1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Lapta atıl durumda, belediye her ay 235 bin tutarında açık veriyor”
“Lapta atıl durumda, belediye her ay 235 bin tutarında açık veriyor”

“Lapta atıl durumda, belediye her ay 235 bin tutarında açık veriyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne İlçesi, Lapta bölgesindeki sorunlar hakkında basın toplantısı düzenledi, mali yapı ve kötü yönetime dikkat çekti

A+A-

Ayşe GÜLER

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne İlçesi, Lapta Belediyesi’nin personel yapısı, idari ve mali işleri, Gorno Tepesi, su sorunu ve belediye hizmetleri konusunda basın toplantısı düzenledi.

Lapta Ocak Örgütü binasında yer alan toplantıda Lapta’nın atıl durumda olduğu, belediyenin batma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi, belediyenin devlet tarafından her yıl 11 milyon 244 bin TL’lik katkı payı aldığını ancak bu katkıların tamamının yatırım olarak halka ulaşamadığını dile getirdi.

Lapta’nın 28 belediye ile kıyaslandığında sosyal belediyecilik anlayışından faydalanılmadığını ifade eden Kişi,  bölge halkının 23 yıldır kötü bir yerel yönetime mahkum olduğunu vurguladı.

Kişi’nin ardından söz alan Lapta Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi, Avukat Emre Efendi ise 7 başlık altında topladığı bölgedeki olumsuzluklar hakkında bilgi verdi.

Belediyenin mali yapısının iç karartıcı olduğunu kaydeden Efendi, Lapta Belediyesi’nde her ay 235 bin 740 TL tutarında yeni açığın oluştuğuna dikkat çekti.


CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi:

“Lapta atıl durumda, bölge halkı ‘artık yeter’ diyor”

CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi, Lapta halkının 23 yıldır kötü bir yerel yönetime mahkum olduğunu söyledi, son derece mutsuz ve kalitesiz bir yaşam sürdüğünü kaydetti.

Kişi, Lapta’nın 28 belediye ile kıyaslandığında sosyal belediyecilik anlayışından faydalanılmadığını ifade ederek, belde halkının ülkenin en pahalı ücretlerini ödemek durumunda bırakıldığını belirtti.

 Turizmin önemli noktalarından olan Lapta’nın adeta atıl bölge muamelesi gördüğüne dikkat çeken Kişi, belediyenin devlet tarafından her yıl 11 milyon 244 bin TL’lik katkı payı aldığını ancak bu katkıların tamamının yatırım olarak halka ulaşamadığını dile getirdi.


Lapta Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi, Avukat Emre Efendi:

31 kişinin işine son verildi, hukuk mücadelesi sürüyor”

Kişi’nin ardından söz alan Lapta Belediyesi CTP’li Meclis Üyesi, Avukat Emre Efendi ise 7 başlık altında topladığı bölgedeki olumsuzluklar hakkında bilgi verdi.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un 2014 yılında göreve geldiğinde yaptığı ilk icraatın 31 kişinin işine son vermek olduğunu hatırlatan Efendi, bu çalışanların kıdem tazminatlarının halen ödenmediğini, hukuk mücadelelerinin halen sürdüğünü söyledi.

Efendi, Namsoy’un bu süre içerisinde birçok yeni istihdam yaptığını da savundu.

 

“Mayıs maaşları 4 gün önce ödendi, Haziran ayınınkilerin akıbeti bilinmiyor”

Lapta Belediyesi’nde çalışanların baskı gördüğüne de dikkat çeken Efendi, belediye personelinin geleceğe endişe ile baktığını söyledi.

Efendi, çalışanların maaşlarında gerilikler yaşandığını, çeklerin karşılıksız çıkması nedeniyle de Mayıs ayı maaşlarını 4 gün önce alabildiklerine vurgu yaptı.

Personelin Haziran ayı maaşlarını alıp almayacaklarının akıbetini bilinmediğini de söyleyerek, bayramlık paralarının 12’ye bölünerek çalışan için faydasız hale getirildiğini kaydetti.

