1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kuraklık göletleri vurdu
Kuraklık göletleri vurdu

Kuraklık göletleri vurdu

Ülkedeki 17 göletin 6’sı mevsim normallerin altındaki yağışlar nedeniyle tamamen kurudu, 7 göletteki doluluk oranları geriledi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Ülkemizde mevsim normallerin altındaki yağışlar, 17 göletin 6’sının kurumasına neden oldu.
Kuraklık tehlikesi nedeniyle göletlerin birçoğu kapasitesinin yarısına dahi ulaşmadı.
Geçitköy Dağdere göletinin Asrın Projesi kapsamındaki çalışmalara dahil edilmesi nedeniyle 17’ye düşen göletlerin şu anki toplam doluluk oranının yüzde 20,1 olduğu ortaya çıktı.
Su İşleri Dairesi  İşletme ve Bakım Şubesi ekipleri tarafından Nisan ayında raporda Değirmenlik Çataldere göleti, Gemikonağı Madendere göleti, Gönendere göleti, Yılmazköy Polatdere göleti,  Haspolat göleti ve Geçitkale Eğridere göleti tamamen kurudu.
Yeterli yağışın olmaması, içme suyu kuyularını da etkiledi.
Son 10 yılın en kurak senesinin yaşanması nedeniyle yaz aylarında su sıkıntı ile karşı karşıya kalma ihtimali vatandaşları endişelendirdi.
Bununla birlikte Gemikonağı Madendere göletinin tamamen kuruması, sulu tarım yapan ve narenciye bahçeleri bulunan vatandaşları ciddi şekilde etkiledi.
17 göletten 6’sının tamamen kuruması, bölgedeki doğal yaşamın da yok olmasına neden oldu.

Güney’de de tehlike çanları
Güney Kıbrıs’taki barajlardaki doluluk oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 87,8’den yüzde 48,7’ye gerilediği açıklandı.
Adanın en büyük barajı olarak nitelendirilen Kuri’deki doluluk oranının yüzde 41,5 olduğu, geçtiğimiz yılki rakamın ise yüzde 93,9 olduğu belirtildi.
Öte yandan yapılan ölçümlerde barajlarda depolanan suyun sulama ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olmadığı, sulama suyunda azalma olacağı kaydedildi.
Rum basınında geçtiğimiz günlerde yayınlanan habere göre bu yıl Kıbrıs’ta son 113 yılın en büyük kuraklığının yaşandığına dikkat çekilmişti.

“Son 10 yılın en kurak yılı”
Su İşleri Dairesi Müdürü Taner Turgay Hoşsöz, son 10 yılın en kurak senesinin yaşandığını vurguladı.
Yağışların azlığı nedeniyle içme suyu kuyuların seviyesinde de düşüş yaşandığına dikkat çeken Hoşsöz, yaz aylarında su sıkıntısının yaşanacağını aktardı.

Bu haber toplam 2590 defa okunmuştur
Etiketler : ,