1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Romatoid Artrit
Romatoid Artrit

Romatoid Artrit

Hastalık eklemlerde şişme, ağrı ve tutukluk yapmaktadır. Genellikle el ve ayak parmak eklemlerinde, el bileklerinde, dizlerde, dirseklerde, omuzlarda sinsi bir şekilde başlamaktadır.

A+A-

ff-035.jpg

Dr. Hülya Vahedi
İç hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı 

Romatoid artrit nasıl bir hastalıktır? 

Romatoid artrit en sık görülen kronik, enflamatuar bir eklem romatizma hastalığıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir. Bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır. Bazı genetik faktörlerin, sigara, kronik dişeti iltihabı gibi çevresel faktörlerin ve bazı virüslerin hastalığın başlamasında rolleri olduğu düşünülmektedir. 

BELİRTİLER

Hastalık eklemlerde şişme, ağrı ve tutukluk yapmaktadır. Genellikle el ve ayak parmak eklemlerinde, el bileklerinde, dizlerde, dirseklerde, omuzlarda sinsi bir şekilde başlamaktadır. Bazen eklemlerin dışında romatoid nodül denilen derialtı sertlikler yapmakta ve bazen de göz, akciğer, kalp belirtileri ve damar iltihaplanması yapabilmektedir.

Hastaların eklem şikâyetleri sabah daha fazladır ve öğleye doğru  ve hareket ettikçe biraz rahatlama olmaktadır. 

KADINLARDA DAHA SIK

Kadınlarda daha sıktır. Kadınlarda 40 yaşlarında daha sık başlarken erkeklerde daha geç başlayabilmektedir. Toplumda her 100 kişinin birinde görülmektedir. 

Bazı hastaların kanında Romatoid Faktör ve AntiCCP denilen otoantikorlar saptanmaktadır. 

TEDAVİ

Tedavisi uzun sürmektedir. Bugün tedavisinde büyük gelişmeler olmuştur. Hastalar yakın takip edilerek hangi ilacın  hangi hastaya uygun olduğuna karar verilmelidir. Hastalarımıza hastalık ve ilaçlar hakkında bilgi vermemiz gerekmektedir. Erken tedavi ile hastalığı çok hafifletmek veya bazen de tamamen iyileştirmek mümkün olabilmektedir. İlaçlar çabuk bırakılırsa hastalık tekrarlayabilmektedir.

En önemlisi erken teşhis konulmadığında ve uygun tedavi başlanmaması durumunda  eklemlerde kalıcı şekil bozukluğu yapabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

 

Bu haber toplam 4586 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 372 Sayısı

Adres Kıbrıs 372 Sayısı