1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Meclis’te tatile rağmen yoğun mesai
Meclis’te tatile rağmen yoğun mesai

Meclis’te tatile rağmen yoğun mesai

Yeni yasama döneminin açılmasına kısa bir süre kala, Meclis’in gündemine gelecek öncelikli yasa tasarılarına ilişkin komitelerde yoğun çalışmalar sürüyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Cumhuriyet Meclisi tatilin ardından yeni yasama döneminin açılmasına kısa bir süre kala, Genel Kurul gündemine gelecek öncelikli yasalara ilişkin yoğun hazırlıklar sürüyor.

25 Haziran’da son toplantısını yapan Meclis’te, komiteler çalışmalarını yaz ayları boyunca sürdürdü, mesai harcadı.

Ekim başı açılacak Meclis gündeminde; Kanser Hastalığını Bildirim Yasa Tasarısı, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasa Tasarısı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı, Tohum ve Üretim Materyalleri Yasa Tasarıları yer alacak.

Öte yandan komitelerde görüşülmeye devam edilen Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda ‘laborantlarla’ ilgili değişiklik, İstatistik Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı, Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı ile Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı ile ilgili de çalışmaların kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Ayrıca, ilgili komitelerde Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı’nın da genel görüşmesine başlanırken, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı gibi önemli çalışmaların görüşülmesi sürüyor.

Kasım ayında ise 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin ‘öncelikli’ konusu olacak.

YENİDÜZEN, Meclis’teki komite başkanlarıyla görüştü, yeni dönem öncesinde çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

KOMİTELER NELER ÇALIŞTI/ HANGİ YASALAR KOMİTEDEN GEÇTİ?

Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya: “1 yasa, 3 protokolü komiteden geçirdik”

 

Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya:
“1 yasa, 3 protokolü komiteden geçirdik”

Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, 1 yasa, 3 protokol ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Derya, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasa Tasarısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında KKTC’de Kurulacak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Sınır Kapılarında Yapılacak Güvenlik Artırıcı Çalışmalara İlişkin İşbirliği Protokolü’nün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay)Yasa Tasarısı’nın oybirliği ile onayladığını söyledi.

Bunun yanı sıra Derya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Arasında Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanında İşbirliği Protokolü’nün komiteden oybirliğiyle hayata geçtiğini kaydetti.

Derya, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı çalışmalarının tamamlandığını, Meclis’e sevk edilmek üzere oybirliği ile kabul edildiğini aktardı.
Komitenin ayrıca KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti arasında Posta Süreçlerinde Kullanılan ve Offline Olarak Çalışan Yazılımın Online Yapıya Geçirilmesi, PTTmatik Cihazları Kurulum İşlerinin Yürütülmesine ve Elektronik Hizmetlerin Geliştirilmesine İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısının” ve “Barış Harekatı’ndan önce Yabancılardan Sözleşme ile Satın Alınan Taşınmaz Malların Kaydını Düzenleyen (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel görüşmelerini gerçekleştirdiğini, bu hafta içerisinde de bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Derya, Sabıka Kaydının Silinmesi Yasa Önerisi ile ve Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik )Yasa Önerisi’nin birleştirilerek, genel görüşmesinin tamamlandığını da kaydederek, önerinin madde madde görüşülmesine önümüzdeki toplantılarda geçileceğini dile getirdi.

 İdari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi Başkanı, HP Milletvekili Jale Refik Rogers: “1 yasa tasarısı komiteden geçti, 4 yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz”

 

İdari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi Başkanı, HP Milletvekili Jale Refik Rogers:
“1 yasa tasarısı komiteden geçti, 4 yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz”

İdari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi Başkanı, HP Milletvekili Jale Refik Rogers, son dönemde komitelerdeki mesailerin yoğunlaştığını, gündeme gelen yeni yasalar üzerinde çalışıldığını belirtti.

Yapılan çalışmalarla Kanser Hastalığını Bildirim Yasa Tasarısı’nın komiteden geçtiğini dile getiren Rogers,  şu anda Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Yasa Tasarısı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, yakın zamanda hayata geçeceğini söyledi.

Öte yandan Rogers, erkek laborantların da yıpranma payından yararlanabilmesi için Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda küçük bir değişikliğin de gündeme geleceğini belirtti.

Devlet Planlama Örgütü’nden bağımsız, İstatistiki Kurumu’nun kurulması için bir İstatistik Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nda gündeme geleceğini dile getiren Rogers, bu konu üzerinde yıllarca çalışıldığını, TC Ekonomik Protokol kapsamında da yer aldığını belirtti.

Rogers, bu çalışmayla ilgili şu ana kadar bir toplantı yapıldığını, görüşmelerin devam edeceğini de aktardı.

Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı ile 2012’den beridir kadük olan Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı’nın da komitenin gündeminde olduğunu ifade eden Rogers, her iki tasarının da halka sunuşunun yapılacağını dile getirdi.

 Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros: “Kasım ayından itibaren 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşeceğiz”

 

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros:
“Kasım ayından itibaren  2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşeceğiz”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros, yeni dönemde komitenin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasa Tasarısı, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Yasa Tasarısı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı’nın gündemlerinde olduğunu belirtti.

Toros, Kasım ayından itibaren 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşüleceğini, bu konuya öncelik vereceklerini belirtti.

Toros, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı’nın da genel görüşmesine başladığını kaydetti.

Ayrıca Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı’nın genel görüşmesine devam edildiğini ifade etti.


 

Tohum ve Üretim Materyalleri Yasa Tasarısı’na oybirliği…

CTP Milletvekili Armağan Candan’ın başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’de ise Tohum ve Üretim Materyalleri Yasa Tasarısı, oybirliği ile kabul edildi.  

 

yeniduzen-satin-aliniz-888.jpg

 

 

Bu haber toplam 2167 defa okunmuştur