1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kriminal olaylarda hızlı sonuç alacağız”
“Kriminal olaylarda hızlı sonuç alacağız”

“Kriminal olaylarda hızlı sonuç alacağız”

Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz, YENİDÜZEN’e konuştu: “Ülkemiz için yurt dışına olan tetkik bağımlılığımızı ortadan kaldırıp, adaletin daha hızlı sonuç verir hale gelmesini sağlayacağız”

A+A-

Devrim DEMİR

Adli soruşturma ve yargı sürecinde bir olayın aydınlatılmasında, mahkemelerin teknik konularda bilgi edinerek olayı çözebilmesi için bilirkişilik hizmetine gereksinim duyulan ve yıllardır ülkede eksikliği dile getirilen Adli Tıp Birimi, geçtiğimiz hafta Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde çalışmalara başladı.

Kemik incelemelerinin yanı sıra, adli muayeneler ve raporlandırma süreçleri daha önce hastanenin her hangi bir odasında yapılırken, rahatsızlık veren bu durum Başhekim Bülent Dizdarlı’nin girişimi, Bakanlığın müdahalesi ile sonlandırıldı.

Sağlık Bakanlığı’na gerekli bilgilerin verilmesi ile atıl durumdaki azot üretim binası tadil edilerek Adli Tıp Birimi olarak hizmet vermeye başladı. 

Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Başhekim Bülent Dizdarlı'nın girişimi ile Adli Tıp Birimi oluşturulurken, adada tek Adli Tıp Uzmanı olan Doktor İdris Deniz, Kayıp Şahıslara ait kimliklerin belirlenmesi için geçtiğimiz hafta çalışmalara yeni yerinde başladı.

İlk kez görüntülendi

Adli Tıp Birimi, kapılarını YENİDÜZEN için açtı. Birim’de Kayıp Şahıslar Komitesi ile birlikte kemikleri kimliklendirilmiş olan 12 şahsa ait kalıntılarda ölüm nedenine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz, ileriki dönemde ‘Antropolog’ eşliğinde kimliklendirme işlemelerinin yapılacağını, bunun için ayın 20’sini beklediklerini kaydetti.

İlk kez görüntülenen birimde, Doktor İdris Deniz tarafından ölüm nedenleri belirlenerek raporlandırılmış kemikler gerekli işlemelerin ardından ailelere teslim edilerek defnedilecek.

Deniz: Birim ileriki dönemlerde genişleyecek

2009 yılından bu yana adada tek Adli Tıp Uzmanı Dr. Deniz, ‘Adli Tıp’ biriminin sadece Adli Tıp uzmanı ile değil, beraberinde birçok adli bilim ile çalıştığını anlattı. Olaylarda daha çabuk sonuca ulaşmak için bu birimin şart olduğuna dikkati çeken Deniz, oluşturulan bu birimin ileride diğer uzmanların da olacağı bir merkez haline dönüştürüleceğine değindi.

İlk adımı Antropoloji ile attıklarına dikkati çeken Deniz, “Çürümüş, iskeletleşmiş, iskelete yüz tutmuş, cesetlerde inceleme başlattıklarını ve kişinin ölümü ile ilgili lezyonları tespit edip bu birimde raporlandırdıklarını kaydetti. Deniz, “Bu birim ileriki dönemde genişleyerek büyük bir merkeze dönüşecek. Kemik incelemeleri, adli muayeneler ve raporlandırma süreçleri kimya, biyoloji, genetik patolog arkadaşlarımızın katılımı ile genişleyecek” dedi.

 İKİ AYDA TADİL EDİLDİ… Lefkoşa Hastanesi içerisinde yıllardır atıl durumda olan azot üretim binası, Sağlık Bakanlığı’nca 2 ay içerisinde tadil edildi, geçtiğimiz hafta kullanılır hale getirdi.

