1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Narenciyede ek ödeme sevinci
Narenciyede ek ödeme sevinci

Narenciyede ek ödeme sevinci

Narenciye üreticisine 2016 yılından kalma standart dışı valensiya ürünü için kilo başına 50 kuruşluk ek ödeme yapılıyor…

A+A-

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Meyve Sebze İşletmeleri (Cypfruvex) Yönetim Kurulu, 2015- 2016 sezonunda konsantre amaçlı alınmış olan standart dışı Valensiya ürünü için narenciye üreticisine verilmeyen kilo başına 50 kuruşluk ‘ek ödemenin’ yapılmasına karar verdi.

Cypfruvex Ltd Genel Müdürü Uğur Saygılı, UBP-DP Hükümeti döneminde 499 narenciye üreticisine ödenmeyen ek avans ödemesinin, bugün öğleden sonra yapılacağını açıkladı.

Cypfruvex tarafından iki yıl sonra yapılacak olan ek avans ödemesi üreticilerin de yüzünü güldürdü.

Üreticiler memnun… 1 milyon 38 bin 569.20 TL ödeme

YENİDÜZEN’e konuşan narenciye üreticiler ise Cypfruvex Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karardan memnun olduklarını belirterek, “bu dönemde bizlere ilaç gibi geldi” dedi 

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın ise 2015-2016 ürününe yönelik yapılan kazanç payı ödemesinden dolayı Cypfruvex yönetimine teşekkür ederek, 499 üreticinin toplamda 1 milyon 38 bin 569.20 TL ödeme alacağını söyledi.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu da geçmişte üreticiye söz verilip de ödenmeyen kilo başına 50 kuruşluk ek ödemenin gündeme gelmesinin olumlu bir karar olduğunu söyledi.

 

Cypfruvex Ltd Genel Müdürü Uğur Saygılı, UBP-DP Hükümeti döneminde 499 narenciye üreticisine ödenmeyen ek avans ödemesinin, bugün öğleden sonra Ziraat Bankası’ndan yapılacağını açıkladı.  Cypfruvex tarafından üreticilere, 1 milyon 38 bin 569.20 TL ödeme yapılacak

 

Cypfruvex Ltd Genel Müdürü Saygılı:  “Ek avans ödemesi bugün yapılıyor”

Cypfruvex Ltd Genel Müdürü Uğur Saygılı, 499 narenciye üreticisinin bugün Ziraat Bankası’ndan geçmiş dönemden kalan kilo başına 50 kuruşluk ek ödemelerini almaya başlayacağını söyledi.

Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde 2016 yılında standart dışı valensiya ürününü 250 TL ton avans fiyat olarak belirlediklerini,  üreticilere 50 TL ton avans verme sözleri olduğunu hatırlatan Saygılı, “ancak sezon bitmeden görevden alındık. UBP-DP dönemindeki yönetim kurulunun bazı üyeleri ödemeyi yapmak istemedi. Biz yeni yönetim kurulu göreve gelince ödeme kararı çıkarttık” dedi. Saygılı, şunları aktardı: “ 2014 yılındaki Yönetim Kurulu standart dışı valansiya ürününe 300 TL kesim fiyatı verdi. Ben görev geldiğim 2015 yılında üreticiden alınan sanayi tipi ürüne ton başın 250 TL avans verilmesi kararı alındı. 28 Ekim 2015’te konsantre için alınan ve avans olarak verilen 250 TL’ye ödenen ürüne, 40 TL ton başı ödeme yapılması kararı çıkardık. Standart dışı valensiya ürüne 2014’de avans fiyat 300 TL, 2015’te 290 TL, 2016’da 250 TL ödeme yaptık. 250 TL ödeme yaptıktan sonra biz üreticilere ton başına 50 TL ( kilo başına 50 kuruş) daha alacaklarını söyledik. 5 Ağustos 2016 tarihinde son toplantıyı yaptık ve beni görevden aldılar. UBP-DP döneminde gelen yeni yönetim de bu konuda hazırlığını yaptı, üretici listelerini çıkarttı. Yönetim kurulunda bazı üyelerin kabul oyuna karşılık, o dönemin kurum Başkanı ve Tarım Bakanı ödemeye karşı çıktı. 2017 yılında standart dışı valensiya ürününe yine ton başı 300 TL verildi. UBP-DP 2018’de ise ton başı 420 TL ödeme çıkması kararı verdi. Biz göreve geldikten sonra 45 TL daha vererek, 465 TL ödeme yaptık. Zaten geçen sene standart dışı valensiya ürünün fiyatı 465 TL idi. 4 Eylül 2018’de yönetim kurulu olarak,  2015- 2016 sezonunda konsantre için alınmış olan ve 250 TL ton avans fiyatı verilmiş valensiya ürüne, 50 TL ton ek ödeme yapılmasına karar verdik. Ödemeler yarın (bugün) Ziraat Bankası’ndan öğleden sonra yapılacak”


Birlik başkanları ne dedi? Birlik başkanları ne dedi?

