1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Şinasi Tekman’ın eseri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde
Şinasi Tekman’ın eseri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde

Şinasi Tekman’ın eseri Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde

İlk Kıbrıslı Türk Heykeltıraş Şinasi Tekman'ın çok önemli bir eseri Kıbrıs Modern Sanat Müzesinde yerini aldı.

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi'nde kurulan ve 14 Türk Devleti’ne mensup ressamların önemli eserlerinin yer alacağı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, 27 Eylül’de törenle açılacak.

Müzeye Kıbrıs Türk tarihinin ilk heykeltıraş'ı olarak bilinen Şinasi Tekman'ın çok önemli bir eseri oğlu gazeteci-yazar Ali Tekman tarafından hediye edilerek, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel'e takdim edildi.

Özellikle ağaçtan oyma heykelleriyle tanınan, 2005 yılında vefat eden ilk Kıbrıs Türk Heykeltıraş Şinasi Tekman'ın surat tasviri ile yapılmış ağaç oyma heykeli Kıbrıs Modern Sanat Müzesine hediye edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Heykeltıraş Şinasi Tekman'ın oğlu gazeteci-yazar Ali Tekman tarafından müzeye hediye edilen ağaç oyması heykelin müzeye teslimi sırasında duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Ali Tekman; " Yakın Doğu Üniversitesi'nin sanatın evrensel değerlerine değer katan bu girişimi alkışlanacak bir hamledir."

Ali Tekman; “Yakın Doğu Üniversitesi'nin sanatın evrensel değerlerine değer katan bu girişimi alkışlanacak bir hamledir. İnşa halindeki müze binası da tamamlandığında ortaya çıkacak olan tablo çok görkemli olacak... Babam, "En Büyük Sanatçı Doğadır Ve Ben Onun Bizlere Sanat Adına Sunduğu Malzemeye Sadece Katkı Sağlıyor Ve İnsanlığın Beğenisine Sunuyorum" derdi...

Tekman, Yakın Doğu Üniversitesi ve bu büyük projeye katkı koyan başta Dr.Suat Günsel hocam olmak üzere, emeği ve katkısı geçen tüm ekibine ve YDÜ ailesine başarılar diliyor, tebrik ediyorum." dedi.

 

Dr.Suat İ. Günsel: “Sanat dünyasına yeni bir pencere açılıyor”

Dr. Suat İ.Günsel ise, toplumun sanatla bütünleşmesini sağlamak, sanat ve sanatçıya verilen değerin artmasında rol oynayacak Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin sanatseverlerin yeni sanat duraklarından biri olacağını söyledi.

Günsel, “Kıbrıs Modern Sanat Müzemiz hem düşünce ve duygu hem de mekan olarak geçmişimizle bugünümüzü ve geleceğimizi birbirine bağlayacak bir projedir. Kıbrıs Türk sanatının ülke ve dünyaya tanıtılmasında etkin bir rol oynayacak olan müzenin bir yandan halka ve sanatçılara Kıbrıs Türk sanatlarının tanıtımını sağlarken diğer yandan ülkemiz sanatçılarına kendi yarattıkları sanat eserlerini sergileme imkanı sunacaktır” dedi.

Dr.Suat Günsel, bu bağlamda Araba Müzesi, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, Denizcilik Müzesi ile Milli Tarih Müzesi aynı bölgede toplanarak halkımıza sunulacaktır” sözlerini kullandı.

Açılışı 27 Eylül 2018 Perşembe günü gerçekleştirilecek Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, Pazartesi günü hariç haftanın altı günü 09.00-18.00 saatleri arasında sanatseverlere kapılarını açacak.

 

Şinasi Tekman Kimdir?

1933 yılında Kıbrıs’ın Arçoz (Yiğitler) köyünde doğan Tekman’ın babası Ali Mehmet Carcuni (Berber) ve annesi Şifa Hanım idi. İlkokulu köyde okuyan Tekman, ortaokul ve lise eğitimini Lefkoşa’da yatılı olarak yaptı.

 

1950-1952 yıllarında Türk Lisesi öğrencilerinin çıkardığı “Çığ” dergisinde ilk yazın çalışmalarını yayınlayan Tekman, 1952’de Öğretmen Koleji sınavını kazandı. Tekman, 1954’te ilkokul öğretmeni olarak atandı.

 

Tekman, 1955’te Baf Kasabası İlkokulu’na ve 1956’da ise Lefke İlkokulu’na atandı.

1956-58 tarihleri arasında İngiltere’de Winchester’de King Alfred’s Koleji’nde el sanatları tahsili yapan Tekman, İngiltere’de aldığı eğitim sonrasında 1959’da ortaokul kadrosuna geçti, 1968’e kadar Lefke Gazi Lisesi’nde öğretmen, müdür muavini ve müdür vekili görevlerinde bulundu.

 

Lefke’de görev alır almaz, İngiltere’de aldığı eğitim doğrultusunda seramik atölyesi açmak için girişimlerde bulunarak Lefke’de tam donanımlı seramik atölyesi kuran Tekman, 1959’da Türk okullarındaki ilk seramik atölyesini Lefke Teknik Lisesi’nde açtı. Tekman, 1963-1967 yılları arasında Lefke Gazi Lisesi’nde görevli olduğu sürede mücahitlik görevi de yaptı.

 

Tekman, 1968’de Lefkoşa’da açılan İngiliz Koleji yeni adıyla Türk Maarif Koleji’ne atandı. 1958 yılından itibaren genellikle zeytin ağacı, derelerin sürüklediği, deniz atığı ağaç parçaları, köy ve orman yangınlarında yanmış ağaç kütüklerini kullanarak çeşitli heykeller yapan Tekman, yarattığı etkileyici ahşap heykellerin yanı sıra fotoğraf ve şiirleriyle de tanındı.

 

Tekman’ın “Çardak” ve “Çevre” gibi dergilerde şiir ve öyküleri de yayınlandı. Hayatı boyunca birçok karma ve kişisel sergi de açan Şinasi Tekman, 2005 yılında aramızdan ayrılarak ebedi yolculuğuna intikal etti.

 

 

 

Bu haber toplam 2032 defa okunmuştur