1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Phi Phi Adası
Phi Phi Adası

Phi Phi Adası

Tayland’ın sayısız adaları arasında en ünlülerinden biri olan Phi Phi Adası, Andaman iç denizinde yer alıyor.

A+A-

Onur Erdoğan

Tayland’ın sayısız adaları arasında en ünlülerinden biri olan Phi Phi Adası, Andaman iç denizinde yer alıyor. Aslında Phi Phi Don ve Phi Phi Lee isminde iki adadan meydana gelen Phi Phi Adasının merkezi ve yaşam yeri olan Phi Phi Don’un büyüklüğünden dolayı tek ada gibi anılıyor.

Phi Phi Don büyük ve merkezi olmasına karşın Phi Phi Lee, The Beach (Kumsal) filminin çekilmesiyle diğer bütün Tayland adalarından daha ünlü oldu. 2000 yılında çekilen ve başrolünde Leonardo Dicaprio’nun oynadığı The Beach (Kumsal) filmi adanın tüm güzelliklerini tüm dünyanın gözleri önüne seriyor. Filmin çekilmesi bu adayı ünlü yapıp turist patlaması yaşatsa da bunun olumlu mu, yoksa olumsuz mu olduğu tartışılır. Ne tesadüftür ki; filmde ada olağanüstü güzelliğinden dolayı bir grup tarafından dünyadan saklanır. Saklanır ki insanoğlu adayı fark edip buraya akın etmesin ve doğal güzelliğini bozmasın. Filmde adayı gizli tutmayı başaramayıp, insanların talanlarına açık bırakırlar. Nihayetinde adanın filmdeki kaderi gerçek hayattaki kaderine film sayesinde dönüşmüş.

 

p3-006.jpg

BAĞLANTI NOKTASI BİR İSKELE  

Phi Phi’nin merkez adasının dünya ile bağlantı noktası Ton Sai Limanı. Liman Ada’nın giriş noktası olmasına rağmen liman küçük bir iskeleden ibaret. Açıktan limana yaklaşırken büyüyen ada manzarası insanın nefesini durduracak güzellikte. Fakat gemiden inince, iskeledeki kuyrukla karşılaşınca insan bir anda kendine geliyor. Adaya adım atma parası 20 baht. Cennet adada, şortlu bikini, şapkalı insanlardan oluşan kuyruğu bekleyip adaya adım atma parası vermekten başka bir şansınız yok.

p2-014.jpg

Ada o kadar küçük ki, yarım günde yürüyerek bütün adayı gezebilirsiniz. Tonsai Limanının hemen başından çarşı başlıyor. Çok küçük bir çarşısı var. Yarı toprak yarı taştan oluşan sokaklardan meydana gelen çarşıda çoğunlukla restoranlar, masaj salonları, hediyelik eşyacılar, tur satıcılar bulunuyor.

“DENİZ KAYBOLDU”

Tonsai Limanının başındaki çarşının diğer tarafında Loh Dalum Koyu uzanıyor. İnanılmaz güzellikte bir koy. Bir çember gibi kıvrılan koy dolunayda med-cezirden çok fazla etkileniyor. Öyle ki; geldiğimde manzarasından çok etkilendiğim için bir an önce denize girmek istedim. Su üstündeki tekneler nazlı nazlı salınırken ben de eşyalarımı otele yerleştirip hazırlıklarımı yaptım. Akşamüstü koya gidince gördüğüme inanamadım. Deniz kaybolmuştu. Üstünde salınan tekneler bataklık gibi görünen kuma oturmuşlardı. Bir an yanlış koya geldiğimi düşünsem de küçücük adada yanlış koya gitme şansım yoktu. Şaşkınlık içinde birkaç saat öncesine kadar deniz olan koyda yürüyerek dolaştım.

p1-017.jpg

Phi Phi adasının en yüksek yeri 186mt yükseklikteki seyir tepesi. Neredeyse 186 metrenin tamamı basamaktan oluşuyor. Seyir terasındaki büyüleyici manzara o kadar basamağı çıkmaya değer. Yolda dikkat edilecek bir nokta da her tropikal adada olduğu gibi karşınıza çıkabilecek saldırgan maymunlar. Dişlerini gösterip tıslayan maymunları karşınızda görürseniz çok yaklaşmadan dönmenizi tavsiye ederim.  

YİYECEK TROPİKAL MEYVELER, MUTFAK DENİZ ÜRÜNÜ

Tayland’da yiyecek deyince ilk akla gelen sayısız çeşitteki tropikal meyveler olur. Tayland mutfağı deyince de deniz ürünleri…  Denizden çıkan aklınıza ne gelirse onun yemeği var. Deniz ürünleri yanında değişik pilavları var. Bir de Thai mutfağında ananas var ki neredeyse her yemeğin içinde bulabilirsiniz. Mangalda ananas bile yiyebiliyorsunuz. Benim çekinerek söylediğim ama yemeye başladıkça bayıldığım ananas tabağında pilav Tayland’da favori yemeğim. Tadı gerçekten muhteşem…

Phi Phi adasında her dolunayın ilk günü yapılan ve geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan bir gelenek günümüze kadar gelmiş. Sabahtan hazırlıkları yapılan, çiçeklerden, tütsüden ve mumdan oluşan yüzer sepetler dolunayın çıkmasıyla kıyıdan bir bir denize bırakılıyor. Denizin üstünde sallanarak yüzen ışıl ışıl mumlar, çevreyi saran tütsü kokusu ile çok güzel bir ortam oluşturuyor. Bir tür fetival havasında geçen bu ritüel bir nevi aya hediye sunmayı sembolleştiriyor ve bunun vesilesiyle dilekler tutuluyor.

p4-003.jpg

SOKAKTA BİLE MASAJ VAR

Adada suyun altı en az üstü kadar güzel. Tropikal iklimin getirdiği renklilik ve canlılık su altında da geçerli. Bir birinden güzel rengârenk balıklar, mercanlar, kabuklu kabuksuz bir sürü deniz canlısı sanki akvaryumda yüzüyormuş hissi veriyor. Bu güzelliği dalış noktaları ve resifler dışında iki karış suda şnorkel ile görmeniz mümkün.

Tayland’ın her yerinde olduğu gibi burada da birçok masaj salonu bulunuyor. Hatta bunlar sadece salonlarla kapalı kalmamış kaldırımlara, yollara yatakları koymuşlar gelen geçen turistlere masaj yapıyorlar. Hem de birçok çeşit masaj türü mevcut. Her türlü masajı denemiş biri olarak tavsiyem klasik Thai masajı.

 

 

Bu haber toplam 2815 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 387 Sayısı

Adres Kıbrıs 387 Sayısı