1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TAK: Pile – Arçoz yol çalışmalarında Çayhan düzlüğüne ulaşıldı
TAK: Pile – Arçoz yol çalışmalarında Çayhan düzlüğüne ulaşıldı

TAK: Pile – Arçoz yol çalışmalarında Çayhan düzlüğüne ulaşıldı

Kuzeydeki resmi haber ajansı TAK, Pile – Arçoz (Yiğitler) yolu yapım çalışmalarının, BM personelinin darp edildiği Çayhan düzlüğüne ulaştığını bildirdi.

A+A-

Kuzeydeki resmi haber ajansı TAK, Pile – Arçoz (Yiğitler) yolunda yapım çalışmaları devam ettiğini bildirdi.

Ajanstan verilen haberde, yol çalışmasının, Ağustos ayında BM personelinin darp edildiği Çayhan düzlüğüne ulaştığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı bir süre önce yaptığı açıklamada, yolun inşasına dair Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ile yürütülen müzakereler sonucunda 9 Ekim tarihi itibarıyla bir mutabakata varıldığını bildirmişti.

Bölgedeki çalışmalara ilişkin YENİDÜZEN’e konuşan BM’nin Kıbrıs’taki en üst düzey temsilcisi Colin Stewart, “Gergin bir konu, çok olumlu bir sonuca yol açtı” yorumunu yapmış, “Çok cesaretlendim. Buraya geldiğimden beri ilk defa bu kadar olumlu bir sonuçla karşılaştım. Böylesine gergin bir konu, çok olumlu bir sonuca yol açtı. Bu yüzden oldukça umutluyum” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan varılan mutabakatın içeriğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, güneydeki medya resmi kaynaklara dayandırdığı haberlerde, bazı maddeleri şöyle özetlemişti:

“1. Ara bölge güvence altına alındı ve ateşkes hattının sınırları da açık bir şekilde ortaya kondu. Barış Gücü, statükonun ihlal edilmesini önleyerek, ara bölgenin tümünde varlığını ve kontrollerini sürdürüyor. Anlaşma işgal makamlarının ara bölge içerisindeki askeri veya polis mevcudiyetini ihtimal dışında bırakıyor.

2. Geçiş noktası meydana getirilmesi ve Yeşil Hat Tüzüğü'nün tam anlamıyla uygulanmasıyla Pile bölgesine kontrol dışı erişim önleniyor. Yolun, Çayhan düzlüğü dâhil olmak üzere, Pile’ye yerleşim amaçlı veya suç unsurları ile düzensiz göçmenlerin özgür bölgelere erişimi için kullanılmayacağı güvence altına alındı.

3. Yolun yalnızca sivil amaçlarla kullanılması sağlanarak ve Çayhan düzlüğü bölgesinde kentsel ve konut geliştirme bölgesinin oluşturulmasıyla, Türk Ordusunun askeri kazanım elde etmesi önlendi.

4. Pile bölgesinde Kıbrıslı Türklerin ve Rumların uyum içerisinde bir arada yaşamasını sağlayacak tek (birleşik) bir kentsel gelişim bölgesi meydana getiriliyor.

5. Anlaşma Rum kesimi tarafından oldukça önemli bir gelişme olarak addediliyor, çünkü diplomasi sayesinde, şiddetle dayatılamayacak planlamaların iptal edilmesine karar verildi.”

Bu haber toplam 1679 defa okunmuştur
Etiketler :