1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ÖSYS sınavının sonuçları açıklandı
ÖSYS sınavının sonuçları açıklandı

ÖSYS sınavının sonuçları açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavının sonuçları dün açıklandı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavının sonuçları dün açıklandı. Kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.

Yükseköğretime ‘sınavsız geçiş hakkı’ bulunan adaylarla 12 Mart 2017’de yapılan  ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ (YGS) ve 10-11-17-18 Haziran 2017 tarihinde yapılan ‘Lisans Yerleştirme Sınavları’ (LYS) sonuçlarına göre, adayların tercihleri doğrultusunda 2017 ÖSYS yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri bu sınav sonuçlarının da açıklanmasıyla tamamlandı.

Üniversitelere, 11-16 Ağustos tarihleri arasında elektronik kayıt da yapılabileceği ancak KKTC liselerinden mezun KKTC vatandaşı öğrencilerin elektronik kayıt işleminden yararlanamayacağı ifade edildi.

18 yaşından küçük adayların kayıt yaptırmaya velileriyle gitmesi gerektiği, belirtilen tarihte kaydını yaptırmayan adayların hiçbir hak iddia edemeyeceği vurgulandı.

TC Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerin yurt müracaatlarını Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi aracılığıyla yapabileceği, yurt başvurularının 18 Ağustos’a kadar kabul edileceği belirtildi. Sadece TC uyruğu olan öğrenciler yurt başvurularını TC Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bireysel olarak yapılabilecek.

Burs başvurularının 1-30 Eylül tarihleri arasında Dairede kabul edileceği kaydedildi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Türkiye’deki üniversitelere yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin yapması gereken işlemlerle ve gerekli belgelerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

BAKANLIKTA DOSYA AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Buna göre, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görmek için kayıt hakkı kazanan öğrencilerin KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda açacağı dosya için gerekli belgeler şöyle:

“2017-ÖSYS Sonuç Belgesi (YTB, Özel Yetenek Sınavı veya üniversitelerin yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için üniversiteye kabul mektubu vb.); KKTC kimlik kartının 1 adet fotokopisi; öğrenci kimlik fişi (Eğitim Bakanlığı’ndan veya www.mebnet.net adresinden temin edilerek doldurulacak ve üzerine 1 adet vesikalık fotoğraf yapıştırılacak).”

ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

Üniversiteye kayıt için gerekli belgeler şöyle:

“Lise diplomasının aslı (Bazı üniversiteler ilgili daireden onaylanmış fotokopisini de kabul ediyor.  Bunun için ilgili üniversiteden teyit alınabilir); 2017-ÖSYS Sonuç Belgesi (YTB veya üniversitelerin yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için üniversiteye kabul mektubu); Emniyet Müdürlüğü’nden alınacak iyi hal belgesi; muhtardan alınacak ikametgah belgesi; 6 adet vesikalık fotoğraf.”

TC Kimliği olmayan KKTC vatandaşları için KKTC pasaportunun İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi (Üniversitelerin yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için ilgili ülke pasaportunun fotokopisi) KKTC kimlik kartının İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi; Devlet hastanesinden alınacak Sağlık Raporu (Tıp, diş hekimliği gibi sağlıkla ilgili bölüme kayıt yaptıracaklar için Sağlık Kurul Raporu).”

Açıklamada, bazı üniversitelerin kayıt için söz konusu listede belirtilen belgelerin tümünü talep etmeyebileceği, öğrencilerin ilgili üniversitenin öğrenci işlerine ulaşıp kayıt için gerekli belgeler konusunda teyit alabileceği kaydedildi.

DEVLET YURTLARINA BAŞVURU İÇİN GEREKEN BELGELER

Türkiye’deki devlet yurtlarına başvurmak isteyen KKTC uyruklu öğrenciler Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi memurlarından Fikret Zabitoğlu’na başvurabilecek.

Başvuru için gerekli belgeler, “2017-ÖSYS Sonuç Belgesi (Yabancı uyruklu kontenjanı ile üniversiteye yerleşenler için üniversiteye kabul mektubu);  KKTC kimlik kartı (veya fotokopisi)”

ARA SINIFTA OLAN ÖĞRENCİLERİN İLK YURT BAŞVURUSU

Ara sınıfta olan ve ilk kez yurt için başvuracak öğrenciler öğrenci belgesi ve KKTC kimlik kartlarıyla Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’nden ilgili memura başvurabilecek.

Sadece TC uyruğu olan öğrenciler yurt başvurularını TC Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bireysel olarak yapılabilecek.

BURS BAŞVURULARI...ÖĞRENCİLERİN BURS TÜZÜĞÜ’NÜ OKUMASI FAYDALI OLACAK

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, burs başvurusu konusunda da açıklamada bulundu.

