1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Ne bir bayrak, ne de bir renk, sınırsız, engelsiz spor'
'Ne bir bayrak, ne de bir renk,  sınırsız, engelsiz spor'

'Ne bir bayrak, ne de bir renk, sınırsız, engelsiz spor'

Mağusa Türk Gücü ile NEA Salamina’nın yetkili isimleri ‘dostluk maçı’nı anlattı, “Bu sadece bir maç değil, bir adımdı…” dedi…

A+A-

Adanın iki yanından spor kulüpleri Mağusa Türk Gücü ile NEA Salamina’nın Peace and Sports ve Stelios Vakfı’nın organizasyonu ile ‘dostça’ karşılaştı… Maç sona erdi yankıları bitmedi… YENİDÜZEN ve HARAVGİ, iki takımının yetkili isimleri ile organizasyonun çıkış noktasını, yaşananları ve önemini konuştu.

YANNOS CHRİSOSTOMOU: Bu sadece bir maç organizasyonu değil, aslında devamı gelecek “spor insanları birleştirir” mesajını ileriye taşınması için bir adımdı…

ONURSAL BOZKURT: İki toplumlu spor karşılaşmaları toplumların yakışması adına çok önemli. Spor ambargoları altında olan bizim açımızdan ise ayrıca UEFA tarafından tanınmış takımlarla oynamanın kendi sporcularımızın geleceği açısından da çok önemli…

Meltem SONAY – Anna MİSİAOULİ

Adanın iki yanından spor kulüpleri Mağusa Türk Gücü ile NEA Salamina’nın geçtiğimiz hafta Peace and Sports ve Stelios Vakfı’nın organizasyonu ile ‘dostça’ karşılaştı… Maç sona erdi yankıları bitmedi…

YENİDÜZEN ve HARAVGİ, iki takımının yetkili isimleri ile organizasyonun çıkış noktasını, yaşananları ve önemini konuştu.

NEA Salamina ile sürekli iletişim ve iyi ilişkiler içerisinde olduklarını ifade eden Mağusa Türk Gücü Asbaşkanı Onursal Bozkurt, Salamina’dan gelen bu teklifi seve seve kabul ettiklerini belirtti.

NEA Salamina Başkan Yardımcısı Yannos CHRİSOSTOMOU ise, bunun sadece bir maç organizasyonu değil aslında devamı gelecek “spor insanları birleştirir” mesajını ileriye taşınması için bir adım olduğuna vurgu yaptı.

  • YENİDÜZEN- HARAVGİ: Sizi tanıyabilir miyiz, takım hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
  • Onursal BOZKURT: Ben kulübün as başkanıyım.  Mağusa Türk Gücü Kıbrıs’ın en eski ve en köklü futbol kulüplerinden biri…  Ve ayrıca 1974 öncesi KOP üyesi bir takımdır. Mağusa Türk Gücü, 17 Mart 1945’te kuruldu.
  • Yannos CHRİSOSTOMOU: Ben Nea Salamina takımının Başkan yardımcılığını yürütüyorum. Nea Salamina 1948 yılında kurulan Mağusa bölgesinin spor kulübüdür. Geçmiş yıllarda solcu kesime bazı yaptırım ve sınırlamalar uygulanıyordu. 1948 yılında Salamina milliyetçi fikirlerin bulunduğu deklarasyonu imzalamayı reddetmiş ve GSE stadyumuna girişi, oynaması yasaklanmıştı…
    Benzer yaptırımlar diğer yeni takımlara da uygulanmış ve o dönem Kıbrıs Amatör Futbol Birliği’nin kurulmasına yol açmıştı. O Dönem Kıbrıs Futbol Federasyonu takımları ile bazen maçlar yapılıyordu, ta ki 1953 yılında iki federasyonun birleşip Salamina takımının federasyon Resmi üyesi olana kadar.
     
  • YENİDÜZEN- HARAVGİ: Ne zamandan beri iki toplumlu, güneydeki/kuzeydeki takımlarla ilişkiniz var?
  • Onursal BOZKURT: Biz yönetime geldiğimiz 2 yıldan bu yana Salamina kulübü ile iyi ilişkiler içindeyiz. Devamlı görüşmelerimiz olmuştur.
  • Yannos CHRİSOSTOMOU:  Salamina kurulduğu zamandan itibaren Mağusa’daki Türk toplumu ile iyi ilişkiler içinde olmuştur ve 1950’lerde Türk oyuncular da Salamina’da top koşturmuştur… Daha sonra, 2004 yılında çok uzun seneler sonra İmam ve Ulusoy, 2 Kıbrıslı Türk futbolcu takımımıza transfer olmuş ve Kıbrıs Futbol Federasyonu üyesi olan takıma katılmışlardır.
     
