı fazla buldu, hapis cezasını 3 güne indirdi: "Yasa çalışması dikkate alınmamıştı"

A+A-

Devrim DEMİR

Askeri Mahkeme tarafından kesilen 2 bin TL para cezasını ödemeyerek 20 gün hapse giden ve hapislik cezasını istinafa taşıyan Halil Karapaşaoğlu’nun kararı dün Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi’nde açıklandı. 

Yüksek Mahkeme Yargıçları Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu ile Tanju Öncül’den oluşan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Mahkemesi Yargıtayı’nın huzurunda görüşülen istinaf duruşmasının kararında, Başsavcılık adına Savcı Doğa Tokay ve savunma avukatı Öncel Polili Hazır bulundu.

Kararı açıklayan Mehmet Türker, Karapaşoğlu aleyhinde ilk mahkemenin verdiği para cezasının müdahale edilecek bir ceza olmadığına değinirken, 20 gün hapislik cezasının fahiş bir ceza olduğunu ve ilk mahkemenin verdiği kararda yasa çalışmasını dikkate almadığına vurgu yaptı.

Türker, Karapaşaoğlu’nun 20 günlük hapislik cezasına müdahale ettiklerini açıklayarak, cezayı 3 güne indirdiklerini açıkladı.

Türker Vicdani Ret’le ilgili Yasa taslağına dikkat çekti

Yüksek Mahkeme Yargıcı Mehmet Türker, Halil Karapaşaoğlu’nun seferberlik çağrısına uymadığı için aleyhine getirilen davalardan suçlu bulunarak 2 bin TL para cezasına çarptırıldığını, para cezasının ödenmemesi halinde 20 gün hapislik cezasına mahkûm edildiğini anımsattı.

Türker, sanık avukatının 20 gün hapislik cezasını istinafa ettiğini, sanık avukatının istinaf gerekçesinde müvekkilinin Vicdani Ret’çi olduğunu ve hapislik cezasının indirime gidilmesi gerektiğini iddia ettiğini ifade etti.

Tarafların istinaf iddialarının incelendiğini kaydeden Türker, ilk mahkemenin verdiği kararda Vicdani Ret ile ilgili bir yasanın taslak halinde çalışmalarının devam ettiğini göz önünde bulundurmayarak hatalı davrandığına bulgu yaptıklarını kaydetti.

Türker: “Para cezası fahiş değildir”

İstinaf kararında Karapaşaoğlu’na verilen para cezasına değinen Mehmet Türker, suçun işlendiği tarihin dikkate alındığında verilen 2 bin TL para cezasının Yargıtay tarafından müdahale gerektirecek fahiş bir rakam olmadığına dikkati çekti.

Mahkeme yasa taslağını dikkate almadı

Yüksek Mahkeme Yargıcı Mehmet Türker, ilk mahkemenin kararını verirken Vicdani Ret ile ilgili idari bir çalışmanın olduğunu ve bunu göz önüne almadığını vurguladı. İlk mahkemenin verdiği hapislik cezasına Yargıtay’ın müdahale gerektirecek fahiş bir ceza olduğuna bulgu yaptıklarını ifade eden Türker, Vicdani Ret ile ilgili mevzuat çalışması olduğunu ve 9 Ocak tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığına vurgu yaptı.

Ceza 3 güne düştü

Türker, kararının sonunda istinaf edenin istinaf sebeplerinin kısmen kabul edildiğini sanık aleyhinde verilen 20 günlük hapislik cezasının fahiş olduğuna ve müdahale edilmesi gerektiğine bulgu yaparak, 20 günlük hapislik cezasını 3 güne indirdiklerini açıkladı.

Alkışlarla mahkemeden uğurlandı

Halil Karapaşaoğlu hapislik cezasının 3 güne düşürülmesi ile dün akşamüzeri cezaevinden çıktı. Mahkeme önünde toplanan kalabalık Karapaşaoğlu’nu cezaevi aracına alkışlarla uğurladı.

Kararın açıklanmasının ardından Vicdani Retçi Murat Kanatlı ve avukat Öncel Polili kısa bir açıklama yaptı.

 


Kanatlı: Vicdanından dolayı kimse hapse girmesin

Murat Kanatlı, yaptığı açıklamada, alınan kararın oldukça önem taşıdığını, yasanın geçmemesi halinde birçok Vicdani Retçi’nin cezaevine girmeye devam edeceğini açıkladı.

Kanatlı, “Yasa 30 Ocak tarihinde Meclis’te görüşülmeye başlanacak. Bu yasa geçmesi gereken bir yasadır. Umarız ki bundan sonra kimse vicdanından dolayı hapse girmez. Sözümüzün arkasından giderek, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

2 bin TL İnsan Hakları Vakfına bağışlanacak

Kanatlı yaptığı açıklamada, Halil Karapaşaoğlu’na kesilen para cezasının ödenmeyecek bir para olmadığını ifade ederken, “Biz kesilen 2 bin TL para cezasını önümüzdeki günlerde İnsan Hakları Vakfı’na bağışlayacağız” şeklinde konuştu.


Polili: Karar Meclisin

Karapaşaoğlu’nun avukatı Öncel Polili yaptığı açıklamada ise, mahkemede verilen kararın önemli bir adım olarak görüldüğünü ifade etti.

Polili, “Halil uzun süredir Vicdani Ret ile ilgili çalışmalarını sürdürürken 3 gündür özgürlüğünden mahrum bırakıldı. Bugün verilen karar, özgürlüğün gelişmesi için önemli bir adımdır. Kararı Meclis verecek” dedi.

 


Karapaşaoğlu: Düşüncelerim için hapse atıldım

20 günlük hapislik cezasını çok bularak istinafa başvuran ve cezaevine getirildikten sonra serbest bırakılan Halil Karapaşoğlu özgürlüğüne yeniden kavuştu. Karapaşaoğlu, cezaevi önünde açıklama yaptı.

"Bazı şeyleri ifade etmek çok zor. Çok değişik bir süreç kampanyaya destek veren herkese bu yolda bizimle birlikte yürüyen herkese teşekkürler. Çok kötü süreçten geçtik, düşüncelerimiz inançlarımız için hapse atıldım. Cezam 3 güne indirildi çok kötü koşullarda yaşayan bir ülkeyiz ve biz bunu hak etmiyoruz. Ben 3 gece 4 gün burada oldum. Cezaevi bu ülkenin utancıdır. İçerde gördüklerim iğrenç bir ortam var."

 

mm-056.jpg

nb-001.jpg

İstinaf kararının ardından cezaevine getirilen Karapaşaoğlu daha sonra serbest bırakıldı.

 

gf.jpg

Merkezi Cezaevi önünde toplanan Karapaşaoğlu'nun sevenleri serbest bırakılmasını bekledi.

vr.jpg

mm-057.jpg

Fotoğraflar Hasan Yıkıcı/ Ayşe Güler/ Mert Özdağ

Bu haber toplam 10548 defa okunmuştur
İlgili Haberler