1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Okullar ne kadar güvenli?
Okullar ne kadar güvenli?

Okullar ne kadar güvenli?

Güneydeki çocuk kaçırma olayı gözleri okullarımızdaki 'güvenlik' tedbirlerine çevirdi… 

A+A-

Ayşe GÜLER

Larnaka’da 11 yaşındaki iki çocuğun öğrenim gördükleri okulun önünden kaçırılması, ilköğretimde eğitim veren hem devlet hem de özel okullardaki ‘güvenlik’ tedbirlerini gündeme taşıdı.

İlköğrenimde devlet okullarının hiçbirinde güvenlik görevlisinin bulunmadığı, bazılarında ciddi güvenlik zafiyeti yaşandığını görülürken, bazı okulların da kendi imkanlarıyla tedbir aldığı objektiflere takıldı.

Devlet okullarında yaşanan güvenlik sıkıntısına rağmen, birçok özel okulda ‘sıkı denetim’ olduğu ifade edildi.

YENİDÜZEN, dün Lefkoşa’da eğitim veren 4 ilkokulu ziyaret etti, ‘güvenlik’ tedbirlerini yerinde inceledi.

315 öğrencinin bulunduğu Necati Taşkın İlkokulu’nda ana giriş kapısının okul saatleri içerisinde açık, giriş-çıkışların kolaylıkla yapılabildiği görüldü.

 

İlköğrenimde devlet okullarının hiçbirinde güvenlik görevlisinin bulunmadığı, bazılarında ciddi güvenlik zafiyeti yaşandığını görülürken, bazı okulların da kendi imkanlarıyla tedbir aldığı objektiflere takıldı. YENİDÜZEN, dün Lefkoşa’da eğitim veren 4 ilkokulu ziyaret etti, ‘güvenlik’ tedbirlerini yerinde inceledi.

9 Eylül İlkokulu’nda ise okula giriş ve çıkış kapılarının hepsinin kapalı olduğu, okula girmek isteyen kişilerin, otomatik zile basıp, kendisini tanıtıp, kapının açılması halinde içeriye girebildiği tespit edildi.

Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda ise giriş kapısının açık olmasına rağmen, hademeler ya da nöbetçi öğretmenlerin okula girişleri kontrol ettiği belirlendi.

Öte yandan Şht. Tuncer İlkokulu’nda da okul duvarları oldukça alçak olduğu için giriş ve çıkışlar kontrolsüz şekilde bu bölgelerden yapılabildiği kameralara takıldı.

Okullardaki ‘güvenlik’ sıkıntısı ile ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit ise bu konuda bir sıkıntının yaşandığını, her okula güvenlik görevlisinin yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni dönemde ‘güvenli okul’ projesi ile güvenlik birimlerinin oluşturulması için hükümetten daha çok olanak talep edeceklerini söyledi.

 

4 OKULDA ‘GÜVENLİK’:

  • Necati Taşkın İlkokulu: Ana giriş kapısı okul saatleri içerisinde açık, giriş-çıkışlar kolaylıkla yapılabiliyor.
  • 9 Eylül İlkokulu: Okula giriş ve çıkış kapılarının hepsi kapalı, okula girmek isteyenler, otomatik zile basıp, kendisini tanıtıp, kapının açılması halinde içeriye girebiliyor.
  • Şht. Ertuğrul İlkokulu: Güvenlik görevlisi yok, giriş kapısı açık olmasına rağmen, hademeler ya da nöbetçi öğretmenler okula girişleri kontrol ediyor.
  • Şht. Tuncer İlkokulu: Kamera sistemi var, güvenlik görevlisi yok, duvarlar alçak, giriş ve çıkış kontrolsüz…

 

 

4 OKULDA ‘GÜVENLİK’ GÖZLEMİ…

 

Necati Taşkın İlkokulu ‘sahipsiz’…

YENİDÜZEN, Lefkoşa’da eğitim veren 4 ilkokulu ziyaret etti, ‘güvenlik’ tedbirlerini yerinde inceledi.
315 öğrencinin bulunduğu Necati Taşkın İlkokulu’nda ana giriş kapıları okul saatleri içerisinde açık bulunuyor.
Teneffüs ya da ders saatlerinde, okulla bağlantısı olmayan herhangi bir kişi kolaylıkla giriş-çıkış yapabiliyor, öğrencilerle sohbet edebiliyor.
Okulda güvenlik kamerası mevcut ancak güvenlik görevlisi bulunmuyor.