 

Başhekimin girişimi ile bina tadil edildi

Doktor İdris Deniz, kayıp şahıs kemik incelemelerinin daha önce hastanenin her hangi bir yerinde güçlükle yapıldığını, bu duruma Başhekimliğin müdahale ettiğini kaydetti. Başhekim Bülent Dizdarlı ve Sağlık Bakanı Filiz Besim’in duyarlılığı ile azot üretim tesis binasının tadil edilerek 2 ay gibi kısa sürede ‘Adli Tıp’ birimi olarak teslim edildiğini kaydeden Deniz, Kayıp Şahıslar Komitesi’nden kayıp kabul etmeye başladıklarını söyledi.

12 kayıp şahıs incelendi

Muratağa ve Sandallarda bulunan toplu mezarlardan çıkarılan ve ‘Adli Tıp’a teslim edilen 8 kayıp kişinin incelemelerinin tamamlandığını kaydeden Deniz, 3 gün içinde 12 kayıp şahsa ait kalıntıların 21 Aralık tarihinde törenle defnedileceğini açıkladı.

Otopsi yardımcısı istihdamı gündemde

Adli Antropolog dışında, yakın zamanda otopsi yardımcısı istihdamı yapılacağını bu konuda Bakan Besim’den söz aldıklarını ve gerçekleştirileceğine inandığını kaydeden Deniz, Adli Tıp Birimi’nin diğer servislerden çok farklı bir yer olduğunu kaydetti.

 “KRİMİNAL OLAYLAR ARTTI, 1 HAFTADA 8 OTOPSİ”…  Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz: “2009 yılından bu yana ülkede ciddi şekilde artış gösteren nüfus ile birlikte kriminal olaylar arttı. Bir hafta içinde 8 otopsi ve 12 adet Kayıp Şahıs kemik incelemesi yaptık.”

 

Dr. Deniz: Ayrı bir bölüm şarttı

Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz, “Herkesin görmekten korkacağı, kokusundan rahatsız olacağı vakaları inceliyoruz. Bu şekilde ayrı bir yer yapılması son derece isabetli oldu. Önemli olan bu birime hızlı bir şekilde personel gerekli ve tamamlanınca çok iyi bir merkez olacağına inanmaktayım. Ülkemizin her türlü adli vakalarda hızlı ve verimli sonuçlar alması bu birimde sağlanacak. İleriki dönemlerde, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda olduğu gibi, otopsi, doku örnekleri incelemesi her türlü tetkikler DNA tespiti ve kimliklendirme yapılması sağlanacak” dedi.

Deniz kriminal olaylardaki artışa dikkat çekti

Ülkede son yıllarda kriminal olaylarda ciddi bir artış olduğuna dikkati çeken Doktor İdris Deniz, “2009 yılından bu yana artan nüfusla birlikte otopsi sayılarının artışı olduğu gibi cinayet ve benzeri olaylarda da ciddi bir artış var. Son bir hafta içinde hepimizi derinden üzen sel felaketinde de kayıplarımız oldu. Kayıplar dışında bir o kadar da şüpheli ölümler meydana gelerek birçok otopsi yaptık. Bunlar dışında Kayıp Şahıslar’dan gelen toplam 12 kalıntı incelenerek raporlandırıldı. Yardımlarını bizden esirgemeyen Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük’e çok teşekkür ederiz” sözlerini kullandı.

“Yurt dışı bağlılığımız ortadan kalkacak”

Adli Tıp Birimi’nin ülkede meydana gelen adli vakaların aydınlığa çıkması için, en iyi ve hızlı sonuç elde edilebilecek merkez olacağını kaydeden İdris Deniz, “Adli Tıp Birimi ülke için yurt dışına olan tetkik bağlılığımızı ortadan kaldıracak adaletin daha hızlı işlemesi için sağlıklı sonuçlar alabileceğimiz bir merkeze dönüştürülecek” dedi.

foto-2-001.jpg

Cenazeler gerekli işlemlerin ardından ailelerine teslim edildi

 

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181217113748.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2897 defa okunmuştur