1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Muhalefet cevap istedi: 500 milyon dolar kredi nereye harcanacak?
Muhalefet cevap istedi: 500 milyon dolar kredi nereye harcanacak?

Muhalefet cevap istedi: 500 milyon dolar kredi nereye harcanacak?

Türkiye ile imzalanan 500 milyon dolar kredi anlaşması Meclis’in gündemine geldi, muhalefet bu anlaşmayı sorguladı, Maliye Bakanı Dursun Oğuz’dan cevap istedi.

A+A-

Türkiye ile imzalanan 500 milyon dolar kredi anlaşması Meclis’in gündemine geldi, muhalefet bu anlaşmayı sorguladı, Maliye Bakanı Dursun Oğuz’dan cevap istedi.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz da eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, 500 milyon dolarlık 5’inci dilimin geçen gün imzalanan anlaşma olduğunu kaydetti.

Her 500 milyon dolar dolduğu zaman yeni bir anlaşma imzalandığını ifade eden Oğuz, bu anlaşmaların 1996’dan bu yana imzalandığını, 4 Mart 2009’dan bu yana ise dilimler halinde imzalandığını Meclis'e aktardı.

Dövizden dolayı açılan farkla ilgili görüşmemler yaptıklarına işaret eden Oğuz, HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın Anayasayı ihlalle ilgili eleştirilerini de yanıtladı.

'Hayat pahalılığı hükümetin zafiyeti'

Yüksek Mahkeme’nin hükümete hayat pahalılığını yasa olarak getirilebilmesi için bir süre tanıdığını hatırlatan Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bunu Meclis’e yasa olarak getirememenin hükümetin bir zafiyeti olduğunu, bu konuda gerekli çalışmaları yapılacağını söyledi.

Oğuz, bugün 340 milyon bir kredi açılımı olacağını, bunun 150’sinin kredi ve bütçe için kullanılacağını vurguladı.

Eleştiriler

CTP Milletvekili Fikri Toros, ticaret anlaşmasının dolar bazlı olmasının ciddi çelişki taşıdığını belirterek, “Bu anlaşma boğazımıza ip geçirmektir” dedi.

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, hem şu anda, hem de geçmişte imzalanan dilimin detayını yazılı istedi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya, söz konusu protokolün mali yükümlülük getirdiğini, Meclis onayına gelip, gelmeyeceğini sordu.

CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli de “500 milyon dolar kredi nerelere harcandı? Bundan sonra alınan borç nereye harcanacak?” diye soru yöneltti.

Maliye Bakanı Oğuz, harcamaların nereye gittiğine ilişkin döküm çıkaracağını, bu konuda parti ayrımına gidilmemesi gerektiğini belirtti.

Maliye Bakanı Oğuz, Anayasa Mahkemesi kararının ardından hayat pahalılığı ödeneğinde yapılan kesintilerin geri ödenmesiyle ilgili gerekli çalışmayı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler