1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sağlıklı beslenen sağlıklı çocuklar
Sağlıklı beslenen sağlıklı çocuklar

Sağlıklı beslenen sağlıklı çocuklar

Okulların açılmasıyla birlikte sağlıklı beslenme konusunda çocukların da bir hayli dikkatli ve özenli olması gerekiyor.

A+A-

Dilara Topcan

Okulların açılmasıyla birlikte sağlıklı beslenme konusunda çocukların da bir hayli dikkatli ve özenli olması gerekiyor. Sağlıklı bir biçimde gelişebilmeleri, vücut sağlıklarını optimum düzeyde tutabilmeleri ve okul yaşamında da başarılı olabilmeleri adına sağlıklı beslenmenin önemi kesinlikle gözardı edilmemeli…

KAHVALTI İÇİN MUTLAKA VAKİT VAR!

Kahvaltı yapmaya vakti olmadığı gerekçesiyle (vaktinde uyanamama, erken hazırlanamama vb. nedenlerden ötürü) evden aç karna ayrılan birçok çocuk bulunuyor ne yazık ki. Esasında ‘vakit olmamasının’ yalnızca bir bahaneden ibaret olduğunu en başta ebeveynlerin, sonrasında ise çocukların idrak edebilmesi gerekiyor. En basit şekilde kahvaltı yapmaya mani olduğu düşünülen durumlar masaya yatırılabilir ve bu konularla ilgili çözümler üretilerek çocuğun günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı sağlıkla yapması sağlanabilir.

PEKİ NASIL?

Yalnızca 10 dakika erken uyanarak ve tabii ki akşam uyku saatlerini de düzenleyerek, sabah giyilecek olan okul önlüklerini ve okul çantasını akşamdan hazır ederek sabahleyin kahvaltı için zaman kazanmak pek tabii ki mümkün!  Anne ve babaların çocuklarının kahvaltılarını hazırlama ve onlara yardımcı olma adına ne denli destekçi olduklarını bildiğimden bahsettiğimiz birkaç kolay adımla çocukların kahvaltısız evden çıkmamalarını kolaylıkla sağlayabiliriz. Bu noktada eğer halen daha problem yaşıyorsanız da bir pedagogtan yardım alarak bu konuyu nasıl sağlıklı bir biçimde çözüme kavuşturabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Ayrıca biz diyetisyenlerden de yardım alarak çocuklarınızın kahvaltının önemini çok daha iyi bir biçimde idrak edebilmesini sağlayabilirsiniz.

TENEFFÜS BESLENMESİ

Kantinlerden alınabilecek her türlü tuzlu ya da şekerli yemişten uzak durmak ve teneffüs saatlerinde tüketilecek olan ara öğünleri evde hazırlayıp okula götürmek kesinlikle çok daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hem kalori alımı kontrol edilebilir hem de çok daha sağlıklı bir şekilde beslenme planlaması oluşturulabilir. Özellikle uygulayacağımız bu yöntem günümüzde artan çocuk obezitesini de kontrol altına alabilmek adına bizlere fazlaca yardımcı olacaktır.

SAĞLIKLI VE PRATİK TENEFFÜS ALTERNATİFLERİ

Sağlıklı ve pratik teneffüs alternatifleri denilince akla tabii ki öncelikli olarak meyveler geliyor. Muz, elma, erik ve kuru meyveler okula götürülebilecek en pratik meyve seçeneklerinden bazıları. Tabii kan şekerini dengede tutabilmek ve sağlıklı yağ asitlerini de bünyeye alabilmek adına ceviz ve çiğ badem seçeneklerini de meyvelerin yanında  tüketmek mümkün. Bunların yanısıra süt ve ayran seçenekleri de son derece besleyici ve tok tutucu teneffüs alternatifleri arasında yer alıyor.

GÜN İÇERİSİNDE YETERLİ SU TÜKETİMİ

Şekerli meşrubatlar ya da gazlı içecekler kesinlikle çocuklar için de sağlıklı seçenekler arasında yer almıyor. Bu nedenle mümkün mertebe bu tip içecekler çocuklar tarafından da tüketilmemeli. Sağlıklı içecekler olan süt ve ayran seçeneklerinin yanısıra en başta su tüketimine de gün boyunca dikkat etmek ve tüketmelerini sağlamak gerekiyor. Aksi  durumda vücudun suya duyduğu gereksinim karşılanmadığı takdirde kilo probleminde artış, iştah sorunları, çeşitli hastalıklara daha kolay yakalanma riski ve sindirim problemleri gibi durumlar ön plana çıkabilir.

OKUL SONRASI DA ÇOK ÖNEMLİ

Okuldan sonraki zaman diliminde de yine aynı şekilde sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, abur cubur, tatlı, börek, kek gibi alternatiflere aşırı sıklıkla yer vermemek gerekiyor. Ne yazık ki okul sonrası zaman dilimlerinde çocuklar bu tip yiyeceklere fazlaca yönelebiliyorlar. Bu sebeple evde daha sağlıklı atıştırmalık alternatifleri bulundurmak ve pek tabii sağlıklı ana öğün menüleri de oluşturmanın önemi hayli büyük.

Hepimiz için sağlık ve sevgiyle dolu bir gün olsun… Neşeyle kalın…

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2314 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 386 Sayısı

Adres Kıbrıs 386 Sayısı