1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıda hayatını kaybetti
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırgan ise polis ile girdiği çatışmada öldürüldü. RTÜK saldırıyla ilgili haberlere kısıtlama getirdi

A+A-

TC İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Saat 19.05 sıralarında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki fotoğraf sergisinde Rusya Büyükelçisi Karlov, konuşmsı esnasında silahlı saldırıya uğradı. Kaldırıldığı Güven Hastanesi'nde 19.53'te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen canlandırma çalışmalarından sonuç alınamamıştır. Rusya Federasyonu, Rusya halkı ve ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Silahlı saldırı duyulur duyulmaz, Çankaya Polis Merkezi'nden yetkililer intikal edip müdahale ettiler. Çatışma devam ederken özel harekat polisleri sevk edilmiş ve saldırgan ve etkisiz hale getirilmiştir. Saldırgan 1994 Aydın Söke doğumlu, manisa Şehzadeler Nüfusuna kayıtlı, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, polis meslek yüksekokulu mezunu ve halen Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde görev yapan ve 2.5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş'tır."

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıda yaşamını yitirmesi üzerine bir mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Akıncı mesajında şöyle dedi:

“Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Amacı ne olursa olsun her türlü terörü en sert biçimde kınadığımızı ifade ederken ailesi ve Rus halkının acısını paylaşırım”.

"SURİYE'NİN HESABINI VERECEKSİNİZ"

Saldırganın silahını ateşlemeden önce "Ya Allah Bismillah... Suriye'de sivillere bomba yağdırdınız. Suriye'nin intikamı alınacak" diye bağırdığı iddia edildi.

 

KORUMA POLİSİ GİBİ GİRDİ

Saldırının 20-25 yaşlarındaki bir kişi tarafından gerçekleştirildiği ve zanlının etkinliğin gerçekleştirildiği binaya koruma polisi gibi girdiği öğrenildi.

img_3852.png

RUS HABER AJANSI: Büyükelçi KARLOV yaşamını yitirdi. Suikastçi da polis tarafından vuruldu.

Rus Dışişleri Sözcüsü: Rusya Büyükelçisi Karlov hayatını kaybetti

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir sergide silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda ağır yaralanan Karlov hastaneye kaldırıldı. Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Karlov'un hayatını kaybettiğini duyurdu. Kimliği henüz belli olmayan saldırgan operasyonla etkisiz hâle getirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayarak saldırı hakkında bilgi verdi" dedi.

Saldırı, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı fotoğraf sergisinde oldu. Açılış konuşması için kürsüye çıkan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, bu sırada silahlı saldırıya uğradı.

Saldırgan, Karlov'u yaraladıktan sonra havaya ateş açtı. Bu sırada salondaki davetliler panik içerisinde kaçışmaya başlayarak salondan çıkmaya çalıştı. Karlov'u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıkan ve kimliği henüz belli olmayan saldırganla özel harekât polisleri arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hale getirildi.

Saldırıda ağır yaralanan Andrey Karlov, Güven Hastanesi'ne kaldırıldı. Önce Rus haber ajansı RIA, Karlov'un öldüğünü duyurdu. Bir süre sonra da Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Andrey Karlov'un hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırganın Çevik Kuvvet polisi olduğu açıklandı.

Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanlığı Konukevi'nde Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini "terör saldırısı" diye niteledi. Büyükelçilerine yönelik silahlı saldırıyı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıyacaklarını söyleyen Zaharova, "Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz" dedi. Zaharova, olayın detaylı bir şekilde araştırılması ve suçluların gerekli cezaya çarptırılması gerektiğini ifade etti.

Türk Dışişleri de, "Maalesef Rus Büyükelçisi Sayın Karlov'u menfur bir saldırı sonucunda kaybettik. Bu konudaki Bakanlık açıklamasını birazdan sizlerle paylaşacağız" duyurusunu yaptı.

Erdoğan, Putin'i aradı

TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak saldırı hakkında bilgi verdiğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Devlet Başkanı Putin'in bilgilendirildiğini söyledi. Rus basınına açıklama yapan Peskov, "Başkan Putin'e bilgi verdik. Bilgileri kontrol ediyoruz" dedi. Peskov ayrıca, "Putin, Dışişleri Bakanı ve istihbarat birimleri başkanlarından rapor almayı planlıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutsikiy ise, Karlov'un katıldığı bir sergide uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Soylu olay yerine gitti

TC İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TC Savunma Bakanı Fikri Işık ve TC Sağlık Bakanı Recep Akdağ da olay yerine gitti. Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı da Soylu ile birlikte olay yerinde. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ise, saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, delil toplama çalışmalarını koordine etmek için olay yerine gitti. Kodalak'a, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu'ndan Sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile nöbetçi savcı da eşlik etti.

Bakanlar daha sonra Karlov'un kaldırıldığı Güven Hastanesi'ne geçti.

TC Başbakan Binali Yıldırım da, İçişleri Bakanı Soylu başta olmak üzere diğer ilgili bakanlardan bilgi aldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Karlov'un saldırıya uğramasıyla ilgili Başbakanlık tarafından "geçici yayın kısıtlaması" getirildiğini duyurdu.

ABD ve BM'den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Karlov’un silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili, "Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz" dedi.