 

Akçın: “İlaç gibi geldi”

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, Cypfruvex’in 2015-2016 ürününe yönelik yapılan kazanç payı ödemesinden memnun olduklarını söyleyerek, yetkililere teşekkür etti.

Akçın, şöyle konuştu: “2015- 2016 sezonunda üreticinin Cypfruvex’e konsantre için vermiş olduğu valensiya ürününe önceki hükümetin ve atadığı yönetim kurulu üyelerinin ödemesi gereken ve ürün fiyat farkı, önceki Yönetim Kurulu’nun 250 TL ton avans fiyat açıkladığı gerekçesiyle yani 25 kuruş kilosundan üreticiye ödedi. Bundan % 3 stopaj vergisi kesilen ürünün fiyat farkı, eski yönetim kurulunun bazı üyelerince ödenmesinin engellenmesine karşın, yeni hükümetin ve Cypfruvex’e yeni atanan yönetim kurlunun duyarlılık gösterip, bu farkın geriye dönük ve 300 TL tona tamamlayıp kısa sürede üreticiye ödenmesi hem bizleri hem de üreticileri memnun etmiştir.

Üreticiye bu ödeme ilaç gibi gelmiştir. Bu paranın ödenmesini engellemeye çalışan eski yönetim kurulu başkanı ve bazı üyelerin olduğu bilgimize gelmesi bizleri derinden üzmüştür. Bu farkın ödenmesi için geçmiş hükümet döneminde, her platformda talep edilmiş ancak her seferinde paraları olduğunu bildiğimiz halde ve elimizdeki belgelere dayanarak hep talep ettik. Ancak her seferinde paramız yok diyen eski yönetim kurulu ile neticeye gidilemedi. Geç kalınmış olunmasına karşın üreticinin en ihtiyaçlı olduğu bir dönemde ödenmesi hususunda karar alan yeni hükümetin ilgili bakanlarına ve yeni Cypfruvex Yönetim Kurulu’na teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Üreticilerimiz de TL’nin değer kaybetmesiyle, ürünlerini aracılar vasıtası ile elden çıkarma konusunda  acele etmemelerini salık veririz. Ayrıca Hükümetin ve Cypfruvex’in fiyat konusunda üreticilerin yanında olmasını bekliyoruz”

Alioğlu: “Geç kalınmış olsa da olumlu bir karar”

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, geçmişte üreticiye söz verilip de ödenmeyen kilo başına 50 kuruşluk ek ödemenin gündeme gelmesinin olumlu bir karar olduğunu söyledi. Alioğlu, şunları aktardı:

“Geçmişten kalan ve üreticiye söz verilip de ödenemeyen kilo başına 50 kuruşun gündeme gelip ödenmesi, özellikle de ekonomik krizde üreticiye ve bölge esnafına nakit akşının düşmesi olumlu bir hava sergilemektedir. Tabi ki bazı çevreler ve nifak odaklarda bunu başka boyuta, siyasi emellere çekmeye çalışıyor. İşte 2016’da bu karar alındı sonra hükümet değişti ve ödenmemesi için karar alındı. O hükümet gitti, bu hükümet geldi gibi söylemlerle biz artık uğraşmak istemiyoruz. Sonuç itibariyle gecikmiş bir alacak. Bu paranın ödenmesi sadece Cypfruvex yönetiminin çalışmasıyla değildir. Yönetim kurulundaki arkadaşların bizle istişare etmesi, bizlerin de Ekonomi Bakanı yetkilileri ile görüşmemiz sonucunda hem fikir olarak alınan bir kararla bunun açıklanmasıdır.

Şeffaf bir şekilde söylenmek gerekirse; bu ödeme geçmişte olsaydı daha da üreticinin sorunlarına  katkı koyabilirdi. Hiç almamaktansa, bu kararın yeniden gündeme gelip de her kesimin, Ekonomi Bakanlığının,  Cypfruvex’in ortak kararlarıyla ve bizlerin de katkılarıyla bu paranın ödenme kararı alınması olumlu bir hava yaratmıştır. Geçmiş hükümetin ‘ödemedim, ödemem’ söylemi ile, ondan önceki hükümetin ‘ben bu kararı aldım şimdi geldim ödeyeceğim’ diyerek bir yerlere çekilmesini ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nin bir yerlerde para bulmasına karşıyım”

YENİDÜZEN’e konuşan narenciye üreticileri Cypfruvex Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karardan mutlu olduklarını belirtti, “Bu dönemde bizlere ilaç gibi geldi” dedi.

