1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Mahsur kaplumbağa, ‘duyarlılıkla’ kurtarıldı
Mahsur kaplumbağa, ‘duyarlılıkla’ kurtarıldı

Mahsur kaplumbağa, ‘duyarlılıkla’ kurtarıldı

Alagadi Plajı’nda kayalıklar arasında mahsur kalan yeşil deniz kaplumbağası, dün sabah itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle ait olduğu sulara geri döndü.

A+A-

 

Fehime ALASYA

Dünyadaki en önemli 2 kaplumbağa türü nesillerini sürdürmek için her yıl Kıbrıs sahillerini tercih ederken, kimi zaman şansız kazalar yaşıyorlar.
Yumurtlamak için geldiği sahilde kayalıklar arasında sıkışarak mahsur kalan yeşil deniz kaplumbağası, itfaiyenin çabasıyla doğal yaşamına geri döndürüldü.

Duyarlı bir vatandaşın ihbarı üzerine, dün sabah saatlerinde harekete geçen İtfaiye ekipleri, kısa sürede kaplumbağayı denize geri döndürdü. Kayalar arasında sıkışan kaplumbağa, birkaç dakika içerisinde iki itfaiye memuru ve bir gönüllü vatandaşın da yardımıyla suya bırakıldı.

İtfaiyeden yardım alan duyarlı yurttaş, Çevre Dairesi’nden ise kimseye ulaşamadığı bilgisini verdi.
Olaya hemen müdahale eden itfaiye görevlileri Ramazan Kol ve Mustafa Şahmaran, yurttaşlardan taktir topladı.
 

Kaplumbağa Koruma Cemiyeti: “Tahminimizce yumurtlamaya gelmişti, rüzgardan dolayı kayalıklara sıkıştı ve çıkamadı”

Adanın birçok sahilinde kaplumbağaları korumak ve çoğalmalarına yardımcı olmak için canla başla çalışan KKTC Kaplumbağa Koruma Cemiyeti ise olayın hemen akabinde bilgi edindiklerini ifade ederek, tüm bu yaşananlardan duyulan memnuniyeti dile getirdi. Mahsur kalan yeşil deniz kaplumbağasının kurtarılışında yardımcı olan itfaiye görevlileri ve ihbarı yapan duyarlı vatandaşa teşekkür eden KKTC Kaplumbağa Koruma Cemiyeti Gönüllüsü Osman Ebeler, YENİDÜZEN’e yaptığı kısa açıklamada cemiyetlerinin çok fazla bilinmediği için bu ihbarın doğrudan kendilerine ulaşmadığını kaydetti.

İtfaiye memurlarının kurtarma operasyonundan sonra, cemiyeti bularak iletişime geçtiklerini anlatan Ebeler, “Bizden haberlerinin olmadığını ve eğer haberleri olsaydı bize de hemen bilgi vereceklerini söyleyerek yaşananları anlattılar. Bu olay da bizler için çok sevindirici… Konuyla ilgilendiler ve peşini bırakmadılar, kurtardık oldubitti demeden duyarlılıklarını sürdürdüler” diyerek memurlardan duyulan memnuniyeti belirterek, bu tarz duyarlı kişilerin olmasını ‘sevindirici’ olarak nitelendirdi.  

Ebeler, kayalıkların arasında sıkışmış olarak bulunan yeşil deniz kaplumbağasının rüzgarlı havadan dolayı mahsur kaldığından yana tahmin yürüttü. Kaplumbağaların yumurtlama sezonu olduğu için sahillerimizin, özellikle de Alagadi bölgesinin çok fazla kaplumbağa ziyaretine uğradığının da altı çizildi. Yumurtlamaya geldiği tahmin edilen yeşil deniz kaplumbağası, kısa sürede doğal yaşamına geri döndürüldü.

Yaşananlar kısa sürede sosyal medyada yayıldı

Tüm bu yaşananlar ise olay yerinden çekilen video ve fotoğraflarla ölümsüzleştirilerek, sosyal medya üzerinden yüzlerce kişiye ulaştırıldı.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan video, şu ifadelerle paylaşıldı:

“Sabah sabah bir vatandasimiz ITFAIYEYI ariyor ve Alagadi'de bir kamplumbaganin perisan bir halde mahsur kaldigini ihbar ediyor. Gelismis ulkelerde boyle bir olayi vatandas kime ihbar eder? Bence itfaiyeyi aramaz. Mutlaka islevsel, calisan bir birim vardir. Biz ne yazik ki ulke elimizden giderken bir muatap bulamiyoruz. Iste bu haldeyiz. BEN ITFAIYECI ARKADASLARIMI YUREKLERINDEN KUCAKLIYORUM. BIZI ILGILENDIRMEZ DEMEDILER. BU ULKEDE GOREVI OLANLAR BUNU DIYEBILIYOR CUNKU. Yaptigim arastirmada bu duyarliligi gosteren itfaiyecilerin Ramazan Kol ve Mustafa Sahmaran oldugunu ogrendim. Ramazan Bey ve Mustafa bey IYI KI VARSINIZ.”


KKTC Kaplumbağa Koruma Cemiyeti Gönüllüsü Osman Ebeler:
“Sadece onu değil, aynı zamanda yüzlerce yumurtayı da kurtardılar, minnettarız”

“Öncelikle İtfaiyenin hızlıca oraya gitmesi ve kısa sürece kaplumbağayı serbest bırakması bizi çok sevindirdi. Bizim haricimizde olan insanlarımızın da duyarlı olduğu ve bu tarz yardımlarda bulunduğunu görmek çok çok sevindirici. Bize bu olayı itfaiye memuru bildirdi. Bu kurtarmada görev alan itfaiyecilerden birinin bize mesaj göndermesi ile haberimiz oldu. Mesajda bizden haberlerinin olmadığını ve eğer haberleri olsaydı bize de hemen bilgi vereceklerini söyleyerek yaşananları anlattılar. Bu olay da bizler için çok sevindirici… Oradaki itfaiye memurları konuyla ilgilendiler ve peşini bırakmadılar, kurtardık oldubitti demeden duyarlılıklarını sürdürdüler. Kurtarmakla kalmadılar, bizi de bilgilendirdiler. Bu tarz durumlarda artık bizimle birlikte çalışacaklarını da söylediler.

Bu kaplumbağayı kayalıkların arasında sıkışmış olarak bulmuşlar. Alagadi geçtiğimiz hafta çok rüzgar aldı, sanırım bundan dolayı oldu. Yolunu kaybettiğini düşünmüyorum. Fark edilmesi iyi bir şey oldu. Fark edilmeseydi nefes alamadığı için veya aşırı efor sarf ettiği için ölebilirdi. Veya kendi bir şekilde kurtulabilirdi, bilemiyoruz…

Şimdi yumurtlama sezonu olduğu için büyük ihtimal yumurtlamaya gelmişti. Sadece onu değil, aynı zamanda yüzlerce yumurtayı da kurtardıkları anlamına gelir. Bir yuvaya ortalama yüze yakın yumurta bırakırlar.”

 

 

Bu haber toplam 2704 defa okunmuştur