Sözcü Kirby yazılı açıklamasında, "Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ve diğer bazı kişilerin Ankara’da bir sanat galerisinde saldırıya uğradığına ilişkin haberleri gördük. Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz. Dualarımız ve düşüncelerimiz kurban ve aileleriyle birliktedir" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını söyledi. Stephane Dujarric, saldırının fâillerinin yargı önüne çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

ABD'nin BM Dâimi Temsilcisi Samantha Power da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, Karlov'un ailesine taziye dileklerini sundu.

2013'ten beri Ankara'da görev yapıyordu

1954'te Moskova'da doğan Karlov, 1976'da Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden, 1992'de ise Diplomasi Akademisi'nden mezun olarak yüksek öğrenimini tamamladı. Karlov, 1976'dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilâtının yanı sıra yurt dışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981 ve 1984-1990 yıllarında SSCB'nin Kuzey Kore'deki büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında da Rusya'nın Güney Kore Cumhuriyeti'ndeki büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalıştı. Karlov, 2001-2006 döneminde ise Kuzey Kore'de büyükelçi olarak görev yaptı.

Andrey Karlov, 2007-2013 döneminde de ülkesinin Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak çalıştı.

Büyükelçi Karlov, Temmuz 2013'ten bu yana Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve İngilizce bilen Karlov, evli ve bir çocuk babasıydı.

Kaynak: Al Jazeera, AA, DHA, Reuters

:::

NTV

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde silahlı saldırıya uğradı. Büyükelçi ağır yaralanırken, saldırgan polis ile girdiği çatışma sonrası öldürüldü.
 

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, katıldığı bir resim sergisinde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı.

Karlov'un saldırıda ağır yaralandığı belirtiliyor. Ayrıca Karlov ile birlikte 3 kişinin de yaralı olduğu bilgisi var.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki saldırı sonrası zanlı ile polis arasında çatışma çıktı. Saldırgan özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonda vurularak öldürüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olay yerine geldi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Türkiye ile temas halinde olunduğu belirtilen açıklamada, büyükelçinin ağır yaralandığı doğrulandı.

Saldırının 20-25 yaşlarındaki bir kişi tarafından gerçekleştirildiği ve zanlının etkinliğin gerçekleştirildiği binaya polis kimliğiyle girdiği iddia edildi.

Saldırının yarın Moskova'da Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılacak Suriye konulu kritik toplantı öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

RTÜK'TEN YAYIN KISITLAMASI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un saldırıya uğramasına ilişkin Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirildiğini duyurdu

HÜRRİYET

Ankara'dan az önce flaş bir son dakika haberi geldi. Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov Ankara’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisinin açılışında silahlı saldırıya uğradı. Saldırgan ve vurduğu büyükelçinin halen içeride olduğu belirtildi. Özel Harekat polisleri binanın çevresini çevirdi, 15-20 el silah sesi duyuldu. Çatışma yaşandığı belirtiliyor.

 

Saldırı Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisi açılışı sırasında gerçekleşti. Açılışın ardından konuşma yapmak için kürsüye gelen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov bu sırada silahlı saldırıya uğradı.

OLAY NASIL OLDU

Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek olayla ilgili şunları söyledi: "Bizim Ankara büromuzdan muhabirimiz Haşim Kılıç olayla ilgili fotoğrafı çeken muhabirimiz. Çamkatka fotoğrafları sergisi vardı. Büyükelçi konuşurken saldırgan önce havaya ateş ediyor. Sonra büyükelçiyi sırtından vurmuş. Daha sonra salonu boşaltmış. İçeride bir kez daha büyükelçiyi tekrar vurmuş. İçeri polis kimliği göstererek girdiği öne sürüldü. Takım elbiseli kravatlı ve silahlı bir şekilde içeri giriyor. Büyükelçi ve saldırgan halen içeride. Polis operasyon hazırlığında"

SALDIRGAN, SİYAH TAKIM ELBİSELİ

Hürriyet fotomuhabiri Haşim Kılıç yaşananları şöyle anlattı: Rus büyükelçiliğinin düzenlediği bir fotoğraf sergisi vardı. Konuşma sırası büyükelçiye geldiğinde bizim koruma olduğunu düşündüğümüz, siyah takım elbiseli bir adam büyükelçinin arkasında duruyordu. Bir anda havaya ateş açtı. Ardından büyükelçiyi vurdu.

 

Saldırgan daha çok Halep'le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar dışarı çıkarken birkaç el daha ateş etti büyükelçinin bedenine. Sanırım o esnada bir mermide davetlilerden birinin ayağına geldi. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin güvenlikleri bir polis kimliği göstererek girdiğini söyledi. İçeride yaklaşık 100 kişi vardı davetli olarak tamamını boşalttı. İnsanlar kaçarken büyükelçiye birkaç el daha ateş etti.

 

İÇERİDEN 10-15 EL SİLAH SESİ GELDİ

Özel Harekat ve polis ekipleri binanın çevresini çevirdi. 15-20 el silah sesi duyuldu. Çatışma yaşandığı belirtiliyor.

Bu arada hurriyet.com.tr’ye konuşan Rus yetkililer saldırıyı radikal İslamcı teröristlerin gerçekleştirdiğini belirtti.

GÖRGÜ TANIKLARI

"Gözümüzün önünde silahlı saldırıya uğradı. Kendimizi dışarıya zor attık" dedi.

Bu haber toplam 4602 defa okunmuştur
İlgili Haberler