1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Talebimiz sivil hizmettir”
“Talebimiz sivil hizmettir”

“Talebimiz sivil hizmettir”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından “Vicdani Ret Hakkı”nın tanınması için sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine “ivedilik” talebi bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınıyor.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından “Vicdani Ret Hakkı”nın tanınması için sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine “ivedilik” talebi bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınıyor.

Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi de söz konusu yasal değişikliğe ilişkin ivedilik talebinin görüşüleceği Meclis Genel Kurulu’nu takip etmek üzere Meclis önünde toplandı.

Burada bir açıklama yapan vicdani retçi Murat Kanatlı, 2019 yılında, bu kez 7 Ocak tarihinde yine aynı yasa değişikliğine ilişkin ivedilik görüşmeleri yapıldığın anımsattı.

Söz konusu süreçte komitelerde pek çok görüşme yapıldığını, UBP Milletvekilleri dahil herkesin, vicdani ret hakkını reddetmediğini ifade eden Kanatlı, şöyle devam etti:

“Vicdani ret nasıl uygulanacak, nasıl istismar edilemez konularında 5 ayrı toplantı yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışından emekli askerler geldi ve komite toplantılarında görüş belirtti. 2 asker, vicdani ret hakkına destek verdi.” Söz konusu süreçte, dönemin Hükümet ortaklarından, HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın “küçük değişiklikler yaparak komiteye tekrardan getirelim” dediğini anımsatan Kanatlı, “Ancak hükümet düştü, süreç durdu” dedi.

Vicdani retçi Mustafa Hürben’in 18 Ocak’ta davasının görüleceğini anımsatan Kanatlı, “Askeri Yargıtay kararları var, Anayasa Mahkemesi kararları var; vicdani ret açık bir hak olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda Anayasa’da zorunlu askerlik de var. Bu konuda düzenleme yapması gereken Meclistir. Bugün bir kez daha Mecliste bunu konuşacağız” ifadelerini kullandı.

Kanatlı, “Bu talep, uçuk bir talep değildir” vurgusu yaparak, “Talebimiz sivil hizmettir. Komitede konuşulan da budur. Komite aşamasında Meclis başkanıyla bunu konuşmuştuk. Niyet varsa komitede birkaç oturumda bu iş çözülür. Vicdani ret hakkının tanınması durumunda 1’e 1 buçuk sivil hizmet hakkı tanınmış olacak” dedi.

Kanatlı, “Beklentimiz ivedilik alınmasıdır. 18 Ocak’ta Mustafa tutuklanmadan, bu beklenti hayata geçmelidir. Bunun imkanı vardır. Bugün Melis Genel Kurulunda takip edeceğiz, umarız yeni bir mahkumiyet ve AİHM süreci doğmadan mevzuat hayata geçer” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur
Etiketler : ,