1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Talep en ucuz dairelere”
“Talep en ucuz dairelere”

“Talep en ucuz dairelere”

Emlak sektörü temsilcileri, bölge bölge piyasayı YENİDÜZEN'e anlattı

A+A-

Emlak sektörü temsilcileri, Lefkoşa, Girne, Mağusa ve İskele’de emlak piyasasını anlattı, yerli halkın yatırımının azaldığını, talebin ise en ucuz daireler olduğunu kaydetti.

Dila ŞİMŞEK

Emlak sektörü temsilcileri Kıbrıs’ın kuzeyindeki dört bölgenin piyasasını ve talebi bölge bölge değerlendirdi, Lefkoşa, Girne, Mağusa ve İskele bölgelerindeki satılık evlere talepte büyük bir düşüş yaşandığını kaydetti. Emlakçılar, hem yerli, hem de yabancılarda talebin ‘en ucuzu neyse o’ olduğunu söyledi.
Sektördeki yoğunluğu geçtiğimiz yıllara kıyaslayan emlakçılar, 2018’den bu yana büyük bir durgunluk yaşandığını dile getirdi. Emlakçılar, yabancı yatırımcının azaldığını aktardı, satılık daire fiyatları ile yerli halkın bütçesinin uyuşmadığını ifade etti.

“Eskiden yerli halk, hem kendileri için, hem de varsa çocuklarına veya kiraya vermek adına ev alırdı. Artık insanlar, kendileri yaşamak için bile ev alamaz oldu” diyen emlakçılar, ev sahipleri ve müteahhitlerin de fiyatta indirim yapmaya yanaşmadığını belirtti.
Kumsal Emlak’ta Danışmanlık yapan Nejmi Sıddık, sektörde yaşanan sorunlardan bahsederek, “Öğrenci sayısında yaşanan düşüş, emlak sektörünü yaraladı” dedi. Sıddık, 2017 senesinde 100 Bin öğrenci gelmişken, 2018 öğrenim yılında bu sayının 60 bine düştüğünü, bu öğrencilerden 15 bininin ise okulu dondurarak adadan ayrıldığını savundu. “Lefkoşa, Girne ve Mağusa öğrencilerin yatırımı ile canlı kalan bölgelerdi. Öğrencilerin yatırımının azaldığı gibi, yerli halk da artık hayat pahalılığı yüzünden ev sahibi olmamaya veya ikinci evi almamaya başladı” diyen Sıddık, yerli halkın artık kiraya vermek için de ev sahibi olmadığını söyledi. Müteahhitlerin işlerinin de bu sebeple azaldığını aktaran Sıddık, eskiden 58-62 Bin Sterline sattıkları evi, şimdi 40-42 Bin Sterline satmaya çalışmak zorunda olduklarını dile getirdi. Sıddık, “Artık kiracı profili de yerli halk veya burada yaşayan yabancılardan ibaret” dedi.

 

Satılık evde en ucuz bölge: Lefkoşa
Turan Constructions and Estate Danışmanı Erkan Dönmez’in satılık evler için verdiği fiyatlara göre, 45 Bin Sterlinden başlayan evlerle Lefkoşa en ucuz bölge olarak gözlemlendi.

Dudak uçuklatan fiyatlar Girne’de
75 Bin Sterlinden başlayan satılık ev fiyatları ile Girne, adeta dudak uçuklattı. Milano Homes Cyprus Direktörü Cemal Özkuş, Girne’de ‘artık ucuz evin kalmadığını’ kaydetti.

Yabancı yatırımcının en yoğun olduğu ilçe: İskele
İnce ve Can Estate Direktörü Burak Can, İskele’de diğer bölgelere oranla pek düşüş yaşanmadığını söyleyerek, “Yabancı yatırımcılar ve ev sahibi olmak isteyenler, çoğunlukla İskele’yi tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Mağusa’da yeni gözde bölge: Yeniboğaziçi
Erbatu Estate Satış Müdürü Barış Er, Mağusa’da ev sahibi olmak isteyen kişilerin artık şehir merkezine uzak olmayan Yeniboğaziçi köyünü tercih ettiğini kaydetti. Er, “Evler daha uygun fiyatlı olduğu ve yakın bir mesafede olduğu için Yeniboğaiçi’ne talep arttı” dedi.

