1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Time Machine -1 ICQ
Time Machine -1 ICQ

Time Machine -1 ICQ

2000’li yılların başlarında kullanıcı sayısı düşmeye başladı. 2009 yılında şu anki dünyanın en popüler anlık mesajlaşma programı olan whatsapp yayınlandı. Aynı yıl ICQ’da bir Iphone uygulaması yayınlamıştı ancak ilgi görmeyerek tarihteki yerini aldı.

A+A-

Cenk Paşa

Mirabilis çalışanları yaklaşık 20 yıl önce internette anlık mesajlaşma adına bir fikri geliştirmeye çalışmasalardı internetimiz ve akıllı telefonlarımız nasıl olurdu? İsrail firması Mirabilis 1996 yılında anlık mesajlaşma programı ICQ’yu duyurdu. Mirabilis, Bugün “anlık mesajlaşma programları” olmayan bir hayat düşünemeyeceğimiz türden bir iletişimin temelini attı. 

1996 yılında 4 israilli öğrenci Mirabilis adlı bir şirket kurarak yazılımını yaptıkları anlık mesajlaşma programı olan  ICQ’yu ücretsiz olarak internete yüklediler. ICQ sayesinde yepyeni bir iletişim seçeneği sunuyordu. Düşünsenize KKTC’de Dial-Up internet vardı, SMS yoktu ve telefonda konuşmak pahalıydı. ICQ ile artık bilgisayardan arkadaşlarınıza anlık mesaj gönderebiliyor ve ücret ödemiyordunuz. Kimin o an online olduğunu da görebiliyordunuz. Sadece 2 yılda 11 milyon üzerinde kullanıcı sayısına erişti.

1998 yılına gelindiğinde AOL firması Mirabilis’i satın alaradk ICQ’nun sahibi oldu. AOL o yıllarda AIM adı altında anlık mesajlaşma programı sahibiydi ancak Avrupa pazarına giremiyordu. AOL bu alım ile 11 milyonu aşkın kullanıcı ile anlık mesajlaşmanı da patent sahibi oldu. AOL kendisine rakip diğer firmalara telif hakkına dair hukuki bir işlem başlatmadı ve MSN, Yahoo Messenger rahat bir şekilde piyasaya girdiler.

ICQ Numarası Savaşları

ICQ kayıt yapan her kullanıcısına 5 haneden başlayıp 11 haneye kadar yükselen bir numara veriyordu. Bu numaralar telefon numaraları gibi tekti. 5 haneli ICQ numaraları yüksek fiyatlara alıcı buluyordu. İnternette  ICQ numarası satan siteler bulabilirsiniz. Halen 5 haneli numaraları $5000’a kadar satın alabilirsiniz.

ICQ’nun zayıf yönleri vardı ve AOL bunları geliştirmek için çabalamadı. Güvenliği zayıf olan ICQ, 2008 yılında ciddi bir güvenlik açığı ile büyük sorun yaşadı – bu güvenlik açığı sayesinde zararlı bir yazılım ICQ üzerinden bilgisayara yüklenebiliyordu. 2000’li yılların başlarında kullanıcı sayısı düşmeye başladı. 2009 yılında şu anki dünyanın en popüler anlık mesajlaşma programı olan whatsapp yayınlandı. Aynı yıl ICQ’da bir Iphone uygulaması yayınlamıştı ancak ilgi görmeyerek tarihteki yerini aldı.

Kimi sesler hiç unutulmaz, hep hatırlanır ve anıları canlandırır. ICQ’nun gelen mesaj sesi de (“Uh Oh” kelimeleri) o dönem ICQ kullanıcıları için unutulmaz. 2010 yılında ICQ yine el değiştirerek Digital Sky Tech.’e satıldı. ICQ şu an Rusya’da yoğunlukla kullanılıyor. Ve halen “Uh Oh” mesaj sesini duyabiliyorlar.

“Anlık Mesajlaşma” Satın Alımları

Anlık Mesajlaşma Programları o yıllardan günümüze kadar sürekli el değiştirdi. İnanılmaz fiyatlar ödenen bu alımlar;

g1-003.jpgg2-003.jpg

Bu haber toplam 3795 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Adres Kıbrıs 321 Sayısı

Adres Kıbrıs 321 Sayısı

İlgili Haberler