1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Sosyal, mutlu bir ortam yaratıldı”
“Sosyal, mutlu bir ortam yaratıldı”

“Sosyal, mutlu bir ortam yaratıldı”

Sağlık Bakanlığı’nın açtığı Kalkanlı Yaşam Evi, 25 Aralık’tan beri faaliyette… Yaşam Evi’nde şu an için kalan 17 kişi var ve bu sayı artmaya devam ediyor

A+A-

Sorumlu Doktor Şebnem Benar: “Yaşlı kreşi oluşturmayı hedefliyoruz”

Sorumlu Hemşire Hale Gündeş: “Sayımız arttıkça daha da gelişeceğimizi ve iyiye gideceğimizi düşünüyorum”

İdariden Sorumlu Kemal Öneren: “Yaşam Evi’nin, sosyal, mutlu bir ortam olmasını amaçlıyoruz”

 

Dila ŞİMŞEK

25 Aralık 2018'de açılan Kalkanlı Yaşam Evi, hizmete girdi.

Şu sıralarda 17 yaşlı yurttaşa hizmet veren merkezde 1 doktor, 5 hemşire, 13 hasta bakıcısı bulunuyor.

YENİDÜZEN’le konuşan Sorumlu Doktor Şebnem Benar, Sorumlu Hemşire Hale Gündeş ve İdariden Sorumlu Kemal Öneren, Kalkanlı Yaşam Evi’nin faaliyetlerini ve hedeflenen projeleri anlattı. Sorumlular, bahçe ve havuzun yaz aylarında aktif hale geleceğini, kütüphane, internet alanı gibi odaların da yapılacağını kaydetti. 72 odası bulunan Yaşam Evi’ne, 150’ye kadar yaşlı ve/veya hasta alımı yapılabileceğini belirten Öneren, hizmet alanların sayılarının artmasıyla birlikte personellerin de çoğalacağını vurguladı. Yaşam Evi sakinleri için huzurlu ve sosyal bir ortam isteyen sorumlular, evcil hayvan, organik bitkilerin bulunduğu bir bahçe ve kütüphane gibi faaliyetlerin de yakında başlamasını diledi. Sorumlular buranın, büyüklerini yatılı olarak Yaşam Evi’ne bırakmak istemeyen, fakat çalışma saatlerinde onlarla ilgilenecek birine ihtiyaç duyan insanlar tarafından da kullanılmasını hedeflediklerini anlattı. Fizik tedaviye de başlanacağını bildiren Dr. Benar, Yaşam Evi için bekleyen bir sürü proje olduğunu dile getirdi.

Kalkanlı Yaşam Evi’nin halen eksiklikleri olduğunu ve maddi desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Öneren, Sağlık Bakanlığı’nın açtığı yardım fonunun hâlâ aktif olduğunu bildirdi. Kalkanlı Yaşam Evi’nin daha iyi imkanlara sahip olabilmesi için Kooperatif Merkez Bankası’ndan, Fon Bağış Hesap No: 10_304_6169033 hesabına bağış yaparak katkıda bulunulabileceği kaydedildi.

 

Sorumlu Doktor Şebnem Benar: “Yaşlı kreşi oluşturmayı hedefliyoruz”

 

sebnem.gif

 

“Bildiğiniz üzere, Merkez Hastaneleri tamamen doldu. Dün, ortopediden bir hasta geldi. Bir aydır tedavisi tamamlandığı halde bakacak kimsesi olmadığı için taburcu edilemiyordu. Biz, bu durumda olan yaşlılarımızı da alarak, hem onlara ev gibi bir yaşam alanı sunuyoruz, hem de hastanelerdeki yoğunluğu azaltıyoruz. Aynı zamanda ise, yaşlı kreşi oluşturmayı hedefliyoruz. Bazı insanlar, büyüklerini yatılı olarak Yaşam Evi’ne bırakmak istemiyor, fakat çalışma saatlerinde onlarla ilgilenecek birine ihtiyaç duyuyor. Biz de bunu sağlayabilmek düşüncesindeyiz. Dün iki kişinin daha gelmesiyle yaşlı sayımız 17’ye çıktı. Bu sayının her gün yükselmesini umuyoruz. Uğraş odamızdaki eksikliklerimiz de Pazartesi günü itibariyle giderilecek. Önümüzdeki haftada ise, fizik tedavi uzmanı gelerek çalışma kadromuza katılacak. Daha çok fazla planımız var. Böylesine güzel bir kurumun parçası olmaktan çok mutluyum.”

