1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Lefkoşa’da ‘isyan ettiren’ uygulama MEZAR BAŞINA 200 TL!
Lefkoşa’da ‘isyan ettiren’ uygulama  MEZAR BAŞINA 200 TL!

Lefkoşa’da ‘isyan ettiren’ uygulama MEZAR BAŞINA 200 TL!

Lefkoşa Kabristanlığı’nda yeni türbe yapımı ya da yenilemesi karşılığında yurttaştan 200 TL ücret alındığı iddia edildi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Kabristanlığı’nda yeni türbe yapımı ya da yenilemesi karşılığında yurttaştan 200 TL ücret alındığı iddia edildi. Ücretin, Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından “inşaat parası” adı altında alındığı ileri sürüldü. YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, 200 TL’lik ücretin yurttaştan alınmadığını, kabristanda türbe yapan firmalardan 2 yıldır ‘genel hizmet ücreti’ karşılığında alınan bir ücret olduğunu açıkladı. YENİDÜZEN, mozaikçi firmalar aracılığıyla, yurttaşlardan alınan ücret belgelerine ulaştı.

 

“Bir adet mezar yapımı” ücreti alınıyor!

Bu arada kabristanlıklarda mozaik ve doğal mermer yapımı ile uğraşan firmalardan biri olan Hasan Kahveci ve Oğulları Direktörü Hasan Kahveci, YENİDÜZEN’e konuyla ilgili bilgi verdi, belediyenin ‘bir adet mezar yapımı’ adı altında 200 TL ücret talep ettiğini söyledi. Kahveci, ‘inşaat sahibi’ olan müşterilerin belediyeye gidip ödeme işlemleriyle uğraşmaması için, mozaikçi firmalar olarak bu ücreti müşterilerden alıp, belediyeye ödendiğini açıkladı.

YENİDÜZEN’e ulaşan bazı yurttaşlar, Lefkoşa Kabristanlığı’nda yeni türbe yapımı ya da yenilemesi için, belediyenin 200 TL ücret talep ettiğini iddia etti. Mezar yapan firmaların yurttaştan bu ücreti “inşaat parası” adı altında alındığı ileri sürüldü.

Diğer belediyelerde böyle bir uygulama yok!

Bu arada YENİDÜZEN diğer bölgelerdeki belediyelerde böyle bir uygulama olup olmadığını da araştırdı. YENİDÜZEN’e konuşan Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, sadece defin işlemleri için gerekli ücretin alındığını, türbe yapımı için herhangi bir ücret talep edilmediğini açıkladı. 

Girne Belediyesi yetkilileri ise yaptığı açıklamada, defin işlemleri için alınan belli bir ücret olduğunu belirterek, kabristanlıkta türbe yapan firmaların, çevreyi temiz tutmaları için sözlü olarak uyarıldığını bu nedenle böyle bir ücretin firmalardan talep edilmediği aktarıldı.

Gönyeli Belediyesi’nde de böyle bir uygulama olmadığı öğrenildi.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise, 200 TL’lik ücretin yurttaştan değil kabristanda türbe yapan firmalardan 2 yıldır ‘genel hizmet ücreti’ karşılığında alındığını açıkladı.

 

Harmancı: “Firmalardan Genel Hizmet Ücreti olarak alıyoruz”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, konuyla ilgili YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada 200 TL’lik ücretin yurttaştan alınmadığını, kabristanda türbe yapan firmalardan ‘Genel Hizmet Ücreti’  karşılığında alındığı açıkladı. Harmancı, “Yurttaşla ilgili bir durum yoktur.  Mozaikçi firmaların mezar yapımı sırasında çevreye verdiği kirlilik nedeniyle yapılan temizlik ve kullanılan su karşılığında alınan bir ücret olup, belediyenin yetkisindedir. Genel Hizmet Ücretlerini belediye kendisi belirler. 2 yıla yakındır bu ücret alınıyor” şeklinde konuştu. 

Mezar yapan firmalardan biri olan Hasan Kahveci ve Oğulları Direktörü Hasan Kahveci ise YENİDÜZEN’e: “Belediye bir adet mezar yapımı için 200 TL ücret alıyor. Firmalar müşterilerini zahmete koyup, koşuşturmamaları için bu ücreti üstleniyor. İmkanı olan müşteri kendisi gidip ödüyor. Mesai saatleri dışında olanları, biz alıp ödüyoruz” açıklamalarında bulundu

Kahveci: “Bir adet mezar yapımı olarak ücret alınıyor”

Hasan Kahveci ve Oğulları Direktörü Hasan Kahveci, belediyenin ‘bir adet mezar yapımı’ adı altında 200 TL ücret talep ettiğini vurguladı. Kahveci, şunları aktardı: “Belediye bir adet mezar yapımı için 200 TL ücret alıyor. Firmalar müşterilerini zahmete koyup, koşuşturmamaları için bu ücreti üstleniyor. İmkanı olan müşteri kendisi gidip ödüyor. Mesai saatleri dışında olanları, biz alıp ödüyoruz. Firmalar belediyeye verilen vergi içerisinde olduğu için bu ücreti almak zorunda olduklarını söylüyor. Müşteriye imzalatılan belgede inşaat sahibi olarak ücret müşterilerden alınıyor”

mezar-foto-1.jpg
Müşterilerden alınan “bir adet mezar yapımı” ücretini gösteren makbuz

mezar-foto-2.jpg
LTB’nin verdiği Kabir Yapım İzin belgesi. Belgede “inşaat sahibi” olarak yurttaş gösterilip, makbuz kesiliyor…

Bu haber toplam 8357 defa okunmuştur
Etiketler : , ,