9 Eylül İlkokulu: Otomatik zil, kilitli kapı sistemi…

9 Eylül İlkokulu’nda ise okula giriş ve çıkış kapılarının hepsi kapalı.
Okula girmek isteyen kişiler, hemen önünde güvenlik kamerasının bulunduğu, içerden kimin geldiğini görülebildiği, otomatik zile basıp, kendisini tanıtıp, kapının açılması halinde içeriye girebiliyor.
Yine okuldan çıkış yapmak isteyen kişiler de tekrardan aynı uygulamadan geçmek zorunda kalıyor…

Şht. Ertuğrul İlkokulu: Giriş ve çıkışlar ‘kayıt’ altında…

Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda giriş kapısı açık.
Ana giriş kapısındaki hademeler ya da nöbetçi öğretmenler okula girişleri kontrol ediyor.
Okula giren kişiler ile izin alıp, ayrılan öğrenciler form doldurmak zorunda kalıyor…

Şht. Tuncer İlkokulu: Kontrolsüz giriş-çıkış…

Öte yandan Şht. Tuncer İlkokulu’nda da diğer okullarda olduğu gibi ana giriş kapısı açık.
Okulda kamera sistemi bulunuyor ancak güvenlik görevlisi çalışmıyor.
Okul duvarları oldukça alçak olduğu için giriş ve çıkışlar kontrolsüz şekilde bu bölgelerden yapılabiliyor.
Okula girişte ‘Sayın ziyaretçilerimiz ve velilerimiz, okula geliş nedeninizi lütfen okul idaresine bildiriniz’ yazılı asılı…

OKUL YETKİLİLERİ NE DEDİ?

  • Necati Taşkın İlkokulu Müdür Muavini Beril Mitsadalı: “Güvenlik sıkıntısı okul sonrası başlıyor”
  • 9 Eylül İlkokulu Okul Müdür Muavini Sevay Kalkan: “Okula giriş-çıkış kontrole tabi”
  • Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren: “Okul sonrası, öğrenciler evlerine gitmek için ayrılıyor, bu konuda denetim yapamıyoruz”
  • Şht. Tuncer İlkokulu Müdürü Uğur Çınar: “Çok bir güvenliğimiz yok. Kapılarımızı kilitliyoruz ama birçok kişi okula girebiliyor”
  • Levent İlkokulu Müdürü Ertan Aligüllü:  “Kontrol sistemli, tek kapıdan giriş yapılabiliyor”
  • Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç:  “Sene başında, çocukları alacak kişiler okul idaresine bildiriliyor”

 

 

ÖZEL OKUL YETKİLİLERİ NE DEDİ?

 

Levent İlkokulu Müdürü Ertan Aligüllü:
“Kontrol sistemli, tek kapıdan giriş yapılabiliyor”

Levent İlkokulu Müdürü Ertan Aligüllü, okuldaki 5 kapının saat 07.30’da açıldığını, 08.05’de de kapatıldığını söyleyerek, bu saatlerde nöbetçi öğretmenlerin ve görevli kişilerin velilerden çocukları aldığını belirtti.

Bu saatten sonra okula giriş yapmak isteyen kişilerin ise kontrol sistemi olan, tek bir kapıdan içeriye girebildiğini dile getiren Aligüllü, söz konusu kapının otomatik zile bağlı olduğunu, kamera sistemi ile içeriye girmek isteyen kişinin görüldüğünü, sekreterlikle yapılan görüşmenin ardından okula giriş yapabildiğini söyledi.  

Aligüllü, teneffüs saatlerinde, okulda görevli 16-18 öğretmenin öğrencilerle birlikte bahçede olduğunu ifade etti.

 “Hiçbir çocuk anne ve babasından başkasına teslim edilmez.” diyen Aligüllü, “Tanıştırmak suretiyle babaanne ve dedeye çocuğu teslim ederiz” dedi.

Aligüllü, ortaokul ve kolej bölümünde kapılarda özel güvenlik görevlilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.


Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç:
“Sene başında, çocukları alacak kişiler okul idaresine bildiriliyor”

Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç, okul saatleri içerisinde güvenlik görevlisi, sonrasında ise alarm sistemi ile güvenliği sağladıklarını kaydetti.

Konaç, aldıkları güvenlik tedbirleri ile dışardan herhangi bir kişinin kendi başına okula girmesinin mümkün olmadığını, güvenlik görevlisi nezaretinde okula gelebildiğini söyledi.

Okuldaki 668 öğrenciyi çıkış saatinde teslim alacak kişilerin, sene başında idareye bildirildiğini ifade eden Konaç, bu kişiler dışında kimseye çocukların emanet edilmediğini belirtti.


DEVLET OKULLARINDA DURUM NE?

 

Necati Taşkın İlkokulu Müdür Muavini Beril Mitsadalı:
“Güvenlik sıkıntısı okul sonrası başlıyor”

Necati Taşkın İlkokulu Müdür Muavini Beril Mitsadalı, okulda güvenlik görevlisinin bulunmadığını ancak kamera sisteminin yer aldığını belirtti.

Okuldaki 4 kapının 3’ünün okul saatleri içerisinde kapalı olduğunu, giriş-çıkışların tek bir kapıdan yapıldığını söyleyen Mitsadalı, ‘güvenlik’ sıkıntısının okul sonrası başladığını aktardı.

Mitsadalı, okulda 315 öğrencinin öğrenim gördüğünü, genellikle bölgede kalan ailelerinin çocukları olması nedeniyle de taşımacılığın yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

 

9 Eylül İlkokulu Okul Müdür Muavini Sevay Kalkan:
“Okula giriş-çıkış kontrole tabi”

9 Eylül İlkokulu Okul Müdür Muavini Sevay Kalkan ise tüm kapıların okul saatleri içerisinde kapalı olduğunu, okul etrafının yüksek demir ve duvarlarla çevrildiğini kaydetti.

Kalkan, okula dışardan birinin giriş ve çıkışının kontrole tabi olduğunu aktararak, “Okul dışında bir zilimiz bulunuyor. Okula girmek isteyen bu zili çalıyor, kameradan kimin giriş yapmak istediğini nöbetçi öğretmenimiz ya da hademelerimiz görüyor. Giriş bu şekilde sağlanıyor.” şeklinde konuştu.

Okuldaki eğitimin tamamlanmasının ardından, nöbetçi öğretmenlerin velisi geç gelen ya da otobüsü kaçıran öğrencileri beklediğini ifade eden Kalkan, bu şekilde öğrencilerin takibinin yapıldığını anlattı.

Kalkan, okulda güvenlik görevlisinin bulunmadığını ancak kamera sisteminin olduğunu dile getirerek, buna rağmen okul saatleri sonrasında sıkıntı yaşadıklarını, bazı kişilerin okul duvarlarından atlayarak içeri girdiğini ve eşyalara zarar verdiğini dile getirdi.

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren:
“Okul sonrası, öğrenciler evlerine gitmek için ayrılıyor, bu konuda denetim yapamıyoruz”

Öte yandan Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren, okuldaki güvenliği kamera sistemi ile sağlamaya çalıştıklarını belirterek, herhangi bir güvenlik görevlisinin bulunmadığını söyledi.

Eren, 800 öğrencinin bulunduğu okulda, tüm kapıların kilitli olduğunu, yalnızca ana giriş kapısının açık olduğunu aktararak, burada da hademe ya da nöbetçi öğretmenlerin giriş-çıkışı kontrol ettiğini dile getirdi.

“Güvensizlik, okul sonrası yaşanıyor” diyen Eren, son ders zili sonrası öğrencilerin evlerine gitmek için okuldan ayrıldığını ancak bu konuda denetim yapamadıklarını ifade etti.

Şht. Tuncer İlkokulu Müdürü Uğur Çınar:
“Çok bir güvenliğimiz yok. Kapılarımızı kilitliyoruz ama birçok kişi okula girebiliyor”

Şht. Tuncer İlkokulu Müdürü Uğur Çınar, “Çok bir güvenliğimiz yok. Kapılarımızı kilitliyoruz ama bahçe tellerimiz dışarıya çıkmaya, içeriye girmeye izin veriyor” dedi.