 

Sorumlu Hemşire Hale Gündeş: “Sayımız arttıkça daha da gelişeceğimizi ve iyiye gideceğimizi düşünüyorum”

 

hale.gif

 

“Kalkanlı Yaşam Evi, 25 Aralık’tan beri insanları kabule başladı. Şu anda 17 yaşlımız burada. Yaşam Evi’nde, 5 hemşire, 13 hasta bakıcısı ve 4 güvenlik görevlisi bulunuyor. Günlük rutinimiz, sabah uyandıktan sonra hasta bakıcıların yardımı ile giyinip, ihtiyaçlarını gören yaşlıların, kahvaltı sonrasında ise ilaçlarını almalarıdır. İlaç tedavisi gören kişilere ilaçları bizler kontrolünde veriliyor, tansiyon ve şeker hastaları için takip yapılıyor. Gün içinde ise dinlenme odalarında bizimleler. Sigara içimine ise her yerde izin vermiyoruz, bunun için ayrı bir odamız var ve belli aralıklarda sigara veriyoruz. Şu anda, bir kişi haricinde herkes haftanın her günü yatılı olarak burada kalıyor. Yaşam Evi için yapmayı istediğimiz çok şey var. Organik bitkilerin ekili olacağı bir bahçe alanı istiyoruz. Evcil hayvanlarımız olsun istiyoruz. Uğraş odamız mevcut, fakat geliştirilmesi gerekiyor. Sayımız arttıkça daha da gelişeceğimizi ve iyiye gideceğimizi düşünüyorum.”

 

İdariden Sorumlu Kemal Öneren: “Yaşam Evi’nin, sosyal, mutlu bir ortam olmasını amaçlıyoruz”

 

kemal.gif

 

“Kalkanlı Yaşam Evi, büyük bir emek ve fedakarlıkla açıldı. Yaşadığımız maddi zorluklar vardı, bunun için bir yardım fonu açıldı. Herkes canla başla çalışıyor. Haftada bir tüm çalışanlar olarak durum kritiği toplantısı yapıyoruz. En büyük amacımız, yaşlıların kendini evinde hissetmesi ve huzurlu olmasıdır. 72 odamız bulunuyor, burada kalacak olan kişi kapasitemizi 150’ye kadar arttırabiliriz. Tabii ki bunun için, personel sayımızın da artması gerekir. Yapmayı istediğimiz çok fazla proje var. Bir kütüphane ve internet odası yapmak istiyoruz. Böylece yaşlılarımız kitap okuyarak da vakit geçirebilir veya internet sayesinde aileleri ile iletişim halinde kalabilir. Havaların düzelmesini ise sabırsızlıkla bekliyoruz. Yazda bahçemizi ve havuzumuzu aktif hale getirmek istiyoruz. Bahçemizde hayvanlar, bitkiler, oturma alanı olsun istiyoruz. Havuz sayesinde ise bizim kontrolümüz altında fizyoterapiye ihtiyacı olan yaşlılarımıza yardım edebiliriz. Diğer bir isteğimiz ise, haftada bir kere Yaşam Evi’ne kuaför getirtip, yaşlılarımızın saç, tırnak vs. gibi bakım ihtiyaçlarını karşılamaktır. Hedeflerimiz çok ve hep daha iyiye ilerlemek istiyoruz. Bunların dışında ise, isteyen yaşlılara günlük olarak da bakım sağlamayı hedefliyoruz. Örneğin, yakınının burada kalmasını istemeyen, fakat gündüz onlar çalışırken bakabilecek birine ihtiyaç duyan insanların da buraya başvurabilmesini istiyoruz. Yaşam Evi’nin, sosyal, mutlu bir ortam olmasını amaçlıyoruz. İlerisi için ise, burada da çalışanların çocuklarını getirebileceği, kreş gibi bir alan yapma projemiz var. Umarım tüm bu hedeflerimizi gerçekleştirebiliriz.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190106132324.jpg

Bu haber toplam 9434 defa okunmuştur