1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Para yoksa "ateşkes var”
Para yoksa "ateşkes var”

Para yoksa "ateşkes var”

CTP tarafından “Vicdani Ret Hakkı”nın tanınması için sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine “ivedilik” talebi, “ateşkes” gerekçe gösterilerek, UBP – YDP – DP Hükümeti tarafından reddedildi.

A+A-

YENİDÜZEN

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından “Vicdani Ret Hakkı”nın tanınması için sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine “ivedilik” talebi, “ateşkes” gerekçe gösterilerek, hükümet tarafından reddedildi.

Ret kararını açıklayan UBP Milletvekili Sunat Atun, "Ateşkeste vicdani redde  kapı açmak doğru değil" dedi.

Atun, CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın “Bedelli askerlikten yararlanınca vatan savunmasında bir zafiyet olmuyor da, vicdani rette mi oluyor?” sorusuna yanıt veremedi…

Daha sonra oylama yapıldı, ivedilik talebi, hükümetin oylarıyla reddedildi.

Bu kapsamda Askeri Mahkeme’de yargılanmaya devam eden vicdani retçi Mustafa Hürben’in 18 Ocak’taki duruşmasının ardından cezaevine gönderilme olasılığı arttı…

Yaşananların ardından açıklama yapan Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi’nden Murat Kanatlı, 2019 yılında vicdani reddin Meclis komitesinde görüşüldüğü süreçte Emekli komutan Salih Cengaver Cem’in şu sözlerini anımsattı: “Bedelli hakkıyla bir kesimi askerlikten muaf tutuyor, bunun önünü açıyorsunuz. Teknik olarak vicdani ret için de bu geçerli olmalı.”

 

Neler yaşandı?

İvedilik onayına sunulmadan önce, imza sahipleri adına öneriyi sunan CTP Milletvekili Erkut Şahali kürsüye çıkarak, Yasa Önerisine ilişkin konuştu.

Şahali, “Gerek yasanın gerekçesinde, gerekse de ivedilik talebimizde aslında net şekilde durumu izah etmeye çalıştık. Bu yasayla ilgili ilk talebimiz 2019 yılında, tam da böyle bir zamanda, anlayış işbirliği çerçevesinde Mecliste çalışılmaya başlanmıştı. Aynı anlayış işbirliği içerisinde nihayete erdirilmesidir” dedi.

Şahali, vicdani reddin insan hakkı olarak kuzeydeki mevzuatta tanımlandırılması gerektiğini ifade etti.

 

UBP Milletvekili Sunat Atun:

“Ateşkeste vicdani redde kapı açmak doğru değil"

Şahali’nin ardından kürsüye çıkan UBP Milletvekili Sunat Atun ise yasa önerisini incelediklerini, komite tutanaklarını okuduklarını ifade ederek, “adadaki ateşkesi” gerekçe gösterdi, öneriye ret oyu vereceklerini açıkladı.

Atun, “Küçük bir ülkeyiz ve ateşkes pozisyonundayız. Karşımızda sürekli silahlanan bir kesim var. Bunu sürekli olarak kendi politikasına yansıtan bir kesim var. Bizim askeri alanda veya seferberlik alanında vicdani redde kapı açmamız söz konusu değil” dedi.

 

CTP Milletvekili Doğuş Derya:

“Bedelli askerlik de güvenlik zafiyeti yaratıyor mu? Yoksa konu para olunca işler değişiyor mu?”

Atun’un konuşmasının ardından yerinden konuşan CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Bedelli askerlikten yararlanınca vatan savunmasında bir zafiyet olmuyor da, vicdani rette mi oluyor?” sorusunu sordu. Ancak Atun, bu soruya yanıt veremedi.

Derya, daha sonra kişisel sosyal medya hesabı üzerinden de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Derya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“UBP,  Vicdani Ret yasa önerimizi "ateşkes" bahanesiyle reddetti.

 Oysa aynı ateşkes koşullarında olan güneyde Vicdani Ret yasallaşalı yıllar oldu.

Vicdani Ret hakkını sınır güvenliği için zafiyet olarak açıklıyorlar.

Onca İHA, SİHA yetmiyor demek? 

Sahi, Bedelli askerlik de güvenlik zafiyeti yaratıyor mu? Yoksa para mevzubahis olunca işler değişiyor mu?”

 

Kanatlı, Emekli Korgeneralin sözlerini anımsattı:

Yaşananların ardından açıklama yapan Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi’nden Murat Kanatlı, 2019 yılında vicdani reddin Meclis komitesinde görüşüldüğü süreçte Emekli Korgeneral Salih Cengaver Cem’in şu sözlerini anımsattı:

“Bedelli hakkıyla bir kesimi askerlikten muaf tutuyor, bunun önünü açıyorsunuz. Teknik olarak vicdani ret için de bu geçerli olmalı.”

Bu haber toplam 1623 defa okunmuştur
Etiketler : ,