Çınar, okulda kamera sisteminin bulunduğunu, özel güvenlik görevlisinin olmadığını söyledi.

Yeterli güvenlik önlemlerinin alınabilmesinin mali duruma bağlı olduğunu vurgulayan Çınar, “Bu durum, okulun ekonomik gücüne Okul Aile Birliği’nin maddi anlamda güçlü olmasına bağlıdır” dedi.

Çınar, özellikle öğleden sonra kapılarının kilitli olmasına rağmen, birçok kişinin dışardan içeriye kolay şekilde girebildiğini belirtti.

Okulun 4 kapısının bulunduğunu, ders öncesinde bu kapıların hademeler tarafından açıldığını anlatan Çınar, ders zilinin çalması ile kapıların kapatıldığını, yalnızca giriş kapısının açık bırakıldığını söyledi.

Çınar, kamera sistemi ile de ders saatlerinde okula girişlerin kontrol edildiğini ifade ederek, okul çıkışında da kapıların açılarak, velilerin içeriye girebildiğini dile getirdi.

Nöbetçi öğretmenlerin saat 13.00’a kadar okulda olduğunu kaydeden Çınar, aranmayan öğrencilerin okul idaresinde ailelerini beklediğini ifade etti.

 

 EĞİTİM BAKANI ÖZYİĞİT: “GÜVENLİK SIKINTISI YAŞANIYOR”…Okullardaki ‘güvenlik’ sıkıntısı ile ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, bu konuda bir sıkıntının yaşandığını, her okula güvenlik görevlisinin yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni dönemde ‘güvenli okul’ projesi ile güvenlik birimlerinin oluşturulması için hükümetten daha çok olanak talep edeceklerini söyledi.

 

 

BAKANLIK NASIL BİR ÇALIŞMA YAPACAK?

 

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit:
“Güvenlik konusunda sıkıntı yaşanıyor, her okula güvenlik görevlisi yerleştirilmeli”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, yeni dönemde ‘güvenli okul’ projesi ile güvenlik birimlerinin oluşturulması için hükümetten daha çok olanak talep edeceklerini söyleyerek, bu konuda bir sıkıntın yaşandığını da dile getirdi.

İlkokullarda var olan kamera sistemleri ile ‘gece güvenliğinin’ sağlanmaya çalışıldığını ancak okul saatleriyle ilgili de tedbir alınması gerektiğini belirten Özyiğit, bazı devlet okullarında var olmasına rağmen, her okula güvenlik görevlisinin yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Özyiğit, “Öğrencilerin güvenlik içerisinde okula gidip gelmeleri dahil, gerek teneffüs gerek ders saatleri sırasında öğrencilerin güvenli şekilde ders yapabilecekleri ortamlarının sağlanmasını hedefliyoruz.” dedi.

Özyiğit, bu konuda bir takım düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu belirterek,  hem güvenlik şirketleri hem de okul idareleriyle ayrıntılı şekilde temasta bulunacaklarını aktardı.

Özyiğit, özel okulların devlet okullarına kıyasla ‘daha iyi’ olanaklara sahip olduklarını bu nedenle kendi kendilerine güvenlik tedbirlerini alabildiklerini sözlerine ekledi.

okul-(3).jpg

Şht Ertuğrul İlkokulu’nda giriş kapısı açık olsa da görevli hademeler giriş-çıkışları kontrol altına almaya çalışıyor, öğrenciler ‘izin formu’ doldurarak okuldan ayrılabiliyor.

okul-(7).jpg

 9 Eylül İlkokulu’nda okula ‘zile’ basarak, bilgi verilmesi ve giriş kapısının açılmasının ardından giriş yapılabiliyor.

okul-(6).jpg

Necati Taşkın İlkokulu’nda kamera sistemi olmasına rağmen, giriş-çıkışlar kontrolsüz…

okul-(5).jpg

Şht. Tuncer İlkokulu’nda güvenlik görevlisi yok, kamera sistemi mevcut, ana giriş kapısı açık… Okulun girişe asılan yazıda, hem ziyaretçi hem de velilerin okula neden geldiklerine dair idareye bilgi verilmesi isteniyor.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-885.jpg

 

 

Bu haber toplam 4482 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler