1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Personelde çarpıntı, tat almada bozukluk, dilde kanama var!”
“Personelde çarpıntı, tat almada bozukluk, dilde kanama var!”

“Personelde çarpıntı, tat almada bozukluk, dilde kanama var!”

Sağlık Eski Bakanları’ndan Dr. Salih İzbul Devlet Laboratuvarı yangını sonrası yaşananları SKANDAL olarak nitelendirdi, Sağlık Bakanı Sucuoğlu’nu istifaya davet etti…

A+A-

Meltem SONAY

Devlet Laboratuvarı’nda meydana gelen yangın sonrası yaşananları ‘skandal’ olarak değerlendiren Sağlık Eski Bakanları’ndan Dr. Salih İzbul, orada çalışan personelin yanı sıra bölgede yaşayanların da hayatını riske atan, tehlikeye sokan Sağlık Bakanı’nın istifa etmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık eski Bakanı, CTP Girne Milletvekili Dr. Salih İzbul, yangının hemen ardından laboratuarın kapatılması ve çevrenin boşaltılması, gerekli tedbirlerin de yapılacak inceleme ve çalışmadan sonra başlatılması gerekliliğini işaret etti.

Laboratuvar’da çalışan personelin çok ciddi tehlike ile karşı karşıya olduğu gibi ilerisi için de hastalık riski taşıdıklarına vurgu yapan İzbul, 2 aydan fazladır ülkeye giren gıda maddelerine tahlil yapılamadığı için toplumun da büyük risk altında olduğunu belirtti.

22 Aralık’ta meydana gelen yangın sonucu Devlet Laoboratuvarı’nda kimyasal maddelerin olduğu bölümün yandığını anımsatan Sağlık Eski Bakanı Dr. Salih İzbul, sonrasında yaşanan süreci şöyle özetledi:

Laboratuvar’da çalışan personelin çok ciddi tehlike ile karşı karşıya olduğu gibi ilerisi için de hastalık riski taşıdıklarına vurgu yapan İzbul, 2 aydan fazladır ülkeye giren gıda maddelerine tahlil yapılamadığı için toplumun da büyük risk altında olduğunu belirtti.

“Atıklar hiçbir önlem alınmadan işçilere toplatıldı”

 “Laboratuvar’da kimyasal maddelerin bulunduğu bölüm yandı. Yaklaşık bin çeşit kimyasal madde yandı. Bu yangın sonucunda Adli Kimya Fen Şubesi ve Besin Analizleri Şubesi ciddi zarar gördü. Diğer 4 şube de kısmen zarar gördü.

Yangının ardından 28 Aralık’ta Gazi Üniversitesi’nden gelen ekip inceleme yaptı, aynı ekip 4 Ocak’ta yine geldi.

Sağlık Bakanlığı oradaki atıkların özel varillerle kaldırıldığını açıkladı ancak bu atıklar hiçbir önlem alınmadan oradaki işçilere toplatıldı. Ülkede çalışma izinli bulundukları belirtilen Pakistan uyruklu bu işçiler, yüzlerinde sadece basit birer maske ile bu atıkları topladı.

Orası 5-6 ton su ile yıkandıktan sonra atıkların Haspolat’taki tesise döküldüğü iddiası da var”.

“Bin’den fazla farklı kimyasal yandı, 60 kimyasalla ilgili analiz yapıldı”

Bu kaldırılan atıklarla ilgili hiçbir rapor sunulmadığına da işaret eden Dr. İzbul, “Ne yapıldı, ne edildi bilinmiyor” şeklinde konuştu.

Bunun ardından Laboratuvar Personeli’ne hiçbir sorun olmadığı söylenerek orada çalıştırılmaya da başlandığına işaret eden Dr. İzbul, şöyle devam etti:

“Bakanlık adeta şov yaparcasına Türkiye’den ekip getirterek tahlil yaptırdı ve sonuç açıkladı. Sağlık Bakanlığı 60 kimyasalla ilgili analiz yaptırdı ancak yanan 1000’den fazla farklı kimyasaldı.