 

Narenciye üreticileri ne dedi? Narenciye üreticileri ne dedi?

 

Olgun Özdoğal:  “Kimin katkısı varsa teşekkür ederiz”

“UBP-CTP döneminde Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkan bir söz verdi. ‘Sıkma konsantreye malını verenlere 250 TL ton avans veriyoruz, 50 TL ton avansı da ondan sonra vereceğiz’ dedi. Bu sürede yönetim kurulu başkanını, üreticiler birliğine getirttik Turgut Akçın ile de görüştü. Hükümet düştükten sonra UBP-DP dönemindeki yeni ve eski başkan yeniden, birlik binasına geldi. Akçın’ı ısrarlı söylemleri üzerine, bu ödemenin yapılacağı söylendi. Fakat süreç geçtikten sonra bir önceki yönetim kurulu, bu kararın yazılı olmadığı gerekçesiyle kilo başına 50 kuruşluk ödemeyi uygulamadı. Bunun üzerine birlik başkanı Akçın bu konuyu basına taşıdı. Bizler de bu konuda ısrar ettik, işin üstüne gittik. Hatta eski Tarım Bakanı Çavuşoğlu, AKM’de konuşurken 50 kuruşluk ödeme yapılırsa Cypfruvex’in batacağını söyledi. İnsanlara yalan söyledi, “Cypfruvex’i satarım” diyerek insanları tehdit etti. İşte bu yönetim kurulu 50 kuruşu veriyor ve ayakta duruyor. Bu 50 kuruşun ödemesiyle ilgili kimlerin katkısı varsa, teşekkür ederiz. Turgut Akçın’ın verdiği mücadele takdire şayandır, Uğur Saygılı’nın dik duruşu da takdire şayandır. Tüm üreticiler bundan memnun”

Hasan Aksakal: “Üreticilere ilaç gibi gelecek”

“Cypfruvex’in 50 kuruşu vermesi çok doğaldır. Çünkü UBP-CTP dönemindeki yönetim kurulunun içinde ben de vardım ve 50 kuruşu vermemiz için karar almıştık. Ancak 50 kuruşu ödeyemeden yönetim kurulu değişti, bu sefer UBP-DP yönetim kurulu geldi. Biz bu sefer bu yönetim kurulu ile devam ettik. Ancak UBP yönetimi geldikten sonra yönetim kurulu başkanı Harun Dimililer ‘paramız yoktur’ diyerek ısrarcı oldu. Daha sonra yönetim kurulu o dönemli Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na gitti. Bakan da ‘paranız varsa 50 kuruşu ödeyin’ dedi ancak yönetim kurulu başkanı yine ‘paramız yok’ dedi. Bakan da ‘paranız yoksa ödemeyin’ dedi. Yönetim kurulundan 2 kişi ısrarcı olmasına ve para da olmasına rağmen ödeme yapmadılar. Ben bu konuyu birlik başkanı Turgut Akçın’a defalarca söyledim. Akçın, Dimililer ile görüştü ancak yine ‘paramız yok’ diye yine ısrarcı oldu ve bu para ödenmedi. Şuanda kurulmuş olan 4’lü koalisyon hükümeti tarafından atanan yönetim kurulunda yer alan Uğur Saygılı ile bu konuyu aktardık. Sağ olsunlar yeni yönetim kurulu bu 50 kuruşu üreticiye ödeyeceğini söyledi.  Ben hem Hükümete hem de yönetim kuruluna teşekkür ederim. Çünkü üreticilerin ihtiyacı vardı. Bu dönemde suların ve gübrelerin pahalı olmasından dolayı üreticilerin büyük bir kısmı bu parayı ödeyemez. Bu ödenecek olan para üreticilerimize ilaç gibi geleceğine inanıyorum”

Emin İçener:  “Ödemenin yapılacak olmasından memnunuz”

“Ben de, az da olsa bir üreticiyim. Üreticiler için ödemelerin geç kalmaması daha hoştur. Ben Hükümetin veya bu işlere bakanların durumunu bilmiyorum. Ama üretici açısından, bahçelere bakmanı ne kadar zor olduğunu, fiyatların arttığını birebir yaşıyoruz, biliyoruz. Bu nedenle ödemlerde biraz daha erken yapılırsa, narenciyeci biraz daha rahatlar, bahçesine biraz daha iyi bakar. Üretim de daha iyi olur. 50 kuruşluk ödemenin yapılmasından memnunuz. Narenciye üreticisine su verilmesi geç kalınmış olsa da güzel bir gelişme. O bölge tuzlanmanın çok olduğu bölgedir. Keşke daha erken olsa”

 

yeniduzen-satin-aliniz-903.jpg

 

 

Bu haber toplam 2315 defa okunmuştur