1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. New York'ta 'Cenevre' kararı
New York'ta 'Cenevre' kararı

New York'ta 'Cenevre' kararı

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeden Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın yeniden toplanması kararı çıktı,

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeden Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın Haziran’da yeniden toplanması kararı çıktı, KESİN TARİH AÇIKLANMADI. Konferansın tarihi garantörlerin istişareleri sonucunda belirlenecek.

Liderlerin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından Guterres, Akıncı ve Anastasiadis ile birlikte basına kısa bir açıklama yaptı.

Guterres tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Liderler ve Genel sekreter Cenevre Konferansı’nın, Konferansın 12 Ocak (2017) açıklamasına uygun olarak, Haziran içinde yeniden toplanması gerektiği üzerinde görüş birliğine vardılar.

Güvenlik ve Garantiler başlığının her iki toplum için oldukça önemli olduğu konusunda görüş birliği bulunmaktadır. Bu başlıkta sağlanacak ilerleme, kapsamlı bir çözüme ulaşmak ve iki toplum arasındaki güven ve gelecekteki güvenlikleri için önemli bir unsuru teşkil ediyor.

Cenevre ve Mont Pelerin’deki görüşmeler temelinde (BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı) Espen Barth Eide, Güvenlik ve Garantileri konusundaki görüşmelere yardımcı olabilmesi için ortak bir belge hazırlanması konusunda tüm katılımcılarla görüşecek.

Liderler, Toprak Ayarlaması, Mülkiyet ile Yönetim ve Güç Paylaşımı’ndan başlayarak Cenevre’de çözüm bekleyen konuları paralel bir süreçte müzakere etme konusunda anlaştılar.

Liderler ve Genel Sekreter, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasında belirtildiği gibi, tüm konuların bir birleriyle bağlantılı bir şekilde ele alınacağını ve tüm konular üzerinde anlaşma sağlanmadan hiç bir konu üzerinde anlaşılmış sayılmayacağı konusunda görüş birliğine vardırlar.

Görüşmenin ardından Genel Sekreter konferansın diğer katılımcıları olan Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık ile birlikte gözlemci olan Avrupa Birliği ile temasa geçecek.

Açıklamanın ardından Cenevre Konferansı’nın hangi tarihte toplanacağının sorulması üzerine Guterres “Haziran’da” cevabını verdi.

 

BM Genel Sekreteri Guterres'in açıklaması (İngilizce tam metin) :

Remarks by Secretary-General António Guterres following his meeting with H.E. Mr. Nicos Anastasiades, Greek Cypriot leader; and H.E. Mr. Mustafa Akıncı, Turkish Cypriot leader

The SG met today with the Greek Cypriot leader, Mr. Nicos Anastasiades, and with the Turkish Cypriot leader, Mr. Mustafa Akıncı 
  
The leaders and the Secretary-General agreed on the need to reconvene the Conference on Cyprus in June in line with the 12 January statement of the conference. 
  
All agreed that the chapter on security and guarantees is of vital importance to the two communities. Progress in this chapter is an essential element in reaching an overall agreement and in building trust between the two communities in relation to their future security. 
  
The Special Adviser of the Secretary-General, Mr. Espen [Barth] Eide, will engage with all participants in the preparation of a common document to guide the discussions on security and guarantees, based on the outcome of the meetings of the conference on Cyprus in Geneva and Mont Pelerin. 
  
The leaders agreed to continue in parallel the bi-communal negotiations in Geneva on all other outstanding issues, starting with territory, property and governance and power-sharing. 
  
The leaders and the Secretary-General agreed that all issues will be negotiated interdependently and that nothing is agreed till everything is agreed, as per the joint declaration of 11 February 2014. 
  
In the follow-up to this meeting, the Secretary-General will reach out to the other participants of the conference: Greece, Turkey and the United Kingdom and the European Union as an observer. 
  
Thank you very much. 

New York, 4 June 2017

Bu haber toplam 6965 defa okunmuştur