  • YENİDÜZEN- HARAVGİ: Daha önce böyle bir maç oynandı mı?
  • Onursal BOZKURT: Bildiğim kadarı ile bazı maçlar oynandı fakat böyle bir büyük organizasyonla ilk kez oynanıyor. Peace and sport büyük bir organizasyondur. Monaco Prensi’nin öncülüğünü yaptığı Peace And Sport, spor ile bir araya getirmeyi sağlayarak dünya barışına da katkı sağlayan bir organizasyondur. Stelios vakfı da Kıbrıs’ta 2 toplum etkinliklerinde etkindir ve finansördür…
  • Yannos CHRİSOSTOMOU: Evet Salamina, Ulusoy’un transferi döneminde 26 Mart 2005’de Yenicami ile 50 yıl sonraki ilk dostluk maçını yapmıştı. Her iki toplumdan yaklaşık 4 bin kişi bu maçı izlemişti ve güzel bir barış mesajı verilmişti. Her iki toplumun liderleri ve spor adamları-yöneticilerinin birlikte izlediği bir maçtı.

g2-053.jpg

Spor ve barışa katkı işbirliği…

  • YENİDÜZEN- HARAVGİ: Bu fikir nasıl doğdu? Herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?
  • Onursal BOZKURT: Salamina kulübünden dostluk maçı teklifi geldi…  Zaten görüşüyorduk, yönetim kurulumuzu ziyaret ettiler.  Biz de maç yapıp spor ve barışa katkı için bunu kabul ettik. Keşke uluslararası maçlarda biz de oynayabilsek.
  • Yannos CHRİSOSTOMOU:  Nea Salamina tarihinde her zaman yenilikçi bir takım olmuş ve çok kültürlülüğü benimsemiş, ayrımcılığa karşı bir duruş sergilemiştir. Zaten kulüp kuruluşundan itibaren bu değerleri en önemli prensip olarak benimsemiştir. Bu yüzden de her defasında etkin rol üstlenmiştir.

“Sporun herhangi bayrak, renk gibi bir engeli, sınırı yoktur…”

  • YENİDÜZEN – HARAVGİ: Sizce iki toplumlu spor karşılaşmalarının önemi nedir?
  • Onursal BORKURT: İki toplumlu spor karşılaşmaları toplumların yakışması adına çok önemli. Spor ambargoları altında olan bizim açımızdan UEFA tarafından tanınmış takımlarla oynamak kendi sporcularımızın da geleceğine de etki yaptığına inanıyorum. Dünyaca tanınmış spor adamı ve futbolcu Dider Drogba’nın 11 yaşında olan alt yapı ve A takim futbolcularımızla aktivitelere katılması bizim açımızdan onur vericidir.
  • Yannos CHRİSOSTOMOU: Çok duygusal bir maç oldu ve maçın kazananı kesinlikle Mağusa olmuştur. Bu organizasyonda emeği geçen herkesi gönülden tebrik ederim çünkü onların katkıları ve emekleri ile taraftar ve halk organize olup otobüsler ile buraya toplanabilmiştir. Spor sayesinde verilen saygı ve sevgi mesajı, insanları bir araya getirici bir güçtür ve herhangi bayrak, renk gibi bir engeli, sınırı yoktur.

g1-062.jpg

“Bu sadece bir maç organizasyonu değildi…”

  • YENİDÜZEN – HARAVGİ: Bu dostluk maçından başka planlanan bir etkinlik var mı?
  • Yannsos CHRİSOSTOMOU:  Bu sadece bir maç organizasyonu değil aslında devamı gelecek “spor insanları birleştirir” mesajını ileriye taşınması için sadece bir adımdır.
    Bu maç hem güvenlik, hem de kapasite gibi konularda sıkıntı yaşandığı için küçük kapsamlıydı. Fakat şartları zorlayıp buraya 2 bin 3 bin kişi getirmek ve gereksiz sıkıntıya yol açmaktansa böyle nispeten daha küçük birlikte etkinlik seklinde yapmayı tercih ettik… İsteyen herkesin katılabileceği bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.
    Mağusa’da yine “SPORT AND PEACE” işbirliği içerisinde yeni etkinliklerimizin devam edeceğini de söylemek istiyorum ve bu vesile ile de kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bize finansal destek sağlayan Stelios Vakfı’na da ayrıca teşekkür ederim.
  • Onursal BORKURT: 2 buçuk yıldır yönetimde olduğumuzdan bu yana Salamina ile görüşmelerimiz vardı. Bu organizasyonda futbol oynamak bizim futbolcularımız açısından da çok iyi oldu… Bu organizasyonda yer almaktan dolayı çok mutluyuz. Devamı için de görüşmelerimiz sürecek.

 

Fotoğraflar: Burçin AYBARS

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190324123116.jpg

Bu haber toplam 2731 defa okunmuştur
İlgili Haberler