1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Lefkoşa Surlariçi yıkılıyor
Lefkoşa Surlariçi yıkılıyor

Lefkoşa Surlariçi yıkılıyor

Lefkoşa Surlariçi'ndeki terk edilmiş ve içerisinde ikamet edilen birçok ev, güçlükle ayakta duruyor. Kısmen çökmüş olan evlerin her an çökmeye hazır olan duvarları yıkılmaya yüz tuttu.

A+A-

Dila ŞİMŞEK

Lefkoşa Surlariçi'ndeki terk edilmiş ve içerisinde ikamet edilen birçok ev, güçlükle ayakta duruyor. Kısmen çökmüş olan evlerin her an çökmeye hazır olan duvarları yıkılmaya yüz tuttu. Surlariçi bölgesinde derin çatlaklarla dolu olan tarihi binalar, bölge sakinleri için büyük tehlike yaratıyor. Lefkoşa’nın önemli tarihi bölgelerinden biri olan Surlariçi Bölgesi, yeniden yapılandırılmaya muhtaç binalarla kaplı vaziyette…  Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, çökme tehlikesi yaşayan bu binalar için “Özel mülke müdahale etme yetkimiz yok” diye konuşuyor.

Fuat Azimli, öncelikle Lefkoşa Surlariçi’nin koruma alanı olduğunu ve bu alan içinde birçok eski eser nitelikli binanın olduğunu belirtiyor. Bu alanda yapılacak herhangi bir inşaatın veya yeni bir binanın dahi, Şehir Planlama Dairesi'ne öneri sunulmadan yapılamayacağını belirtiyor. Bu önerinin, kendisinin de başkanı olduğu Anıtlar Yüksek Kuruluna da gönderilmesi gerektiğini söyledi. Tüm sürecin burada kontrol edilip onaylanması gerektiğini de ekleyen Azimli, Surlariçi’ndeki birçok yapını özel mülk olduğunu ve özel mülke, tapu sahibi haricinde kimsenin yapılandırma yapamayacağını anlattı. “Ne yazık ki özel mülk sahipleri yeniden yapılandırma ücretini karşılayamıyor” diye ekleyen Azimli, sitde yaşayan insanların maddi veya diğer sebeplerden dolayı yeniden yapılandırma yapmadığını veya yapamadığını ifade etti.

“Bizim dairemize ait olanları, bize ayrılan bütçe ile elimizden gelen en iyi şekilde yapılandırıyoruz” diye konuşan Azimli, bu özel mülklerin yapılandırılmasını da karşılayabilmeyi dilediklerini, fakat dairelerinin elinde böyle bir harcamaya bütçe ayrılmadığını belirtti.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, çökme tehlikesi yaşayan bu binalar için “Özel mülke müdahale etme yetkimiz yok” diye konuşuyor.

“Özel mülklerin maddi boyutuna değil de, yasal boyutuna karışabiliyoruz”

Son bir iki senedir maddi destek sağlandığını fakat bu desteğin sadece turizm veya tarım amaçlı olduğunu söyleyen Azimli, bakanlıkların teşvik verdiğini kaydetti. Hem Mağusa hem de Lefkoşa Suriçi’nde turizme yönelik yatırımlar yapıldığını anlatan Azimli, proje bazında krediler verildiğini, butik, restoran vs. yapıldığını ifade etti.

Bu finansal desteği özel mülklere de sağlamayı istediğini söyleyen Azimli, Mağusa ve Lefkoşa Surlariçi bölgesini ve Lefke kentsel sit alanını, bakanlıkların da yardımı ile yeniden yapılandırılmayı, en azından bir kısmını maddi olarak karşılayabilmeyi hedeflediğini dile getirdi.

 

“Devam eden yeniden yapılandırma çalışmalarımız var”

Azimli, şu anda Güzelyurt’ta devam etmekte olan tren istasyonunu çalışması olduğunu ve önümüzdeki sene Tren Müzesi'nin bitmiş olmasını ve Girne’de de güzel sanatlar müzesini yeniden yapılandırmayı hedeflediğini söyledi.

lefkosa-(19).jpg

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, çökme tehlikesi yaşayan binalar için “Özel mülke müdahale etme yetkimiz yok” dedi.

lefkosa-(29).jpg

 Harap olan evlerin her an çökmeye hazır olan duvarları yıkılmaya yüz tuttu.

lefkosa-(17).jpg

 Surlariçi bölgesinde derin çatlaklarla dolu olan tarihi binalar, bölge sakinleri için büyük tehlike yaratıyor

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181204122716.jpg

Bu haber toplam 5287 defa okunmuştur