Buna göre, öğrenciler 1-30 Eylül tarihlerinde Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’ne gerekli belgelerle başvurabilecek. Burs başvurusu ile ilgili duyurular basından veya bakanlığın www.mebnet.net adresinden takip edilebilecek. Türkiye İş Bankası KKTC şubelerinden herhangi birinde öğrenci adına hesap açılması bursla ilgili daha sonraki işlemlerin kolaylaştıracak.

Öğrencilerin destek bursuna başvurmadan önce http://www.mebnet.net/sites/default/files/tuzukler/ae100-14.pdf veya http://www.mahkemeler.net/ adreslerinden güncel Burs Tüzüğü’nü okuması faydalı olacak.

TC KİMLİĞİ OLMAYAN KKTC VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİN YAPACAKLARI

TC kimliği olmayan KKTC vatandaşları üniversiteye kaydını yaptırdıktan sonra okuldan alacakları formla İl Emniyet Müdürlüğü Yabancı Uyruklu Ofisi’ne başvuracak.

İl Emniyet Müdürlüğü’nde öğrencinin ikameti için gerekli olan işlemler yapılacak, öğrenciye Yabancı Uyruklu Numarası verilecek.

SAĞLIK SİGORTASI İÇİN YAPILACAKLAR

Anne veya babası Sosyal Sigortalı olan ve Türkiye’de bir üniversiteye kaydını yaptıran öğrenciler Genel Sağlık Sigortalısı olma hakkından yararlanmak için üniversiteye ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde KKTC Sosyal Sigortalar Dairesi’nden alacakları belge ile TC Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuracak.

Anne veya babası sosyal sigortalı olmayan öğrenciler TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yine 3 ay içerisinde başvurup sağlıkla ilgili sıkıntılarında kullanmak üzere Özel Sağlık Sigortası yaptıracak.

YURTA KABUL EDİLEN ÖĞRENCİLERİN HAZIRLAMASI GEREKEN BELGELER

Yurt başvurusu kabul edilen öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler şöyle:

“Lise diplomasının fotokopisi; 2017-ÖSYS Sonuç Belgesi (Ara sınıfta olanlar için, öğrenci belgesi) (Yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşenler için, üniversiteye kabul mektubu)

Emniyet Müdürlüğünden alınacak İyi Hal Belgesi; muhtarından alınacak ikametgah belgesi

4 adet vesikalık fotoğraf; TC Kimliği olmayan KKTC vatandaşları için KKTC pasaportunun İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi; KKTC Kimlik Kartının İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi; Devlet hastanesinden alınacak Sağlık Raporu”

Bazı yurtların bu listede belirtilen belgelerin tümünü talep etmeyebileceği, ilgili yurt müdürlüğüne ulaşıp teyit alınabileceği kaydedildi.

İhtiyaç halinde, öğrencilerimizin irtibata geçebileceği konsolosluklar ve iletişim bilgileri şöyle açıklandı:

İstanbul’da eğitim görecek olan öğrenciler;  İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa ve Muğla’da eğitim görecek olanlar; İzmir Konsolosluğu, Adana’da eğitim görecek olanlar; Adana Fahri Konsolosluğu. Söz konusu iller dışında başka bir ilde ve Ankara’da eğitim görecek tüm öğrenciler Ankara Büyükelçiliği ile temasa geçebilir.”

İlgili yerlerin iletişim bilgileri ise şöyle:

“KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Tel: 2288513  Faks: 2274453  Web: www.mebnet.net Facebook iletişim:   https://www.facebook.com/kktcyuksekogrenim/

TC Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)  Tel: (0312) 551 60 00   Faks: +90 3125516573    Web:  http://www.kyk.gov.tr/

KKTC ÖSYM Bürosu  Tel: 4441026

KKTC Ankara Büyükelçiliği (Eğitim Ataşesi) Tel: (0312) 446 3221, (0312) 4460185/118

Faks: (0312) 4450478   e-posta: ankara@mfa.gov.ct.tr

KKTC İstanbul Başkonsolosluğu (Eğitim Ataşesi)  Tel: (0212) 2273490/105-130  Faks: (0212) 2273493  e-posta: istanbul@mfa.gov.ct.tr

KKTC İzmir Konsolosluğu Tel: (0232) 4897789, (0232) 4894914  Faks: (0232) 4895892     e-posta: izmir@mfa.gov.ct.tr

KKTC Adana Fahri Konsolosluğu Tel: (0322) 4572907  Faks: (0322) 4572907 e-posta: adana@kktcbe.org.tr

KKTC Mersin Konsolosluğu, (Eğitim Ataşesi)  Tel: (0324) 2372482/83-103  Faks: (0324)2372520  e-posta: mersin@mfa.gov.ct.tr

KKTC Bursa Fahri Konsolosluğu Tel: (0224) 2224439 Faks: (0224) 2224439

KKTC Antalya Fahri Konsolosluğu Tel: (0242) 3122888  Faks: (0242) 3215900   e-posta: kktc.antalya@er-ah.net.”

Bu haber toplam 2033 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler