1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Özgürgün Komitesi’ toplandı, takvimlendirme yaptı
‘Özgürgün Komitesi’ toplandı,  takvimlendirme yaptı

‘Özgürgün Komitesi’ toplandı, takvimlendirme yaptı

UBP Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan Komite, başkanın seçilmesinin ardından dün ilk kez toplandı takvimlendirme konusunda detaylı bilgi alışverişinde bulundu

A+A-

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan Komite, başkanın seçilmesinin ardından dün ilk kez toplandı.

Geçtiğimiz hafta komite toplantılarına ilişkin alınan ‘gizlilik kararı’ ışığında toplantı sonrası basına açıklama yapılmadı.

YENİDÜZEN’in edindiği bilgiye göre Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay’ın Başkanlığındaki komite toplantısında sürecin işleyişine ilişkin takvimlendirme konusunda detaylı bilgi alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda Başsavclık’tan giden dosyaların komite üyesi milletvekillerine dağıtıldığı ve komitenin iki konu üzerine yoğunlaşacağı öğrenildi; Buna göre Başsavcılık’tan gönderilen dosyaların siyasi bir adım olup olmadığına karar verilirken, dosyaların ciddiliğine ilişkin karar üretilecek ve bu bilgiler ışığında Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmamasına karar verilecek.

Komitenin bu iki konuda hemfikir olması durumunda dokunulmazlığın kalkacağı ifade edilirken, merak edilen bir diğer konu da Özgürgün’ün sorgulanıp sorgulanamayacağı oldu…

İçtüzük gereği komitenin birini sorgulayamayacağı ve tanık çağıramayacağı ifade ediliyor.

Süreç işliyor 34 gün kaldı…

Özel komitenin çalışmalarını tamamlaması için başlatılan resmi süreç ise devam ediyor. 7 üyeli komitenin bu 34 günlük süreçte çalışmasını tamamlayarak, hazırladığı raporu Genel Kurul’a sunması gerekiyor.

‘Gizlilik kararı’ alınmıştı

Komite 19 Ağustos’ta, Başkan ve Başkan Vekili seçimi gündemiyle toplanmış, Komite Başkanlığına UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk, Komite Başkan Vekilliğine CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe seçilmişti. Toplantı sonrası Cumhuriyet Meclisi'nden yapılan açıklamada, çalışmaları kapsamında yapılacak toplantılar için gizlilik kararı alınmıştı.

Hatırlanacağı üzere Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere 7 vekilden oluşan özel komite oluşturulması 24 Haziran’da oy çokluğuyla kabul edilmişti.
Komitede UBP’den Yasemin Öztürk, Ersan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu, CTP’den Salahi Şahiner, Fazilet Özdenefe, HP’den ise Gülşah Sanver Manavoğlu ve Mesut Genç’in görev alması kararlaştırılmıştı.

Meclis’te Özgürgün için kurulan özel komitenin başkan ve başkan vekilinin seçimi konusunda Hükümet ortaklarınca ‘anlaşmazlık’ yaşanmıştı.

‘Başkan’ krizi yaşanmıştı…

UBP ve HP arasında, başta kurulması ile ilgili uyuşmazlık yaşanan özel komitede, daha sonra da  komite başkan ve başkan vekili konusunda gerilim yaşanmıştı.

UBP’li vekiller komite başkanlığının UBP’de olmasını talep ederken, HP’li vekiller de aynı istekte diretmişti. UBP ve HP arasındaki anlaşmazlık sürerken, CTP’li vekiller bu konuda çekimser tavır sergileme kararı almıştı.

İktidarın hala daha komite başkanı olarak kimi belirlediği hala merak konusu olurken, bugünkü toplantıdan sonra bu belirsizliğin ortadan kalkması ve komitenin çalışır duruma getirilmesi bekleniyor. 

Neler yaşanmıştı?

Başsavcılığın, Eski Başbakan, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün yaptığı mal bildiriminde ‘gerçeğe aykırılık’ tespitini içeren 2 belge Meclis Başkanlığı’na sunulmasının yanı sıra bu süreçte yeni dosyalar da ortaya çıkmıştı.

Başsavcılık raporuna göre Özgürgün “43 ayrı davadan” itham edilirken “haksız mal edinme” suçlamaları, detaylarıyla resmi belgeye yansıdı.

Başsavcılık raporunda, Özgürgün’ün Türkiye İş Bankası hesabına, 2015-2017 yılları arasında 2 Milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 Dolar, 325 bin 800 Sterlin ve 242 bin Euro yatırdığı, bu miktarların tümünün “haksız olarak edinildiği” iddia ediliyor. Rapora göre Özgürgün “43 ayrı davadan” itham edilirken “haksız mal edinme” suçlamaları, detaylarıyla paylaşıldı.

28 Ocak Pazartesi günü, Meclis’e gönderilen ve mal bildirimindeki ‘gerçeğe aykırılık’ tespitini içeren belgede, Başsavcılığın Özgürgün ile ilgili olarak hazırlanan polis dosyasına ilişkin tezkeresi yer alıyordu.
Başsavcılık tarafından Meclis Başkanlığı’na iletilen rapor, ilk etapta Meclis Danışma Kurulu’nun gündemine getirildi. Özgürgün’ün dokunulmazlığının kalkması durumunda yargı süreci başlayacak.

yeniduzen-satin-aliniz-20190827094704.jpg

Özgürgün, YENİDÜZEN’e konuşmuştu: “Gerekirse vekillikten istifa ederim"

UBP grup toplantı sonrası Özgürgün YENİDÜZEN'e konuşmuştu: “Gerekirse vekillikten istifa ederim. Bunu genel başkana da ilettim. Komite kurulacak, buna ne kadar tahammül ederim bilmiyorum. Süreci göreceğim. Şu an Meclis'ten ayrılıyorum, toplantıya katılmayacağım. 21 yıl her görevde hizmet etmiş biri olarak, olanları hazmedemiyorum. Eski Başsavcı Aşgan İlgen de iddiaları komik buldu."  demişti. 

 

Bu haber toplam 2348 defa okunmuştur
İlgili Haberler