1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. POLİS: 'MALZEME (KİTAP) SORUŞTURMA SEBEBİ!'
POLİS: 'MALZEME (KİTAP) SORUŞTURMA SEBEBİ!'

POLİS: 'MALZEME (KİTAP) SORUŞTURMA SEBEBİ!'

CTP Mağusa Milletvekili Asım Akansoy’un 15 Eylül’de ‘kitap bulundurma’nın suç gerekçesi sayılıp sayılmadığını dair verdiği soru önergesine, Başbakanlık ve Polis Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Polis Genel Müdürlüğü tarafından Yasa Dışı Cemiyetlerle ilgili olarak suç teşkil eden konularda polisin soruşturma başlatmasına ve başlatılan soruşturma kapsamında, cemiyetle ilgili olan malzemelerin (kitap vs) soruşturma amaçlı emare olarak alınabileceği açıklandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Mağusa Milletvekili Asım Akansoy ‘kitap bulundurma’nın suç gerekçesi sayılıp sayılmadığını dair 15 Eylül tarihinde soru önergesi verdiğini, bu önergeye Başbakanlık ve PGM’den dün yanıt geldiğini açıklayarak, PGM tarafından gönderilen belgeyi kamuoyu ile paylaştı.  Akansoy, ceza yasasına göre kitabın varlığı örgüt üyesi olmak için bir gerekçe/emare olarak kullanılabildiğini ancak şiddet içerecek eylem amaçlı bilgiyi internet üzerinden de edinip, eylem planı yaratabileceğini belirterek, ilgili ceza yasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

PGM yanıtı

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı namına Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu imzasını taşıyan belgede; Asım Akansoy’un soru önergesine atfen; Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 56-66 maddeleri (her iki maddede dahil) Yasa  Dışı Cemiyetlerle ilgili olarak suç teşkil eden konularda polisin soruşturma başlatmasına ve başlatılan soruşturma kapsamında polis tarafından yapılan icraatlar esnasında yasa dışı cemiyetle ilgili olan malzemeler soruşturma amaçlı emare olarak alınabilmekte ve olayla bağlantısı bulunan şahıslar yasalar çerçevesinde soruşturma amaçlı tutuklanabilmektedir. Soru önergesinde sözü edilen olay ve olaylarla ilgili olabileceği düşünülen konu ile ilgili olarak KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2016/2 sayılı Yasa Dışı Terör Örgütleri Emirnamesi bulunmaktadır”.

 

Akansoy: Ceza yasası mutlaka değiştirilmesi gerekir”

Akansoy’un sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımı ise şöyle: “Benim anladığım şu: Örneğin İŞİD Bakanlar Kurulu kararına göre terör örgütü ilan edilmiştir. Örneğin ben merak edip kitapçıdan İŞİD Liderinin kitabını alıp ve evimde okumak için bulundurursam, örgüte ait döküman bulundurduğum için suç işleme potansiyeli taşımış sayılırım. Burada benim bilgi edinmem ile o bilgiyi şiddet içeren bir eylem için kullanmam arasında bir ayrım yok. Kitabın varlığı örgüt üyesi olmak için bir gerekçe/emare olarak kullanılabilir, Ceza yasasına göre.

Peki kişi kitap almayıp şiddet içerecek eylem amaçlı bilgiyi internette edinir, bağlantı kurar ve eylem planı yaratırsa... Düğmeyi kapattığında sorun ortadan kısmen de olsa kalkıyor. Yani bu işin sonu yok. İlgili ceza yasasının mutlaka değiştirilmesi gerekir, diye düşünüyorum...”


okunakli.jpg

Bu haber toplam 2676 defa okunmuştur
Etiketler : ,