1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi
Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi…

A+A-

Araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

YENİDÜZEN gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ile POLİTİS gazetesi Yönetmeni Dionisis Dionisiu, ortak bir açıklama yaparak şöyle dedi:

“Gazetelerimiz hem YENİDÜZEN, hem de POLİTİS’te  çalışmakta olan yazarlarımızdan, araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, ‘kayıplar’ konusundaki çok değerli çabalarının yanı sıra, gazeteci yeteneklerini toplumsal sorunların demokratik biçimde çözümlenmesi yönünde kullanarak her iki toplumun bu hassas konuda karşılıklı anlayış geliştirmesinde oynadığı öncü rol nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Uludağ’ın Kıbrıs’ta barış için yaklaşık yarım yüzyıldır ortaya koyduğu aktif mücadele de bu adaylıkla onurlandırılmıştır.

Sevgül Uludağ, Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doçent Dr. (Associate Professor) Anna Agathangelu tarafından Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterilmiştir.

1958 Lefkoşa doğumlu olan Sevgül Uludağ, 39 yıllık aktif gazetecilik hayatının son 18 yılını “kayıplar”ın gömü yerlerinin bulunmasına, acılı öykülerinin araştırılıp yazılmasına,  her iki toplumdan okurlarını mobilize ederek olası gömü yerlerini göstermelerine ve bu insani konuya gönüllü ve insani katkı yapmalarına adamıştır.

Bu yönde pek çok kez gerek kendisi, gerekse kurumlarımız ciddi tehditlere maruz kalmıştır. Uludağ, bu tehditlere karşı yurtsever bir duruşla, insanlığın evrensel değerlerinin savunucusu olmuştur.

Sevgül Uludağ, son 13 seneden beridir kendi cep telefonlarıyla her iki toplumdan okurları için bir “Hot Line” (“İsimsiz İhbar Hattı”) oluşturmuştur. Bu “Hot Line” aracılığıyla okurları ona isimsiz olarak ihbarlar yaparak bilgi vermektedir. Bu bilgilerin bir kısmı  gazetelerimizde yayımlanmakta, bazı bilgiler ise Kayıplar Komitesi’yle paylaşılmakta ve böylelikle uzun yıllardır devam eden suçluluk yüklü sessizlik kırılarak,  toplumlarımızın bu konuda insani işbirliğinin önünü açılmaktadır.

 Uludağ, her iki toplumdan “kayıp” yakınlarını bir araya getirerek “Birlikte Başarabiliriz” adlı örgütü kurmalarına ve acıların ortak olduğunun anlaşılması için birlikte etkinlikler yapmalarına da öncülük etmiştir. Yazıları ve araştırmalarıyla geçmişte “tabu” olan bu konuyu son derece insani biçimde ele alarak bu konuda ilerlemeler kaydedilmesinde öncü rol üstlenmiştir. Sevgül Uludağ, tümüyle insani ve gönüllü biçimde Kayıplar Komitesi’ne yardımcı olmuş ve pek çok “kayıp” şahsın gömü yerlerinin bulunmasına, “kayıp” şahıslardan geride kalanların ailelerine defin için geri dönmelerine yardımcı olmuş ve toplumlarımızın takdirini kazanmıştır.

Hem YENİDÜZEN, hem de POLİTİS gazeteleri, Sevgül Uludağ’ın araştırmalarına tam bir profesyonel destek vermekten onur duymaktadır.

Yazıları Türkçe olarak YENİDÜZEN’de her gün “Kıbrıs: Anlatılmamış Öyküler”, Rumca olarak haftada bir POLİTİS’te “Yeraltı Notları” ve İngilizce olarak kendi bloğunda yayımlanmakta olan araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, “Uluslararası Gazetecilikte Cesaret Ödülü”, “Avrupa Parlamentosu Avrupa Yurttaşlık Ödülü”, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Ödülü” gibi uluslararası ödüllere layık görülmüş, Kıbrıs’ın her iki tarafından da pek çok sivil toplum örgütü tarafından da onore edilmiştir.

