1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. UCN: Seyahat özgürlüğü korunmalıdır
UCN: Seyahat özgürlüğü korunmalıdır

UCN: Seyahat özgürlüğü korunmalıdır

UniteCyprusNow, bir grup eylemcinin geçiş noktalarında başlatacağını duyurduğu 3 saatlik durdurma eylemi ile ilgili açıklama yaptı.

A+A-

UniteCyprusNow, bir grup eylemcinin geçiş noktalarında başlatacağını duyurduğu 3 saatlik durdurma eylemi ile ilgili açıklama yaptı. UniteCyprusNow seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bu tür adımlara karşı Kıbrıslı ve Avrupalı yetkilileri tavır almaya çağırdı.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

UniteCyprusNow:  Seyahat özgürlüğü korunmalıdır

Birkaç gün önce bir grup vatandaş, önümüzdeki aylar boyunca her Pazar, Yeşil Hat üzerinde farklı bir geçiş noktasını kapatacaklarını duyurmuştur. Bu, geçişleri kapatmak için yapılan ilk girişim değildir.

Kişilerin veya grupların barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duymakla birlikte, Kıbrıs ve AB vatandaşları olarak, ne yasal haklarımızın ihlal edilmesini, ne de göstericilerin geçiş noktalarındaki yetkiyi ele geçirmesini kabul edilir buluyoruz.

Kişilerin, malların ve hizmetlerin Yeşil Hat üzerinden geçişi, Kıbrıs’ın AB’ye Giriş Anlaşması’nın 10.protokolüne dayalı AB Yeşil Hat Tüzüğü’nce (EC 866/2004) düzenlenmektedir ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin etkin kontrolündedir. Geçiş hakkı, tüm Kıbrıs ve AB vatandaşlarının garanti edilmiş hakkıdır.

Bu hakkın korunması, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin ve AB kurumlarının sorumluluğundadır. Bu çerçevede, hem Kıbrıslı hem de Avrupalı yetkilileri, bu tarz yasadışı adımlar karşısında tavır almaya çağırırız.

Konunun yasal boyutunun yanı sıra, geçiş noktalarının, iletişimi ve karşılıklı anlayışı teşvik ederek, barış, uzlaşı ve birleşik Kıbrıs için zemin hazırladığının da altını çizmek isteriz.

Ada üzerindeki seyahat özgürlüğü mutlaka korunmalıdır. Bu özgürlük, bölünmeye karşı elimizdeki en önemli araçtır. Kıbrıs Cumhuriyeti polisi ve yetkilileri, bu hakkı korumak, bu konuda net olmak, ve geçişlerin kesintiye uğramadan gerçekleşmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu konuda başarısız olunması durumunda, UniteCyprusNow, AB vatandaşları olarak haklarımızı savunmak adına Kıbrıslıları seferber edecektir.

UniteCyprusNow, kendi ülkemizde herhangi bir geçiş noktası kullanmak zorunda kalmadan özgürce seyahat edebileceğimiz güne kadar, bölünmüşlük hattı üzerindeki her açılımı destekleyecektir.

 

 

Bu haber toplam 1552 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler