1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Ucuz patates geliyor’
‘Ucuz patates geliyor’

‘Ucuz patates geliyor’

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, YENİDÜZEN’e açıkladı: ‘Ucuz patates geliyor’

A+A-

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi birlikte hareket ederek, Türkiye’den patates ithal edilmesini kararlaştırdı. YENİDÜZEN'e konuşan Tarım Bakanı Şahali vurguladı: “Piyasanın çok altında patates satılacak”

Piyasada fahiş fiyatlara satılan patates ürünü için Tarım Bakanlığı’nca girişim yapıldı. Ülkeye ithal edilecek patatesin önümüzdeki hafta piyasaya dağıtılması için çalışmalar başlatıldı…

Didem MENTEŞ

Piyasada tükenme noktasına gelip, fahiş fiyatlara satılan patates için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı düğmeye bastı.

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi birlikte hareket ederek ülkeye patates temin edilmesine karar verdi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Tarım Bakanı Erkut Şahali, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile Patates Üreticileri Birliği’nin en kısa sürede ülkeye patates ithal edeceklerini belirterek, gelecek olan ürünün piyasadaki fiyatların altında olacağını açıkladı.

TÜK Müdürü Mehmet Arkut ise Türkiye’den ithal edilecek olan patatesin, 2 ziraat mühendisi tarafından yerinde kontrol edilip, gerekli analizler yapıldıktan sonra önümüzdeki hafta içinde getirtilerek, piyasaya dağıtılacağını söyledi.

TÜK’ün tecrübelerinden yararlanarak patateslerin ithal edileceğini söyleyen Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven ise piyasaya verilecek patates fiyatının 2-3 gün sonra belli olacağını aktardı.

 

 Tarım Bakanı Erkut Şahali, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile Patates Üreticileri Birliği’nin en kısa sürede ülkeye patates ithal edeceklerini belirterek, gelecek olan ürünün piyasadaki fiyatların altında olacağını açıkladı.

 

Şahali: “Fiyatların piyasanın oldukça altında olacak”

Tarım Bakanı Şahali, ülkeye en kısa sürede yurt dışından patates ithalinin gerçekleşeceğin, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile Patates Üreticileri Birliği birlikte hareket edeceğini söyledi. Şahali, “Kooperatifi destekleme vizyonu sahibi olduğumuz için yardımcı olalım dedik. TÜK olarak işi bitirmiştik ama bağlantılarımızın bir kısmını onlara devrederek, bağlantılarını yapmalarını sağlıyoruz” dedi. Gelecek olan ürünün piyasada ne kadara satılacağına dair henüz bir fiyat belirlenmediğini aktaran Şahali, “bir fiyat anlaşması olacak. İthalat gerçekleştikten sonra masraflar çıkması ardından fiyat netleşecek. Ama fiyat piyasanın oldukça altında olacak” dedi.

TÜK Müdürü Mehmet Arkut ise Sivas’tan getirilecek olan patatesin yerinde kontrol edilerek, en geç Salı veya Çarşamba günü getirilip, piyasaya dağıtılacağını söyledi.

 

Arkut: “Analizler yerinde yapılacak”

TÜK Müdürü Mehmet Arkut ise Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi ile birlikte çalışarak patates ithal edileceğini söyleyerek, devlet kurumları ile sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışmasının her zaman faydalı olduğunu söyledi.

Arkut, “ilk önce bu işi TÜK olarak biz yapmak istedik. Çünkü piyasada fiyatlar çok pahalı, tüketiciyi de korumak lazım ama daha sonra üreticiyi de destek vermek adına bu yönde karar aldık” dedi.

Arkut, Tarım Dairesi ve TÜK’ten 1’er ziraat mühendisinin Türkiye’ye giderek, ürünleri yerinde kontrol edileceğini,  gerekli tahlil ve analizlerin yapılarak ürünlerin alınacağını belirtti.

Arkut, “Patates Üreticileri Birliği yetkilileri, 2 ziraat mühendisiyle birlikte gidecek. Mahsulün fiziki analizleri yapılacak.  Tarım Dairesi’nin istediği analizler orada yaptırılacak. Ondan sonra mallar tırlara konup Kıbrıs’a gelecek” dedi.

Patates önümüzdeki hafta gelecek

Patateslerin Sivas bölgesinden getirileceğini aktaran Arkut, ürünlerin en geç Salı ya da Çarşamba günü Kıbrıs’a geleceğini söyledi.

Gelecek ürünün Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi’nin olduğunu belirten Arkut, “patates fiyatı birlik saptayacak ama TÜK’ün denetiminde olacak. Çünkü fiyatlar bellidir. Ürünler toptancılara da satılacak, ortadan da halka… Piyasadaki fiyatların altında bir fiyat olacak” dedi.

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven de piyasaya verilecek patates fiyatının 2-3 gün sonra belli olacağını belirtti.

 

Halkseven: “Fiyatlar 2-3 gün sonra belli olacak”

K.T. Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, TÜK’ün piyasaya verilecek patates fiyatının 2-3 gün sonra belli olabileceğini belirtti.

Halkseven, “Tarım Bakanlığı ile dün toplantı yaptık. TÜK ile birlikte hareket edeceğiz. TÜK’ün tecrübelerinden yararlanarak, Tarım Bakanlığı ve TÜK’ün ziraat mühendisleri ile birlikte gidilip, ürünler yerinde görülecek. Bundan sonra gelecek patateste sıkıntı yaşanmaması için onların kontrolünde yükleyip geleceğiz. Yarın (bugün) yola çıkacağız. Önümüzdeki hafta ürünler  piyasada yer alacak” dedi.

Fiyatın olumlu olacağını düşündüğünü aktaran Halkseven,  “orada tüccarlarla görüştükten 2-3 gün sonra fiyat belli olacak. İlk 2.5 TL’ye mal ederdik ama şuanda Türkiye’de hasat zamanıdır, orada bir bolluk vardır. Orada da fiyatlar yükselmeye başladı”  şeklinde konuştu.

Fiyatlar uçmuştu

Hatırlanacağı üzere bu yıl yerli patateste rekolte düşüklüğü yaşanmasıyla, yurt dışından ithal patates getirilmişti. Gelen ürünlerde mantar hastalığı tespit edilmesi üzerine piyasadan toplatılarak, geçtiğimiz günlerde imha edilmişti. İthal patatesin de piyasadan toplatılması, yeterli ürünün de bulunmaması nedeniyle yerli patates fiyatları marketlerde 6- 7 TL, pazarda ise 9-10 TL’ye kadar yükselmişti. Tarım Bakanlığı piyasada oluşan fiyat anomali nedeniyle devreye girmiş, yerli patates hasadı elde edilene kadar, ülkeye patates temin etmesi için TÜK’ü görevlendirmişti.

yeniduzen-satin-aliniz-980.jpg

Bu haber toplam 9566 defa okunmuştur
İlgili Haberler