Son olarak, gazeteci Sevgül Uludağ’ın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş olması, bizler için de bir onurdur…”

YENİDÜZEN Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Cenk Mutluyakalı

POLİTİS Gazetesi Yönetmeni
Dionisis Dionisiu

18.3.2019

 


 

Investigative journalist Sevgul Uludag nominated for the Nobel Peace Prize

The investigative journalist Sevgul Uludag has been nominated for the Nobel Peace Prize.

The General Directors of YENIDUZEN newspaper and POLITIS newspaper, Cenk Mutluyakali and Dionysis Dionisiou respectively, in a joint statement welcome the nomination of Sevgul Uludag:

“One of our writers, working at the same time in YENIDUZEN and POLITIS newspapers, investigative journalist Sevgul Uludag has been nominated for the Nobel Peace Prize for her very valuable work on “missing persons”, as well as using her journalistic skills for the solution of problems of our communities in democratic ways and creating mutual understanding among our two communities on this sensitive issue. Her efforts and active struggle for peace and reconciliation in Cyprus for almost half a century has also been honoured with this nomination.

Sevgul Uludag has been nominated for the 2019 Nobel Peace Prize to the Norwegian Nobel Committee by Anna Agathangelou. Associate Professor of Political Science at York University in Canada.

Born in Nicosia, Cyprus in 1958, Sevgul Uludag has been working as an active investigative journalist for the past 39 years and she has devoted her past 18 years of life in journalism focusing on the sensitive issue of “missing persons”, trying to locate their possible burial sites, investigating and writing their painful and tragic stories, mobilising her readers from both communities for them to show possible burial sites and helping them to contribute voluntarily and in a humanitarian way on this sensitive humanitarian problem.

Both herself and our newspapers got serious threats many times but Uludag defended universal human values with her patriotic stand against these threats.

For the past 13 years Sevgul Uludag has formed voluntarily a “Hot Line” with her mobile phones for her readers from both communities. Through this “Hot Line” her readers can call her anonymously to give information. Some of this information is published in our newspapers, while several others are passed on to the Cyprus Missing Persons’ Committee, thus breaking many years of guilty silence and opening the way of humanitarian cooperation for our communities.

Sevgul Uludag has brought together the relatives of “missing persons” from both communities, helping them to set up a bi-communal association of relatives of missing persons and victims of war called “Together We Can” and has pioneered so that they could hold joint activities in order to show that the suffering of relatives is a common pain.

Taking up the “taboo” issue of missing persons in the most humanitarian way through her articles and investigations, she has been instrumental in the progress on the issue of “missing persons”. She has helped the CMP in a humanitarian and voluntary way and has gained the confidence and praise of both our communities by finding many of the burial sites of “missing persons” and helping for the return of the remains of missing persons to their relatives for proper burials.

Both YENIDUZEN and POLITIS newspapers feel honoured offering full professional support to the investigations of Sevgul Uludag.

Uludag’s investigative articles are published every day in Turkish in YENIDUZEN under the title “Cyprus: The Untold Stories”, once a week in Greek in POLITIS under the title “Underground Notes” and in English in her own blog. She has received various international awards for her work like “International Courage in Journalism Award”, “European Parliament Citizen of Europe Prize”, “Press Freedom Award of RSF” and has been honoured by civil society from both communities for her work.

In conclusion, the honour given to journalist Sevgul Uludag with the nomination for the Nobel Peace Prize is also an honour for us too.

Cenk Mutluyakali
General Director of YENIDUZEN Newspaper

Dionysis Dionysiou
Director of POLITIS Newspaper

 

18.3.2019

 


 

Η διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Η διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Γενικοί Διευθυντές των εφημερίδων YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, Cenk Mutluyakali και Διονύσης Διονυσίου αντίστοιχα, σε κοινή δήλωση τους χαιρετίζουν την υποψηφιότητα της Sevgul Uludag:

«Μια από τις συντάκτριες μας, ταυτόχρονα εργαζόμενη στις εφημερίδες YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, η διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των «αγνοουμένων», όπως επίσης και για τη χρήση των δημοσιογραφικών της δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων μας με δημοκρατικούς τρόπους με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η υποψηφιότητα αυτή τιμά επίσης και τις προσπάθειες της και τον ενεργό της αγώνα για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα.