 

Emlak sektöründekiler ne dedi?

Milano Homes Cyprus Direktörü Cemal Özkuş: “Girne’de ucuz ev bulmak mümkün değil”

“Girne’de satılık eve olan talepler azaldı, satışlar ise düştü. Genç nüfusun ev sahibi olması ise neredeyse imkansız oldu. Evler Sterlin olarak satılıyor, alıcı ise Türk Lirası ile ödeyeceği için oldukça zorlanıyor. Dövizdeki durum ne yazık ki emlak sektörüne çok kötü yansıdı. İnsanlar eskiden ev alacağında bölge seçerdi, şimdi ise mülk sahibi olabilmek için neye imkanları varsa onu alır oldular. İnsanlar bize gelip, ellerindeki bütçeyi ve istedikleri evi söylüyor, ancak ellerindeki bütçe istediklerinden daha küçük bir evi almaya bile yetmiyor. Bankalarla anlaşmalar çoğaldı, bu da insanları borca sürüklüyor. Girne’de ucuz ev bulmak mümkün değil.”

Erbatu Estate Satış Müdürü Barış Er: “Mağusa’da satılık eve talepte %80 düşüş var”

“Mağusa’da satılık eve talepte %80 düşüş var diyebiliriz. Bu çok büyük ve ciddi bir oran. İnsanlar artık konut sahibi olamıyor, yatırımda bulunamıyor. Şehir içinde genelde 2+1 evler tercih ediliyor. Aileler ise son zamanlarda Yeniboğaziçi’nden ev sahibi olmaya başladı. Mağusa’ya çok yakın ve kıyasla daha ucuz olduğu için tercih ediliyor. Yerli yatırımda ise eskiye oranla büyük bir kayıp yaşıyoruz. Mağusa’da geçtiğimiz yılda yatırımlar yabancılar tarafından yapıldı.”

İnce ve Can Estate Direktörü Burak Can: “İskele bölgesindeki satılık evler talep en çok yabancılardan geliyor”

“İskele bölgesindeki satılık evler talep en çok yabancılardan geliyor. Müteahhitler de evleri daha çok yabancılara göre yapıp, o şekilde pazarlıyor. Bu sebeple İskele bölgesindeki satılık evlere talep, diğer bölgelere göre daha fazla. Bazı yabancılar buradan ev alarak, yazlık olarak kullanıyor, kimisi ise ev alıp yerleşiyor. Bölgede 2+1, Penthouse veya villalara ilgi var. 3+1 gibi ailelerin tercih ettiği ev tipi neredeyse yok denilebilir. Müstakil evler ise çok nadiren bulunuyor. Fiyatlar ise evin şartlarına göre değişiklilik gösteriyor.”

Turan Constructions and Estate Danışmanı Erkan Dönmez: “Lefkoşa bölgesinde önceki yıllara kıyasla bir düşüş var”

“Lefkoşa bölgesinde önceki yıllara kıyasla bir düşüş var. Artık lüks veya yatırım amaçlı evlerden çok, ihtiyaca yönelik evler satılıyor. Yani insanlar, kullanım amaçlı, 3+1 tipi evler talep ediyor. Öğrenci sayısında büyük bir azalma yaşandığı için, yatırım amaçlı ev sahibi olunmuyor. Müteahhitler ise genelde yerden kısıp daha fazla daire üretmek için 2+1 tarzı evler inşa ediyor. Penthouse’larda ise büyük bir durgunluk var, insanlar ‘lüks’ bulduğu için penthouse almaktan kaçınıyor. Villalarda da aynı şekilde bir durgunluk söz konusu.”


Satılık evlerin bölgelere göre fiyatları:

tablo-019.jpg

[Rakamlar YENİDÜZEN'in ulaştığı emlakçılardan alınarak yaklaşık olarak belirlenmiştir]

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190421110456.jpg

 

Bu haber toplam 2337 defa okunmuştur
Etiketler : ,