1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Üreme döneminde vuruldular
Üreme döneminde vuruldular

Üreme döneminde vuruldular

Çevre örgütlerinin yoğun tepkisi, bilinçli binlerce avcının “açmayın, büyük ava av kuşu kalmayacak” eleştirilerine rağmen açılan yaz avı sezonunda binlerce kuş üreme dönemlerinde katledildi

A+A-

Çevre örgütlerinden gelen tepkilere rağmen bu yıl da açılan yaz avında binlerce fassa vuruldu. Geçmişte “üveyik avı” diye bilinen ancak nesli tehlikede olduğu için bu kuş türüne pek rastlanmayan bu av sezonunda, çok sayıda fassa kuşu vuruldu.
Üreme sezonu olduğu için birçok kuşun da yavruları yuvalarında telef oldu, açlıktan ölmeye mahkum edildi.
Avcı çevrelerinden elde edilen bilgilere göre halk dilinde “palaz” olarak bilinen ve henüz uçmaya yeni başlayan genç kuşlar da bu sezonda vuruldu.
Üveyik avı diye bilinen ve geçmiş UBP hükümeti tarafından yılar sonra açılan av sezonunda üveyik kuşuna pek rastlanmadığı belirtildi.
Avcılar sadece fassa kuşunun olduğunu kaydederken kimi bilinçsiz avcıların da yasak olmasına rağmen tavşan ve keklik de avladığı söylendi.
Öte yandan yasal olarak günde en fazla 8 fassa vurulabilirken bu sayının çok üstünde avlanıldığı da fotoğraflara yansıdı.
İnternetteki paylaşım sitesinde onlarca fassa ölüsü ile poz veren “avcıların” yasayı çiğnediği ortaya çıktı.
Üreme dönemi olduğu için çevre örgütleri ve konusunda uzman akademisyenler tarafından eleştirilen “yaz avı” tam da tahmşn edildiği gibi çevre açısından katliama dönüştü.  
Av konusundaki yazı ve araştırmaları ile bilinen Gazetesi Mustafa Gürsel’in KIBRIS Gazetesi’nde önceki gün yayınlanan haberinde önemli tespitlerde bulunulmuş ve bu konuda detaylara yer verildi.
İşte o haberden ayrıntılar:

Fassa bu mevsimde ürüyor
Uluslararası hukuk üreme döneminde avı yasaklıyor. Örneğin Türkiye uluslararası hukuka bağlı ve bu dönemde fassa avlatmıyor. Türkiye’de fassa, ekim ayında başlayan büyük avda avlanıyor. Türkiye’de su başlarına pusu kurarak avlanma da yasak. “Hileli usul” olarak kabul ediliyor. Ancak KKTC’de-göletlerin 500 metre çevresi hariç- su başları açık; ki esas “av” buralarda yapılıyor.

Üveyik vurulmamalıydı ama…
KKTC, siyasi sorun nedeniyle doğanın, av ve yaban hayatının korunmasını amaçlayan uluslararası sözleşmelere taraf olamıyor. Uluslararası hukuk tarafından denetlenemiyor. Durum böyle olunca da, üreme döneminde av yapılabiliyor…

Mert ÖZDAĞ’ın haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede

Bu haber toplam 4135 defa okunmuştur
Etiketler :