Η Sevgul Uludag έχει προταθεί στην Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 από την Άννα Αγαθαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά.

Γεννημένη στη Λευκωσία το 1958, η Sevgul Uludag έχει αφιερώσει τα τελευταία 18 χρόνια της ζωής της στη δημοσιογραφία, δίνοντας έμφαση στο ευαίσθητο θέμα των «αγνοουμένων», προσπαθώντας να εντοπίσει τους πιθανούς τόπους ταφής τους, ερευνώντας και γράφοντας τις οδυνηρές και τραγικές ιστορίες τους, κινητοποιώντας τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες για να δείξουν πιθανούς τόπους ταφής και βοηθώντας τους να συμβάλουν εθελοντικά και με ανθρωπιστικό τρόπο σε αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Τόσο η ίδια, όσο και οι εφημερίδες μας έχουν δεχτεί πολλές φορές σοβαρές απειλές, όμως η Uludag υπερασπίστηκε τις καθολικές ανθρώπινες αξίες με την πατριωτική της στάση ενάντια σε αυτές τις απειλές.

Τα τελευταία 13 χρόνια η Sevgul Uludag έχει δημιουργήσει εθελοντικά μια «Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή» (Hot Line) με τα κινητά της τηλέφωνα για τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες. Μέσω αυτών των γραμμών οι αναγνώστες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί της ανώνυμα για να δώσουν πληροφορίες. Κάποιες από αυτές δημοσιεύονται στις εφημερίδες μας, ενώ αρκετές άλλες καταθέτει ενώπιον της  Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σπάζοντας έτσι πολύχρονες ένοχες σιωπές και ανοίγοντας το δρόμο της ανθρωπιστικής συνεργασίας για τις κοινότητες μας.

Η Sevgul Uludag έφερε μαζί τους συγγενείς των «αγνοουμένων» και από τις δύο κοινότητες, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν μια δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου που ονομάζεται «Μαζί Μπορούμε!» και έχει πρωτοστατήσει έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν κοινές δραστηριότητες για να δείξουν ότι ο πόνος των συγγενών είναι κοινός.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα «ταμπού» των αγνοουμένων με τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο μέσα από τα άρθρα της και τις έρευνες της, η συμβολή της ήταν καθοριστική στην πρόοδο στο θέμα των «αγνοουμένων». Έχει βοηθήσει τη ΔΕΑ με ανθρωπιστικό και εθελοντικό τρόπο και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον έπαινο και των δύο κοινοτήτων βρίσκοντας πολλούς από τους τόπους ταφής των «αγνοουμένων» και βοηθώντας την επιστροφή των οστών των αγνοούμενων ατόμων στους συγγενείς τους για κατάλληλη ταφή.

Και οι δύο εφημερίδες YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή προσφέροντας πλήρη επαγγελματική στήριξη στις έρευνες της Sevgul Uludag.

Τα ερευνητικά άρθρα της Uludag δημοσιεύονται καθημερινά στα τουρκικά στην εφημερίδα YENIDUZEN υπό τον τίτλο «Κύπρος: Οι Ανείπωτες Ιστορίες», μια φορά τη βδομάδα στα ελληνικά στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ υπό τον τίτλο «Underground Notes» και στα αγγλικά στο blog της. Έχει λάβει διάφορα διεθνή βραβεία για το έργο της, όπως το «Διεθνές Βραβείο Κουράγιου στη Δημοσιογραφία», το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το «Βραβείο Ελευθερίας Τύπου από το RSF» και έχει τιμηθεί για το έργο της από την κοινωνία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Εν κατακλείδι η τιμή που αποδίδεται στη δημοσιογράφο Sevgul Uludag προτεινόμενη για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι τιμή και για μας.

Cenk Mutluyakali
Γενικός Διευθυντής Εφημερίδας YENIDUZEN

Διονύσης Διονυσίου
Διευθυντής Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

 

18.3.2019

Bu haber toplam 10013 defa okunmuştur
İlgili Haberler