1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Ülkede 8 bin 500 işsiz var”
“Ülkede 8 bin 500 işsiz var”

“Ülkede 8 bin 500 işsiz var”

Saner, tüm işsizler ilgili alanlara yerleştirilse bile ülkede hala 35 bin işgücü açığı bulunduğunu söyledi.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, ülkedeki işsiz sayısının 8 bin 500 olduğunu iddia etti. Saner, tüm işsizler ilgili alanlara yerleştirilse bile ülkede hala 35 bin işgücü açığı bulunduğunu söyledi.
Saner, TC-KKTC arasındaki son işgücü anlaşmasına yönelik olarak da “Ön izin prosedüründen  ve şartlarından  taviz vermeyeceğini” söyledi, bunun için Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Meclis’te önerdiği değişikliği yasada yapmaya hazır olduğunu belirtti.
KKTC ile TC Arasında bugüne kadar sosyal güvenlik ve işgücü alanlarında  toplam 6 adet  işbirliği anlaşması imzalandığını belirtti, 6 antlaşmanın 2’sinin son 1 yıl içinde UBP-DP Hükümeti tarafından imzalandığını söyledi.

"Çalışma yaşamında daha doğru tespitlerde bulunmak, çalışma yaşamını kolaylaştırmak, kendi çalışma yaşamamızı dünya ile entegre etmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası   tecrübelerinden yararlanmak adına bu çalışmaları yapmaya  devam edeceğiz. " diyen  Saner; " 6 anlaşmanın 5 tanesi UBP döneminde yapılıyorsa,   bu da kararlılığımızın  başka bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

Göreve gelir gelmez  çalışma hayatındaki yasal  düzenlemeleri  de ele aldıklarını anlatan Saner, "Artık hiçbir işçi,  işverenin yapmadığı  veya  yerine getirmediği  sorumluluklarından dolayı ülkeden ihraç edilmiyor. Bir daha af gelmesin diyoruz ya, bir daha af gelmemesi  için yasal  düzenlemeler  yaptık;  aflara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık" şeklinde konuştu.

Bakanlığın  çalışma yaşamında yaptığı düzenlemelerde  tavrının çok net olduğunu ifade eden Saner, Meclis’te ana muhalefet lideri  Tufan Erhürman ile yaşadığı tartışma konusunda da açıklama yaptı.

“Bakanlık hukukçularının görüşü başka…”

Saner, Erhürman’ın hukuk bilgisine saygı duyduğunu ancak Bakanlık hukukçularının görüşünün ise farklı olduğunu  belirtti.

Bakanlık olarak genel tavırlarının  asla  ön izin koşullarına dokundurtmamak olduğunu kaydeden Saner, ön izin düzenlemesi konusunda şüphesi olan muhalefetin görüşlerini dikkate aldıklarını, anlaşmanın böyle bir şeye imkan yaratmamasına rağmen   konuya hassasiyetle yaklaştıklarını ve  yasanın ilgili maddesinin düzenlenmesine  sıcak baktıklarını ifade etti.

Saner konuşmasında, "  Hakkını teslim etmem gerekir ki CTP’li  bir milletvekili arkadaşımız,  mecliste  konuyla ilgili yaptığı konuşmasında;  komite aşamasında yapılan tartışmalarda Bakana ve ekibine   güvendiğini ifada etti ve  Bakanlığın  olumlu yaklaşımına destek  verdiğini söyledi.  Ancak milletvekili arkadaşımız, bakanın değişmesi halinde, göreve gelecek bakanın  anlaşmayı farklı yorumlayabileceğine dikkat çekerek  bunun  önlenmesi için  ilgili yasada küçük  bir tadilat   yapılması gerektiğini savundu"  ifadelerini kullanarak,  Bakanlığın da  yasanın  ilgili maddesinin tadil edilmesi fikrine  sıcak baktığını vurguladı.

Ana muhalefet tarafından itiraz edilen maddenin, anlaşmanın 4. Maddesi olduğunu ifade eden  Saner,  ülkedeki reailiteden bahsedilecek olursa,  KKTC’de  93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti.  

93 bin sigorta mükellefinin 43 bininin  yabancı işgücü olduğunu  kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise  8 bin 500  olduğuna dikkat çekerek,  8 bin 500 KKTC vatandaşının  bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hala 35 bin işgücü açığı  olduğuna işaret etti.   

Ezbere konuşmak yerine, rakamlarla konuşmayı tercih ettiğini ifade eden Bakan Saner, 43 bin yabancı işgücünün ağırlıklı olarak inşaat, tarım  ve turizm sektöründe  çalıştığını söyledi.

Kimsenin uygulanan ön izin prosedüründen  ve şartlarından  taviz vermeyeceğinin altını  özemle çizen Saner, "Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz. Ön izin koşulları bu ülke şartları için şart, gereklilik ve yapılması  gerekir. Kimseye ne taviz veririm ne de verdirtirim" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur
Etiketler : , ,