1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Vatandaş ‘istimlak sorunu var’ diyor, bakanlık reddediyor:
Vatandaş ‘istimlak sorunu var’ diyor, bakanlık reddediyor:

Vatandaş ‘istimlak sorunu var’ diyor, bakanlık reddediyor:

Girne’nin doğusu; Bellapais, Doğanköy, Ozanköy ve Çatalköy bölgesi yoğun trafikten bezdi, gözler Girne Doğu Çevre Yolu Projesine çevirdi ancak bölgede istimlak sorunu olduğu öne sürüldü. Bakanlık ise bu iddiaları reddetti.

A+A-

Bölge insanı, arazilerinin istimlak edilecek güzergahta olduğunu ve henüz kendilerine ulaşan hiçbir yetkilinin bulunmadığını ifade ederken, ilgili bakanlık istimlak sorunu olmadığını, projeye başlandığını savunuyor…

Fehime ALASYA

Girne’nin doğusuna yapılması planlanan ve Bellapais, Doğanköy, Ozanköy ve Çatalköy bölgelerindeki trafiği rahatlatacağı düşünülen çevre yolu projesi için sabırsızlanan vatandaş, trafikten dert yanarken, bölge muhtarları, bu yolun ‘kurtuluş’ olacağı kanaatinde...

Diğer yandan bakanlık istimlak sorunu olmadığını, ihaleye çıkılarak projeye start verildiğini belirtirken, bölgede YENİDÜZEN’e konuşan bazı vatandaşlar, arazilerinin istimlak edilecek güzergahta olduğunu ve henüz kendilerine ulaşan hiçbir yetkilinin bulunmadığını belirtti.

Girne’deki trafikten bezen Bellapais, Doğanköy, Ozanköy ve Çatalköy bölge sakinleri ve muhtarlar ise Girne’nin doğusuna yapılacak olan ve Dağ Yolu’na bağlanacak olan çevre yolunu ‘kurtuluş’ olarak görüyor.

Söz konusu projenin uzun yıllardır dile getirildiğini fakat herhangi bir çalışma başlatılmadığını belirten bölge muhtarları, bunun elzem olduğuna değindi.

Öte yandan bölgede sorularımızı yanıtlayan bazı vatandaşlar, proje için istimlak konusunda hiçbir adım atılmadığını belirtti. 

‘İstimlak’ en önemli engel olarak görülüyor

Yolun geçeceği noktalarla veya istimlak edilecek olan yerlerle ilgili hiçbir bilgi almadığından yakınan bazı bölge sakinleri, projenin tapu dairesinin haritalarında yer aldığını fakat bir türlü hayata geçirilmediğini kaydetti.

Planlanan yolla ilgili ‘İstimlak’ endişesi taşıyan bazı vatandaşlar, çıkacak olan sorunların uzlaşı yoluyla hızlıca aşılması gerektiğinin altını çizdi.

Yakın geçmişte gündeme gelen ve adanın birkaç noktasında istimlak sorunu yüzünden tamamlanmayan yollar olduğuna değinen vatandaşlar, iyi bir ön hazırlıkla bunların aşılmasının mümkün olduğunu savundu.

Çalışmaların bir an önce başlaması ve yolun tamamlanması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, iki kilometrelik mesafeyi yarım saatte gidebildiğini anlattı.

Bölge sakinleri, yapılacak olan çevre yolunun hem köy içini hem de etraf yolların yükünün hafifletileceğini savundu.

Bakanlık: “İstimlak çalışmaları tamamlandı. Bazı noktalarda sıkıntı vardı bu sıkıntılar da güzergâhlar değiştirilerek aşıldı”

Bellapais, Doğanköy, Ozanköy ve Çatalköy bölgesinden geçmesi planlanan Girne Doğu Çevre Yolu projesiyle ilgili bilgi veren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Basın Bölümü projenin başladığını belirterek, bölgede kullanılan yolun çift şeride çıkarılacağını belirtti.

