1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sığınma haklarında YASAL BOŞLUK VAR
Sığınma haklarında YASAL BOŞLUK VAR

Sığınma haklarında YASAL BOŞLUK VAR

Kuzey Kıbrıs’a sığınan 37 Filistinli sığınmacı için mücadele eden Mülteci Hakları Derneği’ne bağışlar sürüyor

A+A-

Ülkeye sığınan 37 Filistinli ile ilgili yardımlar devam ediyor. Mülteci Hakları Derneği yetkilileri bir aylık konaklama için bir bina kiralandığını belirterek  gönüllülerde “daha fazla destek” istedi.

Nakit ve gıda yardımlarının yanı sıra gönüllülere de ihtiyaç olduğunu ifade eden Mülteci Hakları Derneği  Başkanı Ceren Göynüklü özellikle doktor ve dernek için çalışacak gönüllülere de ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak dün yazılı bir açıklama yapan Mülteci Hakları Derneği Kıbrıs’ın kuzeyinde mülteci haklarını içeren bir yasal düzenleme bulunmamasının sorun olduğuna işaret etti.

Dernekten yapılan açıklamada “Şimdiki esas soru, bu konu ne zaman yetkililerce sistematik olarak ele alınacaktır? Halk ve sivil toplum örgütleri yetkililerin görevlerini ne kadar daha üstlenebilecektir?  Mülteci Hakları Derneği bir taraftan Filistinli sığınmacılarla dayanışırken bir yandan da yetkililerin bu konuyu sistematik olarak gündemlerine alması için uğraşmaktadır” denildi.

YENİDÜZEN (Özel)

Kuzey Kıbrıs’a sığınan 37 sığınmacı ile ilgili yardımlar devam ederken Mülteci Hakları Derneği de çalışmalarını sürdürüyor.  Üç gün önce “acil destek” çağrısında bulunan Mülteci Hakları Derneği yetkilileri, vatandaşların konuyla ilgili oldukça duyarlı davrandıklarını ve sürekli olarak kişisel yardımların geldiğini açıkladı. Mülteci Hakları Derneği  Başkanı Avukat Ceren Göynüklü, 37 sığınmacının bir aylığına konaklayacakları bir binanın kiralandığını belirtti.
Sığınmacıların bir aylık konaklamasının yanı sıra, belirli gıda ve giysi gibi yardımların yapıldığını ifade eden Göynüklü, konu ile ilgili daha fazla desteğe ihtiyaç olacağını kaydetti.
Vatandaşların gösterdiği duyarlılık nedeni ile mutlu olduğunu ifade eden Göynüklü, Mülteci Hakları Derneği kapısına sürekli olarak insanların yardım bıraktığını belirtti.
Ceren Göynüklü, en önemli ihtiyaçlarının para ve gıda desteği olduğunu belirtirken, bunun yanında doktor ve dernek için çalışacak gönüllülere de ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Konu ile ilgili destek vermek isteyen kişilerin 229 17 48 / 9 no.’lu telefondan kendilerine ulaşabileceğini ifade eden Göynüklü, desteklerin daha da büyüyeceğine olan inancını dile getirdi.

Mülteci Hakları Derneği: Yasaların ve altyapıların eksikliğini yüzümüze vurdu
Konuyla ilgili olarak dün yazılı bir açıklama yapan Mülteci Hakları Derneği Kıbrıs’ın kuzeyinde mülteci haklarını içeren bir yasal düzenleme bulunmamasının sorun olduğuna işaret etti. İşte dernekten yapılan açıklama:
Kıbrıs'ın kuzeyindeki halk, duyarlılığını savaştan ve ayrımcılıktan kaçan 8'i kadın 8'i erkek 21'i bebek ve çocuk toplam 37 Filistinli sığınmacılarla dayanışarak göstermiştir. Şu anda, bir süreliğine, bu kişilerin gıdası, yuvası ve gönüllü doktorların ilgisiyle sağlık bakımları yapılacaktır.
Ancak, yaşadığımız olay aynı zamanda sığınmacı ve mültecileri tanıyan, onların haklarını düzenleyen yasaların ve altyapıların eksikliğini yüzümüze vurmuştur. Savaşlar, ayrımcılıklar devam ettikçe, sığınmacı ve mülteciler hep olacaktır, insanlar canlarını kurtarmak, çocuklarının insanca yaşamasını sağlamak için iltica edecektir. İltica temel bir haktır. Şimdiki esas soru, bu konu ne zaman yetkililerce sistematik olarak ele alınacaktır? Halk ve sivil toplum örgütleri yetkililerin görevlerini ne kadar daha üstlenebilecektir?
Mülteci Hakları Derneği bir taraftan Filistinli sığınmacılarla dayanışırken bir yandan da yetkililerin bu konuyu sistematik olarak gündemlerine alması için uğraşmaktadır.

Bu haber toplam 1408 defa okunmuştur