1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Tiyatronun Sınır İhlali” güneyde tanıtıldı
“Tiyatronun Sınır İhlali” güneyde tanıtıldı

“Tiyatronun Sınır İhlali” güneyde tanıtıldı

Güney’de “Tiyatronun Sınır İhlali” kitabının tanıtım gecesinde Enosis ve taksim politikaları kınandı

A+A-

 

            “Tiyatronun Sınır İhlali” Güney Lefkoşa’da muhteşem bir törenle tanıtıldı. Satirigo Tiyatrosu ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun, iki toplumun yakınlaşması ve barış kültürünün oluşması için verilen 30 yıllık sanatsal mücadeleyi belgelerler, iki dilde (Türkçe-Yunanca) anlatan ve  KHORA yayınlarında yayımlanan “Tiyatronun Sınır İhlali” kitabı bu kez Güney Lefkoşa’da Satirigo Tiyatrosu’nda tanıtıldı.

            Yaşar Ersoy ve Kostas Kafkarides’in yazdığı ve Maria Siakalli’nin çevirisini yaptığı kitabın tanıtım gecesinde duygulu anlar yaşandı. Konuşmacı olarak İki Toplumlu Sanat Komitesi Eş Başkanı Andrulla Vasiliu, Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek ve gazeteci Larku Larkusu’n yaptığı konuşmalarda iki toplumun yakınlaşmasına ve barış kültürünün oluşmasına sanatçıların çok önemli katkılar yaptıkları belirtildi. Her engele, zorluğa ve baskıya rağmen ortak vatan bilinciyle sanatsal mücadele veren sanatçıların herkese örnek olmasının da altı çizildi. Ayrıca konuşmacılar,  Enosis ve Taksim seslerinin yükseldiği, ayrılıkçıların harekete geçtiği bugünlerde “Tiyatronun Sınır İhlali” kitabının barışçıl bir işlev gördüğü de vurgulandı.

t1.jpg

            Kapılar kapalı olduğu dönemde dahi sanatçıların barışa ve bölünen vatanın yeniden birleşmesine olan inancıyla verilen sanatsal mücadele bir istisna olarak herkese örnek olması gerektiğini belirten konuşmacılar, güneyde meclisin aldığı “Enosis” kararını da kınadılar. Bu tür yaklaşımların iki toplumun yakınlaşmasına ve barışa hizmet etmediğini belirten konuşmacılar “Enosis” ve “Taksim” ideallerinden çok acı çektiklerini de vurguladılar.

Gecede Satirigo Tiyatrosu yönetici ve sanatçılarından Stelyos Kafkarides, Hristos Zanos ve Mikis Louzidu ise 30 yıllık sanatsal mücadelede yaşadıklarını anlatarak seyircileri hem duygulandırırken acılardan ders alınmasını sağladılar.

t2.jpg

            Lefkoşa Belediye Orkestrası’nın dinleti sunduğu gece okurlara kitap imzalama ve kokteyle son buldu.

Bu haber toplam 3984 defa okunmuştur