Söz konusu yolun ihalesinin Türkiye’de açıldığı anımsatılarak, projenin bitiş tarihiyle ilgili bilgilerin sözleşme içerisinde bulunduğu belirtildi.

Söz konusu yolun, Girne Dağyolu’ndan Girne Merkeze dek çift şerit şeklinde tamamlanacağı belirtildi.

Çatalköy Bölgesindeki Acapulco Otel’den Girne Kavşağı’na kadar olan mesafenin çift şerit yapılması için çalışmaların başlandığı ifade edilirken, vatandaşların söylemlerine karşın, istimlak konusunda hiçbir sıkıntı bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada; “Sözü edilen çalışma, Girne Dağyolu’nun bittiği yerden Girne Merkeze yapılacak olan yol çalışmasıdır.

İhalesi Türkiye’de çıktı, ihaleyi alan firma şantiye çalışmasını bitirdi, etüt çalışması yapılıyor. Gözle görülür bir çalışma henüz yok ama etüt çalışmaları devam ediyor. Zemin çalışması, güzergah, alt yapı zemin gibi teknik bilgi çalışması yapılıyor. Çatalköy- Acapulco Otel’den Girne Kavşağına kadar çift şerit olacak.

Projenin bitiş tarihi şartnamede yazıyor fakat bilgimizde yok. İstimlak çalışmaları tamamlandı. Bazı noktalarda sıkıntı vardı bu sıkıntılar da güzergâhlar değiştirilerek aşıldı.”

 

Bölge Muhtarları ne dedi? Bölge Muhtarları ne dedi?

Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu: “Benim bildiğim hiçbir çalışma yok”

Bellapais'ta açılan birçok okul, yapılaşma arttı ama çevre yolundan haber yok. Trafikte çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yollarımız keşmekeş, beş dakikalık yolu yarım saatte gidiyoruz.
Bize bir projenin olduğunu sözlü olarak ifade ettiler ama yıllardır herhangi bir faaliyet yok. Benim bildiğim hiçbir çalışma yok.
Hem biz hem de tüm Girne rahatlayacak, umarız en erken zamanda başlar ve biter…
İstimlak edilmesi gereken arsalar olduğu ve bütçe yetmediği için yapılmadığını duyduk.
Devlet bedelini ödeyerek, kimseyi mağdur etmeden alıp bu yolu yapmalı. Başka alternatifimiz yok. Geçmişte düşünülmedi, ileri vadeli düşünemiyoruz…

 

Doğanköy Muhtarı Niyazi Bedel: “İstimlâk işi varsa da yapılacak, bu trafik de başka türlü çözülmeyecek”

Bu 10 yıl önce ihaleye çıkılmış bir işti, para bulunamamıştı. Çatalköy tarafından başlanan kuzey yolu Doğanköy’e gelmeyecek diye biliyorum. İstimlâk işi varsa da yapılacak, bu trafik de başka türlü çözülmeyecek. Halk için bu çevre yolu yani kaçış yolları çok önemlidir bir an önce adım atılmalı. Ben herhangi bir kroki çalışması görmedim.


Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun: “Bir türlü başlanamadı, inşallah yakın bir zamanda bu yol başlanır”