Sağlık Bakanı Sayın Sucuoğlu hiçbir sorun olmadığını söyledi ve insanlar orada çalışmaya devam etti.”

“11 personelde boğaz ağrısı, bulantı, çarpıntı, cilt kızarıklığı, öksürük, tat almada bozukluk ve dilde kanama şikayetleri başladı”

“Bu kimyasallar normalde kullanılırken bile tedbir alınması gereken kimyasallardır ki yandığında çok daha zararlı olabilecek kimyasallardır. Solunum yoluyla alınır ve insana büyük zarar verir.

Sonuçta orada çalışan kişilerin bir kısmında, 11 personelde boğaz ağrısı, bulantı, çarpıntı, cilt kızarıklığı, öksürük, tat almada bozukluk ve dilde kanama şikayetleri başladı.

Bir kısmı yatırılıp tedavi edilmeye çalışıldı… Hatta müdür çok ciddi rahatsızlandığı için İstanbul’a kaldırıldı. Dilde aşırı kanaması olan müdürün tedavisi İstanbul’da devam ediyor”.

“Yapılması gereken toksit madde tahlilleri burada yapılmıyor”

Personelin ‘biz burada çalışmak istemiyoruz’ diye imza topladığını aktaran Dr. İzbul, bunun üzerine personelin tahlile gönderildiği ancak yapılması gereken ‘toksit madde tahlilleri’nin burada yapılmadığına vurgu yaptı.

Personele kan tahlili yapıldığını, bazılarında kanama bozukluğu da tespit edildiğini ancak toksit tahlil yapılmadığını aktaran Dr. Salih İzbul, “2 gün önce personel tekrar çağrıldı, tekrar tahlilleri yapıldı ve bu kez toksit için Türkiye’ye de tahlil gönderildi.

“Bu kadar personelin aynı rahatsızlığı devam ederken Sağlık Bakanı hiçbir şey yokmuş gibi, her şey normal açıklaması yapıyor. Hatta kabul edilebilir değerlerin binde biri diyor” diyen Dr. İzbul, o zaman personelin bu rahatsızlıklarının nasıl açıklanacağını sordu.

“Sucuoğlu ‘Sivil Savunma ölçtü’ dedi, Sivil Savunma’da ölçecek cihaz olmadığını öğrendim”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun birkaç gün önce basına verdiği bir demecince Sicil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın havada radyasyon ve asılı kalabilen ağır metal kalıntısı analizleri yapıldığını açıkladığını anımsatan Sucuoğlu, “Fakat yaptığım soruşturmada Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nda havada asılı kalan ağır metal kalıntılarını ölçebilen cihaz olmadığını öğrendim” dedi.

“Bu bir skandaldır!”

İzbul’un ifadeleri devamla şöyle:
“Sayın Bakan yangının hemen ertesi günü Laboratuvar’ı hemen kapatıp Veteriner Dairesi Laboratuarı’na taşınıp analizleri orada yaptıracağına, bu kadar riski ve tehlikesi yüksek bir yerde personeli çalıştırmaya devam etmesi resmen skandaldır.

Orada çalışan personeli bile bile, nasıl gelişeceği belli olmayan büyük bir risk ve tehlikeye atmıştır.

Sadece laboratuar personeli değil, civarda yaşayan insanları da etkileyebilecek bir riski, hiçbir tehlike yok diyerek es geçmiştir”.

“Sayın Bakanın bu şekilde davranışı bir sürü insanı sağlık açısından riske sokmuştur”

Sağlık Eski Bakanı, CTP Girne Milletvekili Dr. Salih İzbul, bir diğer skandalınsa, 2 buçuk aydır ülkeye giren hiçbir gıda maddesine tahlili yapılamaması olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın gıda analizleri için de hiçbir tedbir almadığına işaret eden İzbul, “Çok çabuk ilgili cihazlar temin edilip Veteriner Dairesi Laboratuvarı’nda bu analizler yapılabilirdi. Sayın Bakanın bu şekilde davranışı bir sürü insanı sağlık açısından riske sokmuştur ve aymazlığın da dik alasını göstermiştir, istifa etmelidir” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 4019 defa okunmuştur
İlgili Haberler