1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Politika değişikliği iddiası
Politika değişikliği iddiası

Politika değişikliği iddiası

Kıbrıs Rum Hükümetinin, Kıbrıslı Türkler ile TC kökenliler arasındaki karma evliliklerden olan çocuklara ilişkin politikasını değiştirmeye yöneldiği ileri sürüldü.

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümetinin, Kıbrıslı Türkler ile TC kökenliler arasındaki karma evliliklerden olan çocuklara ilişkin politikasını değiştirmeye yöneldiği ileri sürüldü.
Fileleftheros gazetesi “TC Kökenlilerin Çocuklarına Kimlik” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Kıbrıs Rum hükümetinin, kuzeydeki Kıbrıslı Türkler ile TC kökenliler arasındaki karma evliliklerden olan çocuklarla ilgili politikasında değişiklik yapmaya hazırlandığının görüldüğünü yazdı.
Kıbrıs Rum hükümetinin, konuyla ilgili olarak kuzeyde basına yansıyan haberler ve Kıbrıs Rum Yönetimi aleyhinde toplu şikâyette bulunulması tehlikesi karşısında, karma evliliklerden olan çocuklara kimlik verme kararına yönelik hareket etmekte olduğunu savunan gazete, Kıbrıs Rum hükümetlerinin bugüne kadarki tezinin “Kıbrıs Cumhuriyeti haklarına sahip olan Kıbrıs vatandaşlarının, yalnızca iki ebeveyni de Kıbrıslı Türk olan çocuklar olduğu şeklinde olduğunu” kaydetti.

YENİDÜZEN’e atıf

Ancak, uluslararası örgütlerde şikâyetlerde bulunacakları tehdidinde bulunan ve öncüleri eğitimciler olan bir kısım Kıbrıs Türk örgütlerinin harekete geçmesinin akabinde, Kıbrıs Rum hükümetinin konuyla ilgili pozisyonundan geri çekileceğinin görüldüğünü yazan gazete, devamla “YENİDÜZEN” gazetesinin konuyla ilgili yayımladıklarına atıfta bulundu.
YENİDÜZEN gazetesinin, Kıbrıs Türk eğitim örgütlerinin inisiyatifinin akabinde ortaya çıkacak “çok ilginç gelişmelerden” söz ettiğini belirten gazete, Kıbrıs Rum hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) “sürüklenme” tehlikesi karşısında, bugüne kadarki politikasını köklü bir şekilde değiştirecek göründüğünü belirtti.
Kıbrıslı Türklerin taleplerinin aylardır beklediğini, ancak Kıbrıs Rum kesimindeki başkanlık seçimleri öncesinde herhangi bir tartışmadan kaçınıldığını ifade eden gazete, bu müddetin talebin yerine getirilmesi için sunulmakta olduğunu, öte yandan bu durumun, TC kökenlilerle ilgili “başlıkta” değişikliklere yol açabileceğini ekledi.

Müzakerelerin yeniden başlaması için çağrı

Gazete “Herkese Kimlik- Türklerle-Kıbrıslı Türklerin Karma Evliliklerinden Olan Çocukların Tanınması” başlığıyla iç sayfadan da yayımladığı haberinde, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile Takis Hacıdimitriyu’nun, “İki Toplumlu Barış İnisiyatifi- Birleşik Kıbrıs’ın” ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde düzenlediği basın toplantısında yaptıkları açıklamalara yer verdi.
Hacıdimitriyu ile Elcil’in, doğal gaz konusunda ortaya çıkan gerilimden duydukları endişeyi ifade ederek, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için çağrı yaptıklarını kaydeden gazete, Hacıdimitriyu’nun iki toplumlu ilişkilerde gerginlik olduğundan söz ettiğini, Elcil’in ise Kıbrıs’a çözüm ve barışın savunulduğunu söylediğini ekledi.

 

Bu haber toplam 2811 defa okunmuştur