Uzun zamandır bu çevre yolunun yapılacağını ve bazı yerlerde problem çıktığını söylüyorlardı. Bir türlü başlanamadı, inşallah yakın bir zamanda bu yol başlanır. Bölgedeki trafik arttı, bu yol çok büyük ihtiyaçtır. Bazı günler, bilhassa yaz aylarında deniz mevsiminde oluşan kuyruk bezdiriyor. Ta ki Çatalköy’de başlayıp Girne’ye uzanıyor, akşamüzeri de bu kuyruk her gün oluşuyor. Ana yol tıkanıyor, tüm arabalar bizim köye girip üst yolu kullanmaya çalışıyor, köyün içi de dağılıyor. Yıllardır konuşulan ve artık çekilmez olan Girne trafiği de tüm bunlardan kaynaklanıyor. Bu sorunlar çözülmeli ki hem bölgemiz hem de Girne trafiği rahatlasın. Ozanköy’ün içinden geçip Ciklos mevkiine çıkan toprak yolumuz var, bu yol bile asfaltlansa faydası olacak ama yapılmıyor.
Bu yol Girne Üst çemberinden başlayıp askerin yanından geçip, zeytinlikler içinden, Erdener Süpermarket önünde çember olacak ve bize kadar gelecek.
Neticede gerekli bir yoldur. İstimlâk yapılıp bu yol tamamlanmalı, bu trafik bu şekilde çekilmiyor. Bu yol bizden geçip dağ yoluna gidecek, kaç kilometredir bilmiyoruz ama çift şerit olduğunu duyduk. Bazı insanların evinden veya arazisinden geçecek, o yüzden bu rahatsızlık konusu olabilir... Evi ana yolun üzerinde olanlar uyuyamayacağız, satıp kaçacağız diyor, duyduğumuz şikâyetler de bunlar...
Ama her ne isterse olsun, tüm sorunlar çözülüp, bu durum bir an önce ortadan kaldırılmalı.

 


Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi?

Taşken Karaaziz: “Bu çevre yol ile belki trafik biraz rahatlar, bir an önce harekete geçmeliler…”

Bir an önce bitsin de bu trafik rahatlasın, bölgedeki trafik işkence, yola çıkıp çıkacağımıza pişman oluyoruz. Bu çevre yol ile belki trafik biraz rahatlar, bir an önce harekete geçmeliler… Benim evime 120 metre uzaktan geçecek, rahatsız da olsak ses çıkaramayız, ömrümüz trafikte geçiyor.

Mehmet Seren: “Malıma mal diyemiyorum. Çizilmiş proje var, tapudaki haritalarda bunun yeri belli, insanlar yerlerini satacağında sorun oluyor”

Çevre yolu olmazsa bu yol rahatlamaz. Çevre yolu bu trafiği dışa atmalı. Ama korkularımız da var. Karakum bölgesinde üç buçuk dönüm yerim var, orayı satacak olsam kimse almaz, içine bir şey de yapamam, malıma mal diyemiyorum. Çizilmiş proje var, tapudaki haritalarda bunun yeri belli, insanlar yerlerini satacağında sorun oluyor. İstimlâk edeceklerse etsinler, herkesin malını ödesinler.

Bize bu konularla ilgili bir bilgi verilmedi, sadece kulaktan kahveden duyduklarımızla biliyoruz. Hiçbir ilgili gelip bize bilgi vermedi. Ne olacağını bilelim, ne yapacaklarsa yapsınlar, yeter ki bölge rahatlasın.

Yücel Zorlu Kasap: “Bölgedeki arsa veya tarlalar istimlâk edilecekse gelip ilgililer mal sahiplerine bilgi vermeli ve bir an önce bölge rahatlatılmalı”

Biz iki kilometrelik yolu yarım saatte gidiyoruz, ülkede trafik ölmüş bitmiştir. Ancak üst geçit, alt geçit veya çevre yolu ile bu sorunlar çözülebilir, kaçış yolları yok, trafik izdiham... Bir an önce üst geçit alt geçit ve çevre yolu projesi başlamalı. Bölgedeki arsa veya tarlalar istimlâk edilecekse gelip ilgililer mal sahiplerine bilgi vermeli ve bir an önce bölge rahatlatılmalı.

Hamit Doğulu: “Dağ yolu tarafından bu çalışmalar başlamış, duyuyoruz ama Doğanköy tarafından başlamamış”

Dağ yolu tarafından bu çalışmalar başlamış, duyuyoruz ama Doğanköy tarafından başlamamış. İleriyi görerek planlama yapılmaz. Bu yol bitse bu bölgenin trafiğini rahatlatacaklar. Bölgedeki trafik felaket ana yola çıkıyoruz birinci vitesle Girne'ye gidiyoruz, bir de kaza oldu mu saatlerce trafikteyiz. Bu yolu yapsalar bölge çok rahatlayacak.

 

 

 

Bu haber toplam 4284 defa okunmuştur
Etiketler : , ,