Efendi, çalışanların ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerinde geriye dönük borçlar olduğunu da ifade ederek, belediyedeki Toplu İş Sözleşmesi Komitesi’nin yetkisinin de Namsoy tarafından kısıtlandığına dikkat çekti.

 

“Belediye her ay 235 bin TL açık veriyor”

Öte yandan Namsoy’un belediye çalışanlarına anti demokratik yaklaşım içerisinde olduğunu söyleyen Efendi,  alınan kararların Belediye Meclisi tarafından değil, başkanın ‘fetvaları’ formatında alındığını belirtti.

Efendi, Namsoy’un katılımcı belediyecilik anlayışından haberi olmadığını da savundu.

23 yılın sonunda belediyenin mali yapısının iç karartıcı olduğunu da kaydeden Efendi,

Lapta Belediyesi’nde her ay 235 bin 740 TL tutarında yeni açığın oluştuğunu vurguladı.

Efendi, belediyenin göz göre göre batağa sürüklendiğini de dile getirdi.

 

Gorno Tepesi…

Gorno Tepesi ile ilgili yaşanan sürece de değinen Efendi, 707 dönüm büyüklüğündeki Gorno Tepesi’nin şeffaf olmayan ve hukuka aykırı bir şekilde teleferik projesi adı altında elden çıkarılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Efendi, bu noktada Bakanlar Kurulu’nun hatalarla dolu ve yetkisi dışında bir karar verdiğini de ifade ederek, Lapta Belediyesi’nin Bakanlar Kurulu’na ek olarak sunduğu yer planlarına sonradan oynama yapılarak parsel numarası eklendiğini, sahte planlara işlem yapılmak istendiği vurguladı.

Bu durumun açılan davada ortaya çıktığını söyleyen Efendi, söz konusu işlemin Ceza Yasası kapsamında ciddi bir suç olduğuna dikkat çekti.

 

“23 yıldır bölgedeki su boruları yenilenmedi, halk sağlığı tehlikede”

Öte yandan bölgede yaşanan su sorunuyla ilgili de konuşan Efendi, Lapta halkının kaliteli, düzenli ve makul fiyatla su satın alamadığını söyledi.

Efendi, 23 yıldır bölgenin sağlıklı hizmet alabilmesi adına su dağıtımı alanında herhangi bir yatırım yapılmadığına, su borularının yenilenmediğine dikkat çekti.

Özellikle Kozanköy’da mevcut su şebekesinin 23 yıldır değişmediğini ve halkın ‘kalvaniz borularından’ su tükettiğine dikkat çeken Efendi, bu durumun halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.

“Lapta Belediye Başkanı, Türkiye’den su temin projesi kapsamındaki su maliyetlerini bahane ederek su ücretlerine fahiş bir zam yapmıştır” diyen Efendi,  “Namsoy, uzunca bir süre Türkiye’den gelen su projesinden hiç yararlanmadan devletin kaynaklarından tonunu 20 kuruşa aldığı suyu 6 TL’ye satmıştır” şeklinde konuştu.

 

“Lapta, yeni yatırımlardan mahrum”

Lapta’nın yeni yatırımlar ve sosyal belediyecilik hizmetleri bir yana en temel hizmetlerden bile mahrum kaldığını ifade eden Efendi, bölgedeki köy yollarının düzeltilmediğini dile getirdi.

Efendi, Lapta Belediyesi’ne bağlı köylerin tümü temizlik hizmetleri unutmuş durumda olduğunu da vurgulayarak, sağlık alanındaki ilaçlama hizmetinin de fahiş fiyatlara yapıldığını söyledi.

Bölgede çocukların oyun oynayacağı ve kişisel gelişimlerini gerçekleştirebileceği alanların yok denecek az olduğuna değinen Efendi, Tepebaşı’nda yapımına başlanan parkın atıl durumda olduğunu, Geçitköy’de Güvenlik Kuvvetleri tarafından hediye edilen çocuk parkının montajının dahi yapılmadığını sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber toplam 3156 defa okunmuştur
Etiketler : ,