1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Seferberlik’ten davalıyız
‘Seferberlik’ten  davalıyız

‘Seferberlik’ten davalıyız

Sivil mahkemeler gibi Askeri mahkeme de yoğunluk yaşıyor… Davaların 334’ü seferberlik…

A+A-

Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi’nde 1 Ocak-31 Aralık 2018 yılında görüşülen davaların 334’ü seferberlik çağrısına uymama, 96’sı Kıbrıs’ın güneyine gizlice geçişe ilişkin… 48 dava gizlice askeri yasak bölgeyi ihlalden geriye kalanlar ise askerin içinde işlenen suçlardan…

45 DAVA GÖRÜŞÜLÜYOR… Haftanın 1 günü tek yargıç olarak oturum yapan Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi’nde 2018 yılından askıda kalan 45 davanın duruşması devam ederken, 491 dava ise görüşülüp para ve hapislik cezası ile karara bağlandı.

 

Devrim DEMİR

Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi geride bıraktığımız yılda 491 davayı görüşüp karara bağladı, 45 davanın oturumu devam ederken, bu davalara 168 yeni dava daha eklendi.

Haftanın 3 günü tek yargıçla oturum yapan ve ‘askeri mahkeme’ olarak bilinen Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi, diğer mahkemeler gibi yoğun bir mesai yapıyor.

Yıllık yayımlanan Mahkeme Faaliyet Raporları’na göre Ağır Ceza Mahkemelerinde her yıl 600’ün üzerinde dava görüşülürken, Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi’nde de durum pek farklı değil.

Askeri mahkeme olarak bilinen Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesinde, en fazla görüşülen davalar arasında seferberlik çağrısına uymayan 334 dosya göze çarpıyor.

Geçiş noktaları açıldı ancak gizlice geçme suçu azalmadı…

2003 yılında karşılıklı geçiş noktalarının açılması ile Kıbrıs’ın güney ve kuzeyine geçiş kolaylığı sağlanmasına rağmen sınır ihlallerindeki artış istatistiklere yansıdı.

Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi’nde geride bıraktığımız yılda 96 kişi sınır ihlali yaptığı gerekçesi ile yargılandı. 48 kişi ise ‘ Askeri yasak bölgeyi ihlal’ suçundan yargılandı.

Bu suçlar haricinde 2018 yılında 168 yeni dava daha Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesine havale edildi.

10 yıla kadar hapisliği var…

Yasada Kıbrıs’ın kuzeyinden güneye gizlice geçiş suçunun 10 yıla kadar hapisliği öngörülürken, Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye geçme suçu 3 yıla kadar, seferberlik çağrısına uymayarak mahkemeye sevk edilen bir kişi ise 1 yıla kadar hapislik veya para cezasına çarptırılabilir.

2006 yılına kadar binin üzerinde dosya görüşülüp karara bağlandı..

2006 yılına kadar ‘ Askeri yasak bölgeyi ihlal’ , ‘Gizlice sınır ihlali’ suçlarından binlerce dosya karara bağlandı. Geçiş kapıları açılmadan önce bu suçlardan tutuklanarak mahkemeye çıkarılan binin üzerinde kişi hapislik ve para cezalarına çarptırıldı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190322095203.jpg

      

Bu haber toplam 2771 defa okunmuştur